Konya’da Yeni Bir Bitki Türü Bulundu: “Leopoldia Oztasii”

14.01.2024
Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi

Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş ile Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fulya Öztaş’ın doğada karşılaştıkları bir bitki hakkında araştırmacılardan görüş istemesi ve bilimsel çalışmaların yapılması sonucunda yeni bir bitki türü olan “leopoldia oztasii” keşfedildi. Konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışma, saygın bitki sistematiği dergisi olan Phytotaxa’da yayınlandı.


 
Araştırmacılar tarafından tanımlanan yeni bitki türüne, Prof. Dr. Fulya Öztaş ve Prof. Dr. Haydar Öztaş’ın anısına tür ismi olarak “oztasii” epiteti verildi. Büyük soğanlı, yassı yapraklı, kısa gövdeli, konik çiçeklenme özelliği gösteren ve uzun çiçek saplarına sahip yeni tür Türkçe “Konya morbaşı” olarak isimlendirildi.

Doğaseverler Prof. Dr. Fulya Öztaş ve Prof. Dr. Haydar Öztaş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Eker ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Doç. Dr. Hüseyin Eroğlu, Doç. Dr. Süleyman Mesut Pınar’a leopoldia oztasii bitkisinin 2021-2023 yılları arasında doğal ortamlarında çekilmiş bazı fotoğraflarını göndererek bitkinin muhtemel yeni bir tür olup olmadığı konusunda görüş istedi. Bahsi geçen araştırmacılar, bitkinin çiçeklenme ve meyve verme dönemlerinde toplanan örneklerini inceledi. Detaylı laboratuvar çalışmaları, herbaryum ve literatür karşılaştırmalarının ardından sözü edilen örneklerin bilim için yeni bir türü temsil ettiği sonucuna varıldı. Gerçekleştirilen bilimsel çalışma, saygın bir uluslararası dergi olan Phytotaxa’da yayınlandı.

Paylaş