Üniversitemiz İş Birliğinde Tarihi Eserler Sanatseverlerle Buluşuyor

25.06.2024
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi
Üniversitemiz ve Kapadokya Bölge Araştırma Merkezi paydaşlığında, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında gerçekleştirilen “Nea Karvali Kapadokya Araştırma Merkezi ve Müzesindeki Kapadokya Bölgesi Eserleri” projesi ile Yunanistan'a giden Kapadokyalı mübadillerin yanında taşıdığı özel eşyalardan oluşan eserler incelenerek sanatseverlerle buluşturuluyor.

Başkanlığını yürüttüğü proje ve sergi hakkında bilgi veren Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, “Yunanistan’da, Anadolu ile ilgili bulunan en önemli merkezlerden birisi olan Kapadokya Araştırmaları Merkezi, 1987 tarihinde Kaplanis A. Iosifidis başkanlığında nüfus mübadelesi ile Kapadokya bölgesindeki Gelveri yerleşiminden Yunanistan’a göç etmiş birçok ailenin maddi ve manevi destekleri ile kurulmuştur. Hızlı bir şekilde büyüyen bu merkeze Kapadokya bölgesi ile birlikte Konya ve çevresinden gelen çok sayıda aile ellerindeki değerli eserleri bağışlamış. Yunanistan'a giden mübadillerin, yanlarına aldıkları bu özel eşyalar, bugün "Nea Karvali"de kurulan Kapadokya Araştırmalar Merkezinin özel koleksiyonunda sergileniyor. Bu kıyafetler ilk olarak Yunanistan'ın Kavala şehrinde bulunan Kavalalı Muhammet Ali Paşa’nın evinde Üniversitemiz, Kapadokya Araştırmaları Merkezi ve Mohammed Ali Research Center iş birliği ile düzenlenen sergi ile tanıtıldı” dedi.