Üniversitemizde Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Farkındalık Toplantısı Yapıldı

14.06.2022

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ve KVKK uzmanları, Üniversitemiz idarecilerine yönelik düzenlenen toplantıda, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgiler verdi.

Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programda konuşan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, programa iştirak eden KVKK Başkanı Bilir ve KVKK uzmanlarına teşekkür ederek, üniversitenin daha iyi yerlere gelebilmesi için bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirtti.

“Kişisel Verilerin Korunmasıyla İlgili Stratejik Yol Haritası Belirledik”
Prof. Dr. Mızırak, “Üniversitemizde ‘İdari Akademi’ oluşturuldu ve çalışmalar çok güzel ilerliyor. Kişisel verilerin korunmasıyla alakalı stratejik yol haritası da oluşturmaya başlamıştık. Bu noktada KVKK Başkanımızdan, bizleri birinci elden bilgilendirmelerini rica ettik, onlar da bizi kırmadı ve davetimizi kabul ettiler. Bu toplantıyla kişisel verilerin korunması konusunda farkındalığımız artacak ve merak ettiğimiz konularda sorularımıza cevap bulacağız. Ben tekrar KVKK Başkanımıza ve ekibine katılımlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyor, toplantının verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

KVKK Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun amaçlarından bahsederek, “Kanun, iki temel amaç için çıkarıldı. Birincisi; veri işlemede temel hak ve özgürlükleri korumak, ikincisi de; veri işleyenlere birtakım yükümlülükler getirmek. Kanun, veri işlemeyi yasaklamıyor, verisi işlenen gerçek kişileri koruyor. Veri işlenecek, gerektiğinde yurt içinde ve yurt dışında aktarılacak ancak düzenlemeyle, kişisel verilerin işlenmesine bir disiplin getiriliyor, keyfi olarak ya da gelişigüzel bir şekilde veri işlemenin önlenmesi amaçlanıyor” şeklinde konuştu.

“Yapay Zeka ve Metaverse’ün Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na Uyumluluğu Önemli”
Yapay zekanın hammaddesini genellikle kişisel verilerin oluşturduğunu vurgulayan Başkan Bilir, “Bu kanun çerçevesinde aslında yapay zekayı, Metaverse’ü insan odaklı kurgulamamız lazım. Otomatik yollarla işlenen veriler sonucunda kişi aleyhine bir sonuç çıkar ise buna itiraz etme hakkımız var. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, bu tür teknolojiler kişileri profilliyor. Bu profilleme bizim aleyhimize bir sonuç çıkarıyor ise buna itiraz etme hakkımız var. Teknoloji çağında, teknolojik gelişmelerden faydalanmak gerekiyor ama bu çağda insan kalabilmek de önemli diyoruz biz. Dolayısıyla, bu tür teknolojilerin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uyumluluğu son derece önemli” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından KVKK Başkanlık Müşaviri Tuğba Yiğit, ‘Temel İlkeler ve Kişisel Veri İşleme Şartları’, Kişisel Verileri Koruma Uzmanı Ahmet Sait Altun ise, ‘Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatına Uyum’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Program, soru-cevap bölümü ve hediye takdimiyle sona erdi.