Uluslararası Rumi Medeniyetler UAM
24.10.2019

32.Yuvarlak Masa Seminerleri Kapsamında Prof.Dr.Iftikhar MALİK'in Konuşmacı Olduğu "İngiltere'nin Bath Şehrinden İpek Yolu Üzerindeki Hive'ye ; İpek,Alimler,Köleler ve Casuslar" konulu toplantı 5 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşti.

Profesör Iftikhar MalikRoyal Historical Society’nin bir üyesi olup, İngiltere'deki Bath Spa Üniversitesi'nde modern tarih dersleri vermektedir.  Doktora ve doktora sonrası eğitimini Michigan State, Columbia ve UC, Berkeley'de tamamladı. Son Kitapları arasında Güneybatı Asya'da Peştun Kimliği ve Jeopolitik: 9 / 11'den beri Pakistan ve Afganistan (Marşı, 2016) (Pashtun Identity and Geopolitics in Southwest Asia: Pakistan and Afghanistan since 9/11 ) ve Pakistan: Demokrasi, Terör ve Bir Millet İnşaası (New Holland Publishers, 2010) (Pakistan: Democracy, Terror and the Building of a Nation ) bulunmaktadır.

Profesör Malik Uluslararası Rumi Medeniyetler Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen yuvarlak masa seminerinde '' İngiltere'nin Bath Şehrinden İpek Yolu Üzerindeki Hive'ye ; İpek,Alimler,Köleler ve Casuslar'' başlığı altında bir konuşma yaptı.  5 Eylül tarihinde Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte Hint Okyanusu üzerinden yapılan köle ticareti, Bath’ın ve Bristol’ün Afrika’dan ABD’ye köle ticaretinde köprü rolü, ipeğin tarihi ve İpek Yolu'nun Çin'i Avrupa'ya bağlamadaki önemi gibi çeşitli konular ele alındı. Konuşma boyunca İbn Haldun, İbn Sina ve İbn Battuta gibi birçok İslam Alimi'nden bahsedildi. Profesör Malik, tarihin farklı dönemlerinde Ortadoğu’da Türkiye, Irak ve Suriye gibi ülkelerde yaşamış dört ünlü İngiliz aliminin yazdıkları üzerinde çalıştığı son projesini de bizlerle paylaştı.  Bir çok bilimsel çalışmanın arapça çevirisini yaparak batı dünyasına tanıtmış olan felsefeci Adelard of Bath (1080-1152) , yaya olarak Avrupa’dan Asya’ya ulaşan gezgin ve yazar Thomas Coryate (1577-1617), Osmanlı Tarihi isimli eseriyle tanınan İngiliz aristokrat, yazar ve şair Mary Montagu (1689 - 1762), ve gezgin, yazar ve politika yapıcı Gertrude Bell (1868-1926) hakkındaki çalışmalarını bizlerle paylaştı.

‘’Silk, Scholars, Slaves and the Spies:From Bath (England) to Khiva on the Silk Road’’

Professor Iftikhar Malik teaches modern history at Bath Spa University in the UK. He is a fellow of the Royal Historical Society. He has his doctoral and post-doctoral training at Michigan State, Columbia and UC, Berkeley. His recent volumes include Pashtun Identity and Geopolitics in Southwest Asia: Pakistan and Afghanistan since 9/11 (Anthem, 2016) and Pakistan: Democracy, Terror and the Building of a Nation (New Holland Publishers, 2010).

Professor Malik gave an enlightening and insightful talk which is entitled ‘'Silk, Scholars, Slaves, and the Spies: From Bath (England) to Khiva on the Silk Road'' in the round-table event organised by International Rumi Center For The Study Of Civilizations held at the Necmettin Erbakan University at the 5th of September, 2019. In his talk, he covered various topics including slavery through the Indian Ocean, the bridging role of Bath and Bristol in the slave-trading from Africa to the USA, the history of silk and the importance of the Silk Road in connecting China to Europe. He mentioned many Islamic Scholars during his speech such as Ibn Haldun, Ibn Sina and Ibn Battuta. Professor Malik shared his recent project which he studied on the writings of four famous British scholars who had lived in the Middle East including Turkey, Iraq, and Syria: Adelard of Bath (1080-1152), the philosopher who introduced many Arabic and Greek scientific work to Europe, Thomas Coryate ( 1577-1617), the traveler and the writer who walks through Europe to Asia, Mary Montagu (1689-1762), the English aristocrat, writer and the poet who wrote on Ottoman Empire, and Gertrude Bell (1868-1926), the traveler, writer and policy-maker.