Yarım asırlık fakültelere, deneyimli akademik kadroya, köklü bir gelenek ve kültüre sahibiz. Marka değeri yüksek, yenilikçi ve dinamik bir devlet üniversitesiyiz.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Büyük Veri Koordinatörlüğü öğrenci deneyimi, akademik performans, araştırma faaliyetleri, kaynak yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi faaliyet alanlarında üniversite genelinde veriler toplayarak geniş veri kümeleri üzerinde analizler yapmakta, trendleri, eğilimleri ve ilişkileri belirleyerek daha bilinçli ve etkili kararlar alınmasını sağlamaya çalışmaktadır.
Koordinatörlüğün faaliyet alanlarından biri de ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilen dünya üniversite sıralamalarını yakından takip etmek, ilgili sıralama yaklaşımının göstergelerine göre üniversitenin performans değişimini analiz etmek ve bulguları anlamlandırarak raporlamaktır. Söz konusu derecelendirme kuruluşları akademisyenlerin yayın performansını temel sıralama kriteri olarak ele almaktadır. Yayın verileri ise başta Web of Science ve Scopus olmak üzere çeşitli uluslararası veri tabanı ve dizinlerden çekilmekte daha sonra akademisyenlerin araştırmacı kimlik bilgileri ile eşleştirilerek analiz edilmektedir.
Üniversitemizde belirli dönemlerde akademik performansın izlenebilmesi için koordinatörlüğümüz öncülüğünde çevrimiçi bir platform geliştirilmiştir. Platformda yayın verilerinin etkili ve verimli bir şekilde işlenebilmesi için akademisyenlerimizin aşağıda listesi verilen araştırmacı kimlik bilgilerine (akademik kimliği tanımlayan ID’lere) ihtiyaç duyulmaktadır:
Detaylı anlatımı içeren 04.04.2024 tarihli webinar kaydımızı izlemek için tıklayınız:
Araştırmacı Kimlik Bilgilerinin Alınmasına Yönelik Rehber:
Aşağıdaki menülere tıklayarak ilgili kimlik bilgisinin nasıl alınacağını öğrenebilirsiniz.
1. Adım
https://yoksis.yok.gov.tr/ adresinden sisteme giriş yaparak kimlik bilgilerinizi doğrulayınız.
2. Adım
Sol üst menüden “Personel İşlemleri” >>> “Özgeçmiş İşlemleri” >>> “Özgeçmiş Oluşturma (Yeni)” ekranına giriniz.
3. Adım
Gelen sayfada solda “Kişisel Bilgiler” menüsünün altından “YÖK Akademik” menüsüne tıklayınız. Sağda açılan ekranın üst kısmında Araştırmacı ID bilgisi yer almaktadır. Aynı sayfanın alt tarafında ise YÖK Akademik Sayfam bağlantısına erişebilirsiniz. Her iki bilgiyi de not ediniz.
Bilindiği üzere, araştırmacı, bilim insanı ve akademisyenlerin bilimsel çalışmalarındaki isim/kurum benzerliklerinden kaynaklanan bazı sorunların önüne geçilebilmesi amacıyla araştırmacı kimlik numaraları kullanılmaktadır. TÜBİTAK ULAKBİM ve YÖK arasındaki işbirliği ile yürütülen çalışmalar kapsamında, ORCID bilgisinin kullanılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda, makale yazarlarının uluslararası geçerliliği de bulunan "ORCID" bilgisine makalelerde yer verilmesi tavsiye edilmektedir. TR Dizin dergi değerlendirme kriterlerinin 2018 yılında güncellenmesiyle birlikte dergilerde ORCID bilgisine yer verilmesi kriter maddesi olarak eklenmiştir.
Yazar adından yapılan yayın/atıf taramalarında isim benzerlikleri, soyadı değişikliği, Türkçe harf içeren isimler, farklı yazımlar, kurum değişiklikleri gibi durumlar sorun oluşturabilmektedir. Bu nedenle araştırmacıların tanımlayıcı kimlik/numara (ID) edinmeleri önem taşımaktadır.
YÖK Açık Bilim ve Açık Erişim Sisteminin altyapısında; verilerin standardizasyonunu sağlamak için ücretsiz olarak temin edilebilen uluslararası yazar kimlik numaralarından Open Researcher and Contributor ID (ORCID) kullanılması gerekliliği ortaya çıkmış olup, tezli lisansüstü öğretim öğrencileri ile tüm akademisyenlerin ORCID numarası alması ve daha önce yapılan yayınların ORCID numarası ile eşleştirmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda, YÖK Yürütme Kurulu, 13.05.2020 tarihli (Oturum No: 30) toplantısında; lisansüstü tezler ile makale, kongre ve sempozyum bildirileri, kitap ve her türlü bilimsel yayınların takibinde öğretim elemanları ile tezli lisansüstü öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin Open Researcher and Contributor ID (ORCID) numarası kullanmalarının zorunlu tutulması kararlaştırmıştır.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID)
ORCID, akademisyen veya araştırmacıların isim benzerlikleri, soy isim değişiklikleri veya Türkçe karakter sorunlarının üstesinden gelinmesinde ve yazarların bütün çalışmalarının tek bir çatı altında toplanmasında kolaylık sağlayan ücretsiz dijital kimliktir.
ORCID, Uluslararası Standart Ad Tanımlayıcı (ISNI) olarak da bilinen ISO Standardı (ISO 27729) ile uyumlu 16 haneli bir numaralı bir URI'dir. http://orcid.org adresinden ORCID için ücretsiz kayıt oluşturabilirsiniz.
Farklı yayınevi ve paydaşların desteği ile başlatılmış ortak bir girişimin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Amaç; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasıdır. Ayrıca ORCID sistemler arası iletişimi sağlamakta ve kimlik doğrulama imkânı sunan uygulama geliştirme ara yüzleri (API) sunmaktadır.
ORCID’e Kayıt Olma:
Ücretsiz kolayca ORCID’e kaydolabilir ve yayınlarınızı bir araya getirerek, kayıtlı diğer bilim insanları ve araştırmacılar arasında tarama yapabilirsiniz.
1- Kayıt Linki: https://orcid.org/register adresinden ilgili formu doldurun. Kayıt işleminizi çok kısa zamanda tamamlayabilirsiniz.
Kayıt ekran görüntüsü:
Kayıt işleminizi tamamladıktan sonra ana menüye yönlendirileceksiniz.
Gelen sayfa aracılığıyla; kişisel bilgilerinize ilişkin güncellemeleri (isminizin farklı kullanımları, ülke, anahtar kelimeler, web sitesi, e-posta adresiniz) gerçekleştirebilir; biyografi, çalıştığınız yerler, alınan fonlar ve çalışmalarınızla ilgili alanları doldurabilirsiniz.
2- Biyografi (Biography): Kalem simgesine tıklayarak açılan pencerede kendinize ait bilgileri girebilirsiniz.
3- İş (Employment): Görev yaptığınız kurum bilgilerinize ilşkin bilgileri eklemek için "Add" butonuna tıklayarak aşağıda yer alan ekran görüntüsüne ulaşabilir ve işinize ilişkin tüm bilgileri ekleyebilirsiniz.
4- Eğitim ve Nitelikler (Education & Qualification): Eğitim ve nitelikleriniz ile ilgili bilgileri eklemek için “Add (Ekle)" butonuna tıklayarak “Add Education (Eğitim ekle)” menüsünden eğitim, “Add Qualification (Nitelik Ekle)” kısmından ise niteliklerinizi ekleyebilirsiniz.
5- Profesyonel Faaliyetler (Professional Activities): İlgili bilgileri eklemek için “Add (ekle)" butonuna tıklayarak işinize ilişkin tüm faaliyet bilgilerini ekleyebilirsiniz. Bu bölümde davetli konuşmacı olarak katıldığınız faaliyet bilgilerini, üye olduğunuz kuruluşları, aldığınız ödülleri vb. ekleyebilirsiniz.
6- Finansman (Funding): Çalışmanızı desteklemek için aldığınız hibeleri, ödülleri ve diğer finansmanları eklemek için kullanılmaktadır. Bilgilerinizi eklemek için “search & link (arama ve bağlantı)” sekmesini kullanabilir veya "Add manually (manuel olarak ekle)" seçeneğini tıklayarak gelen pencereden ilgili alanları doldurabilirsiniz.
7- Çalışmalarınız (Works):
Akademik çalışmalarınızı sağ tarafta “Add (ekle)” butonuna tıklayarak 5 şekilde ekleyebilirsiniz:
Search & Link (Arama ve Bağlantı): "Search & link" butonuna tıkladığınızda, ORCID’in toplu yayın ekleme hizmeti için beraber çalıştığı kurumların bir listesinin olduğu ekran gelmekte ve siz istediklerinizi seçmek suretiyle yayınlarınızı toplu olarak ekleyebilmektesiniz.
Örneğin bu bölümde Scopus'tan yayınlarınızı aktarmak için " Scopus - Elsevier" seçeneğini seçtiğinizde gelecek ekranda "authorize" yi tıkladığınızda Scopus'da adınıza kayıtlı veya benzer yayınlar gelecektir. Size ait olan yayınları seçtikten sonra "Next" butonuna tıkladığınızda profil adınız görülecektir.
Profil adınızın ne şekilde görünmesini istiyor iseniz o şekilde değişiklik yapabilirsiniz. Bir sonraki adımda size ait çalışmalar tek tek listelenecek ve onaylamanız istenecektir. "Send Author ID" adımında kurumsal e-posta adresinizi iki kere girdikten sonra kayıtlarınız ve Yazar ID numaranız ORCID’e aktarılacaktır. Return to ORCID bağlantısı ile ORCID arayüzüne dönerek yayınlarınızı kontrol edebilirsiniz.
Add DOI: Arama kutusuna DOI numarasını yazarak aradığınız bir yayını bulabilirsiniz. Ayrıca yayınlarınızda DOI numarası var ise "CrossRef Metadata Search"i (https://search.crossref.org/) kullanabilirsiniz. Gelen sayfada “Authorize” butonuna basarak onaylamanızın ardından sizin isminiz ile bağlantılı çok sayıda yayın listesi gelecektir. Size ait yayınlar için her bir yayının altında yer alan “Add to ORCID” bağlantısına tıkladıktan sonra, ilgili yayının ORCID profiline eklenmesini istiyorsanız “Yes” seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır. Yayını ekledikten sonra yayın bilgisi "In your profile" olarak değişecektir.
Add PubMed ID: PubMed URL'sinin tamamını veya yalnızca tanımlayıcı değerini yazabilir veya yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde PubMed yayınlarınızı aktarmış olacaksınız.
Add BibTeX: Google Scholar da dahil olmak üzere dizin platformlarından dışarıya aktardığınız BibTex uzantılı dosyaları yüklemek suretiyle çalışmalarınızı ekleyebilirsiniz. DergiPark’ta yayınlanan çalışmalar için BibTex ve RIS formatında dışarı aktarım imkânı bulunmaktadır.
Add Manually: "Add manually" seçeneğini tıklayarak gelen pencerede ilgili alanları doldurarak yayınlarınızı manuel ekleyebilirsiniz.
Üniversitemiz 2019 yılı Mayıs ayı itibarı ile Clarivate Analytics firması ile Web of Science tarafından taranan dergilerdeki yayınların bibliyometrik analizlerinin yapılmasını sağlamak için işbirliği yapmıştır. Web of Science tarafından taranan üniversitemize ait yayınların, daha sağlıklı analiz edilebilmesi, üniversitemiz bünyesinde yer alan tüm öğretim elemanlarının ResearcherID almaları gerekmektedir. Bazı yazar isimlerindeki benzerlikler, kadın araştırmacıların evliliğe bağlı olarak soyadlarının değişmesi ve isimlerin veriliş yöntemlerindeki farklılıklardan dolayı bir akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Sonuç olarak; bilimsel çıktıların yönetiminde doğru veriler kullanılamamakta ve bir yazar ya da bağlı olduğu kurum ile ilgili yapılacak analizler hatalı sonuçlar vermektedir.
ResearcherID Neden Önemli?
Bir araştırmacıya ait çalışmaların toplu olarak görüntülenebilmesi,
Bibliyometrik analizlerde doğru verilerin kullanılabilmesi,
Kurumlar açısından araştırmacılarının verimliliklerinin değerlendirilebilmesi,
Kuruma sağlanan katma değerin ortaya çıkarılabilmesi için önemlidir.
Bu nedenle ResearcherID’si olmayan araştırmacılarımızın; aşağıda yer alan ResearcherID’i hesabı oluşturma adımlarını takip ederek kendi ID’lerini almaları gerekmektedir.
ResearcherID oluşturma aşamasında standardı sağlamak için;
Institution alanından Necmettin Erbakan University,
Sub-organization/Departman alanından ise kendi fakülte ve bölümlerini (listede belirtilen ingilizce açık fakülte-bölüm adları) seçmeleri ve ID’ler oluşturulduktan sonra ResearcherID hesabına kendi yayınlarınızı eklemeniz gerekmektedir.
İlk defa ResearcherID alma işlemi:
Daha önce kitap, kitap bölümü, bildiri ve makale gibi bir yayınınız Web of Science (WOS) tarafından dizinlenmişse sizin için otomatik Researcher ID oluşturulmuştur. Öncelikle bu teyit edilmelidir. ID’ye ulaşmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.
1.Adım:
Öncelikle https://www.webofscience.com/wos/author/search adresine gidiniz. “Researchers” menüsüne tıkladıktan sonra açılan arama kutucuklarına “yazar soyadı” ve “yazar adı” giriniz. Bilgi girişinden sonra “search” butonuna tıklayınız.
2. Adım:
Çıkan ekranda benzer isimler ve yayınları listelenecektir. Yayın ve yazar isimlerini karşılaştırarak isminizi bulunuz ve isminizin üzerine tıklayınız.
3. Adım:
Açılan yazar profil sayfasında “Web of Science ResearcherID” başlığının yan tarafında ResearcherID’niz görünecektir.
4. Adım
Eğer daha önce WOS sistemine kayıt olmadıysanız https://www.webofscience.com/ adresine girilir. “Register” menüsünden yeni araştırmacı kaydı yapılarak sisteme girilir.
5. Adım
Daha sonra sol tarafta bulunan “My Web of Science” menüsüne tıklanarak alt menüden “Profile” sekmesine gelinir. Buradan “My researcher profile” menüsüne tıklanır.
6. Adım
Sağ tarafta açılan pencereden Web of Science ResearcherID bilgisine ulaşılır. Not: daha önce herhangi bir yayınız WOS tarafından dizinlenmiyorsa bile sisteme kaydolduğunuzda tarafınıza bir ID tanımlanacaktır.
Web of Science ResearcherID Yazar Birleştirme
1. Adım
Size ait birden fazla ID tanımlaması mevcutsa bunları tekilleştirmek (birleştirmek) gerekmektedir. Bunun için öncelikle Web of Science hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir. https://www.webofscience.com/ adresine gidiniz. Sağ üst tarafta “Sign in” menüsünden sisteme giriş yapınız. Açılan sayfada “Researchers” sekmesine tıklayınız.
2. Adım
Açılan arama kutucuklarına “yazar soyadı” ve “yazar adı” giriniz ve search butonuna tıklayınız.
3. Adım
Listelenen profiller içerisinde size ait olanların yanındaki kutucukları işaretleyip “Merge Records” sekmesine tıklayarak gerekli işlemleri tamamlayınız. İletişim formu doldurulduktan sonra birleştirme talebini incelenmek üzere karşı tarafa gönderilecektir. Kayıtlı eposta adresinize birleştirme sonucu bildirilecektir.
1. Adım
Yazar olarak herhangi bir yayınınız Scopus tarafından dizinlenmiyorsa, Scopus Author ID'niz yoktur. Ancak yazar olarak kitap, kitap bölümü, bildiri ve makale gibi bir yayınınız Scopus tarafından dizinleniyorsa, otomatik Scopus Author ID'niz oluşturulmuştur. Bu ID’ye ulaşmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.
Öncelikle https://www.scopus.com/ adresine gidiniz. “Start exploring” başlığının altında “Authors” seçeneğini seçiniz.
2. Adım
“Authors” menüsüne tıkladıktan sonra açılan arama kutucuklarına “yazar soyadı” ve “yazar adı” giriniz. Alt tarafta “Add affiliation” kısmına tıklayarak kurum bilgisini “Necmettin Erbakan University” olarak giriniz. Eğer başka bir kurum bilgisi ile yayın yaptıysanız önceki kurumun bilgisini girebilirsiniz. Duruma göre bu bölüm boş bırakılabilir. Bilgi girişinden sonra “search” butonuna tıklayınız.
3. Adım
Scopus’ta dizinlenen bir kitapta, konferansta ya da dergide yayın yapılmış ise arama sonucunda ilgili yazara ait yayınlar listelenecektir. Bu aşamada benzer yazar isimleri varsa onlar da listelenebilir. Özellikle kurum bilgisi yazılmadan yapılan aramalarda benzer yazar isimlerinin çıktığı görülmektedir.
Çıkan ekranda isminizi bulunuz ve aynı satırda “Documents” başlığı altındaki yayın sayısına tıklayınız.
4. Adım
Daha sonra yayınlardan birine giriniz. Yayın başlığının altındaki yazar ismine tıklayınız.
5. Adım
Bir önceki adımda yayın başlığının altındaki yazar ismine tıklayınca sağ tarafta yazar profil paneli açılacaktır. Panelde “view full profie”e tıklayınız.
6. Adım
Açılan pencerede ok ile gösterilen alanda Scopus Author ID’ye ulaşabilirsiniz. Özetle öncelikle Scopus yayın arama bölümünden kendi yayınınıza ulaşmanız gerekmektedir. Daha sonra yayın başlığı altındaki yazar isminize tıklayarak ilgili Scopus Author ID’ye erişebilirsiniz.
Önemli Hatırlatma: Yazarın herhangi bir yayını Scopus tarafından dizinlenmiyorsa Scopus Author ID'si yoktur.
Scopus Yazar Birleştirme 1. Adım
Profilinizde değişiklik talep etmek istediğinizde ya da size ait birden fazla ID tanımlaması mevcutsa bunları tekilleştirmek (birleştirmek) gerekmektedir. Bunun için öncelikle Scopus hesabı oluşturmalısınız. https://www.scopus.com/ adresine gidiniz. Sağ üst tarafta “Create Account” menüsüne tıklayınız ve üyelik oluşturunuz.
2. Adım
Birden fazla Scopus ID numaranız bulunuyorsa tüm numaraları tek bir ID altında birleştirmek için önce sisteme giriş yapınız sonra Scopus ana sayfasında yer alan “Authors” sekmesine tıklayınız. Soyadınızı ve adınızı yazarak tekrar arama yapınız.
3. Adım
Çıkan sonuçlarda yazarın içinde yer alan makalelerin tamamının size ait olduğundan eminseniz, birleştirmek istediğiniz profillerin yanındaki kutucukları işaretleyip “Request to merge authors” sekmesine tıklayınız
4. Adım
“Request to merge authors” sekmesine tıkladığınızda hangi alanları değiştirebileceğiniz bilgisi ekranda görüntülenmektedir. Tercih ettiğiniz yazar ismini seçtikten sonra devam ediniz ve işlemi onaylayınız.
Onay işleminden sonra gelen ekranda yazar profil seçim işlemi ve size ait yayınları belirlemeniz gerekmektedir. Bu alanda size ait olmayan yayınları seçerek kaldırabilirsiniz.
1. Adım https://scholar.google.com.tr/ linkine tıklayınız. Google hesabınız varsa oturum açın seçeneğini tıklayınız. Kullanıcı bilgilerini girerek sisteme giriş yapınız.
Google hesabınız yoksa yeni hesap oluşturmak “Hesap Oluşturun” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri doldurarak hesabı oluşturunuz.
2. Adım
Google hesabı oluşturulduktan sonra sisteme giriş yapılır. Sol üst tarafta “Profilim” menüsüne tıklanır.
3. Adım
Daha önce Google Akademik profili oluşturulmadı ise aşağıdaki bölümlere bilgi girişleri yapılarak profil oluşturulur.
4. Adım
Google Akademik profili oluşturma işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar ana sayfaya gelinir (https://scholar.google.com.tr/). Profilim menüsüne tıklanır.
5. Adım (Google Scholar Bağlantısının Bulunması)
Açılan pencerede adres çubuğunda yazan bilgiler “Google Scholar Bağlantı”nızı göstermektedir. Bu bağlantıyı not ediniz.
Bağlantının https://scholar.google.com.tr/citations?user=... formatında olmasına dikkat edilmelidir.
TÜBİTAK projelerinde görev almak için gerekli ID’dir. 1. Adım
Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) adresine (https://arbis.tubitak.gov.tr/) giriniz. Sağ üst menüden “ARBİS’e Giriş” menüsüne tıklayınız.
2. Adım
Açılan pencerede kullanıcı bilgilerini giriniz ve giriş butonuna tıklayınız. Eğer daha önce ARBİS sistemine üye olup/olmadığınızı hatırlamıyorsanız önce sağ taraftan parolamı unuttum seçeneğini deneyiniz. Kaydınız yoksa sol taraftan Yeni Kullanıcı Kaydı menüsüne tıklayabilirsiniz.
3. Adım
Sisteme giriş yapıldıktan sonra açılan pencerede üst tarafta TBTK ile başlayan TUBİTAK ID’ye ulaşabilirsiniz.
Bağlı Kalın
Duyuru
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü
Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok.
No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok)
Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA