TÜBİTAK 1005 Projesi tamamlandı
Bölümümüz Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Tontul tarafından yürütülen ve TÜBİTAK 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmiş "Kırınım Pencereli Kurutma Yöntemi ile Yumurta Tozu Üretimi ve Sorpsiyon Özellikleri ile Depolama Stabilitesinin Belirlenmesi" başlıklı proje başarıyla tamamlanmıştır.
Bu proje çalışması 2019 yılında yaşanan yumurta krizi sürecinde planlanmıştır. Nitekim yumurta üreticileri birliği (Yum-bir) verilerine göre ülkemiz yumurta üretimi açısından dünyada ilk 10 ülke arasında iken yumurta ihracatında yaklaşık 350 milyon dolar ile 3. sıradadır. Ancak ihracatımızın %70'lik kısmını Irak'a gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla Irak alımla ilgili sıkıntılar çıkardığında yumurta üreticilerimiz sorunlar yaşamaktadır. Ayrıca belirtilmesi gereken diğer bir husus ise kurutulmuş yumurta ürünleri konusunda yıllık 4 milyon dolarlık ithalat yapıyor olmamızdır.
Bu nedenlerle hazırlanan bu proje kapsamında yenilikçi bir kurutma tekniği olan kırınım pencereli kurutma ile yüksek kaliteli yumurta üretimlerini araştırmıştır. Bu kapsamda köpük kurutma ile kombine uygulamalar denenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında yumurta bütünü, yumurta sarısı ve yumurta akı tozlarının üretimi için en uygun kurutma şartları ayrı ayrı belirlenmiştir. Sonraki aşamalarda ise her bir toz yumurta ürününün sorpsiyon özellikleri ve depolama stabilitesi analiz edilmiştir.
Sonuç olarak önemli bir renk değişimi, teknolojik özellik kaybı ve oksidasyon olmadan, 3 dakika kadar kısa sürelerde yumurta akı, bütünü ve sarısını kurutma gerçekleştirilebilmiştir. Elde edilen ürünlerin 6 aylık depolanması süresince önemli bir fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellik değişimi de olmamıştır. Dolayısıyla gıda endüstrisine faydalı olacak sonuçlar elde edilmiştir.
Proje ekibini tebrik eder, sonuçların ülkemize ve gıda sanayisine hayırlı olmasını dileriz. Proje ve elde edilen bulgular hakkında daha fazla bilgi almak için Öğretim Üyemiz ile irtibat kurabilirsiniz.