Mehmet Akif Ersoy Okumalarının Konya'daki İlk Toplantısı Üniversitemizde Yapıldı
Milli Bakanlığının öncülüğünde yaklaşık üç yıldır devam eden lise ve üniversite öğrencilerine yönelik kitap okumaları faaliyet programı kapsamında “Mehmet Akif Ersoy Okumaları” programının Konya ayağı ilk toplantısı Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Lezzetkar Sosyal Tesislerinde yapıldı.
Toplantıya Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Ömer Akar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Önder Kutlu, akademisyenler, öğretmenler ile okuma programına dahil olan lise ve üniversitelerden öğrenciler katıldı.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem; Türkiye genelinde düzenlenen okuma programlarının her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden gerçekleşiyor olsa da; bazı valiler, akademisyenler, yüksek yargı mensupları, emekli bürokratlar, Sami Güçlü gibi aktif siyasetin içinde olmayan bir grup gönüllü kişilerin koordinatörlüğünde, sivil bir insiyatifle devam ettiğini ifade etti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu; Sami Güçlü’nün aktif siyaset döneminde de ihtiyaçları tespit etme ve onları karşılama yönünde sık sık bilgi alış-verişinde bulunduğunu ifade etti. Kutlu ayrıca Sami Güçlü’ye, öğrencilerle ve bizlerle tecrübelerini paylaştığı için teşekkür etti.
Kültürlü bir insan olmak, maddi-manevi olarak konforlu ve değerli bir hayat yaşayabilmek için okumak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sami Güçlü; insanda temel bazı özellikler ve prensipler olması gerektiğini söyledi. Güçlü sözlerini: “Çalışkan, doğru, sadakatli, kendine güvenen kişinin; irade sahibi olarak, önceliklerini doğru belirleyerek, ilkeli ve tutarlı olarak, mensup olduğu aileyi önemseyerek ailenin güçlenmesi için kafa yorması gerekir. Zira Allah iman edenleri ve işini güzel yapanları sever.” şeklinde açıkladı.
Kültürel yönden kendini geliştirmenin onlarca, yüzlerce yöntemi olduğunu, bunun da en iyi yolunun okumak olduğuna değinen Güçlü: “Önemli olan okuyacağımız kitabı seçmek değil, yazarı seçmektir. Bana göre yazar seçmenin doğru dokuları vardır. Çok sade de bir yöntemi var. Oysa kitap seçmede yanlış kitap seçme ihtimali kaçınılmazdır.” dedi.
Sakarya, Kocaeli, Bolu, Kayseri, Çorum, Aksaray ve Nevşehir’de okuma faaliyetlerine başlayıp sürdürdüklerini ifade eden Güçlü; Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek, Cengiz Aytmatov, Tarık Buğra, Mustafa Kutlu okumalarına bu yıl Mehmet Akif Ersoy’u eklediklerini söyledi. Konya ile beraber Burdur, Kastamonu, Ankara, İstanbul ve Balıkesir’i okuma gruplarına da dahil ettiklerini belirtti.
"Asım’ın nesline ait bir örnek, Anadolu topraklarında var mı yok mu, bunu öğrenmiş olacağız."
Prof. Dr. Sami Güçlü sözlerine: “Akif bizim kahramanlarımızdan birisidir. Bugün onu okumak; ümitsizliğimizi kırmak, üzerimize düşen sorumluluklarımızı anlamak, birlik ve beraberliğimizin ne demek olduğunu anlamak, birlikte yaşamamızın ne kadar zahmetli olduğunu anlamak için gereklidir. Sen hem bir milletin en çok sevdiği bir adam olacaksın, hem de sürgün olacaksın. 11 yıl vatanından uzak kalacaksın, bu topraklarda ölmek için dua edeceksin. Bunları ancak Akif’i okuyunca öğrenebilirsiniz.” diyerek devam etti.
2016 yılının Mehmet Akif Ersoy yılı olduğuna dikkat çeken Güçlü; seçilen bin öğrenci ile Burdur’daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin onuncu yıl kutlamalarında geniş kapsamlı bir program yapmayı planladıklarını söyledi. Programın hazırlıkları kapsamında da Konya ve diğer illerdeki okuma gruplarındaki öğrencilerin seçilen kitapları Aralık ayına kadar okuyarak Akif’le ilgili seçilen konu başlıklarında sunum yapmaya başlayacakları bilgisini verdi.
Güçlü konuşmasını: “Tüm bu çalışmaların neticesinde; Asım’ın nesline ait bir örnek, Anadolu topraklarında var mı yok mu, bunu öğrenmiş olacağız. Derdimiz bir ses, bir nefes, bir canlılık yakalamak.” diyerek tamamladı.