Anasayfa
31 Ağustos 2015 | Akademik

Üniversitemizde “Avrupa Türk Diasporası ve Bölgesel Kalkınmalara Katkısı” Paneli Düzenlendi

Üniversitemizde “Avrupa Türk Diasporası ve Bölgesel Kalkınmalara Katkısı” Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesinde, “Göç'ün 50’nci Yılı Avrupa Türk Diasporası ve Bölgesel Kalkınmalara Katkısı Hollanda Örneği” konulu panel gerçekleştirildi. Üniversitemiz Erol Güngör Türk Diasporası Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi, Göç ve Kalkınma Sivil Toplum Ağı işbirliğince düzenlenen Panele; Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Düzenlenen panellerin başkanlıklarını Erol Güngör Türk Diasporası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Çemrek ve Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Birol Mercan yaptı. Panellere konuşmacı olarak, Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Aksoy, Göç ve Kalkınma Sivil Toplum Ağı Koordinatörü Bob Van Dıllen, Türkiye Hollanda Dostluk Vakfı Başkanı Ali İhsan Ünal ve Konya Sivil Toplum Platformu Başkanı Latif Selvi katıldı.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru; küreselleşen dünyada yurtdışına giden vatandaşların oralarda farklı tecrübeler edindiklerini, bu tecrübelerin de ülkemize taşınarak, zaman içerisinde karşılıklı etkileşime vesile olduğunun altını çizdi. Konuşmasını şu sözlerle sürdüren Toru: “Şehirlerimizde marka olmak durumundayız. Hemşerilerimizden gelen tecrübelerle biz de Türkiye olarak, bunlardan istifade etmek zorundayız. Kendi medeniyetimizi referans alarak, yurtdışındaki hemşerilerimizin de katkılarıyla yeni şehirlerin ihyası ve inşasında yerel yönetimler olarak önemli adımlar atacağımıza inanıyoruz. Lobi faaliyetleriyle ilgili olarak da gerek toplumsal gerek siyasi anlamda her türlü katkıyı sağlamak için her daim var olacağız.”

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek; yıllardır Avrupa’ya işçi olarak gitmiş olan ve 2. 3. jenerasyonda oraya yerleşen Anadolu insanının, oralarda kendi aralarındaki dayanışmadan ortaya çıkardıkları sivil toplum örgütlerine değindi. Prof. Dr. Yüksek, hükümetin yurtdışındaki vatandaşlar için hem doğrudan hem de sivil toplum örgütleri vasıtasıyla çalışmalar yürüttüğünü vurgulayarak; Konya’nın da bu yardımlaşma alanında öncü şehirlerden biri olduğunu, pek çok Konyalı vatandaşın da Avrupa’da yaşadığını söyledi. Yüksek: “Bazıları bu dayanışmalara Lobi bazıları ise diaspora dedi. Hep Ermeni ve Rum Diasporalarını duyduğumuz için olumsuz bir etkisi oldu bizde, ancak gecikmiş de olsa büyük bir adım attık. Bu çalışma Türkiye’de yapılacak çalışmalara yol gösterici olacaktır. Bu toplantının da hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Diaspora kavramı ve her geçen gün küresel gündemde ağırlığını hissettiren diaspora gruplarının ele alındığı panelin ilk oturumuna Erol Güngör Türk Diasporası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek başkanlık yaptı. Çemrek de yaptığı konuşmasında Avrupa Türk Diasporasının Türkiye’ye yaptıkları ekonomik ve sosyal katkılardan ve Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nun amaçlarından bahsetti. Çemrek üstlendiği görevin öneminin altını çizerken düzenlenen panelle alakalı olarak şunları kaydetti: “İletişimin gelişmesiyle beraber, anlık diasporalar yaşıyoruz. Eğitim düzeyimizin artmasıyla aslında hepimiz yersiz yurtsuz kalıyoruz, bu da bir yandan hepimizi diaspora kılarken hiçbirimizi de diaspora kılmıyor. Türk diasporasını çok önemsiyorum; çünkü Türk modernleşmesine ciddi katkılar sağlıyor. Buradaki çalışmalarımızın hayırlara vesile olmasını umuyorum.”

Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör ise yaptığı konuşmada Avrupa Türk Diasporası tanımından ve diasporanın aktörlerinden bahsetti. Söylediklerini fotoğraflarla destekleyen Güngör, Avrupa Türk Diasporası kavramının içini doldurmaya çalıştıklarını ifade etti. Avrupa Türk Diasporasının Avrupa’yı Türkiye’ye, Türkiye’yi de Avrupa’ya bağladığını söyledi. Güngör konuşmasında şu noktaların altını çizdi: “Biz Türkiye olarak yurtdışında çok kültürlülüğe katkı sağladığımızı düşünüyoruz. İnancımızın, kültürümüzün, değerlerimizin algısıyla ilgili, yaptığımız etkinliklerle bir yandan kültür diplomasisi bir taraftan kamu diplomasisi uyguluyoruz. Medeniyet anlamında doğu ve batı arasında bir köprü oluyoruz.”

Prof. Dr. Önder Kutlu ise diaspora kavramının yeni olduğunu dile getirdi ve tarihsel süreçte kavramın hangi değişimlere uğradığını anlattı. İlk dönemlerde yurtdışına giden insanların işçi olarak görülürken bugün artık sanatçı, sporcu, yönetici gibi pozisyonda olduklarını ifade etti. Kutlu, ‘diaspora’nın anavatanı dışında yaşayan ama anavatanıyla ilişkilerini sürdüren insanlara dayandığını söyledi.

MADE Koordinatörü Bob Van Dıllen da sürdürülebilir kalkınma ve diaspora konusunda değerlendirmelerde bulundu. Dıllen da sivil toplum aktörlerinin bir araya gelirlerse kalkınmanın daha yüksek seviyelerde olacağının altını çizdi.

Doç. Dr. Birol Mercan ise değerlendirmelerinde diaspora çalışmalarının artılarına değindi ve yurtdışındaki vatandaşların, bilgi transferi anlamında önemli olduğunu kaydetti.

Uzun yıllardır Hollanda’da yaşayan Ali İhsan Ünal da oralarda yapılan çalışmaları anlattı. Gurbetçi olmanın zorluklarına da değinen Ünal, orada yol yöntem bilmeyen insanlara yol göstermenin önemli olduğunu da vurguladı. 

Doç. Dr. Metin Aksoy da yıllardır dert yandığı bir konunun bu panelle gündeme gelmesinden memnuniyetini dile getirirken yurtdışında kurulan cami, dernek, federasyonların ne gibi getirilerinin olduğunu anlattı. Aksoy, Türk diasporasının önemini yok saymadığını ancak organizasyonsuzluk gibi sorunların olduğunu, bunların çözülebilirse daha etkili sonuçlar alınabileceğini ifade etti.

Latif Selvi de panelle ilgili olarak ülke geleceği adına önemli işlerin yapılacağını kaydetti. Yönetimin önemli bir maharet olduğunu söyleyen Selvi yapılacak projelerde farklı paydaşlarla görüşmeler yapılmasının faydalı olacağına işaret etti.

Konuşmacıların konuyu değerlendirmeleri ve soru cevap bölümünün ardından panel sona erdi.