Üniversitemizin düzenlediği ‘Turkuaz Sahne’ programı kapsamında öğrencilerimizle bir araya gelen OPET Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’e, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu tarafından Fahri Doktora Payesi tevcih edildi.
Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, alanlarında saygın konumda olan başarılı insanların tecrübelerini paylaştığı “Turkuaz Sahne” programlarının geleneksel hale gelerek katılımcılara büyük katkılar sağladığını vurguladı.
“İnsanlara Kaliteli Hizmet Sunan Öztürk’e Müteşekkiriz”
Başarıya giden yolun mükemmeli hedeflemekten geçtiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Nurten Hanım da bir öğretmenken, ticari alanda bir kadın olarak, işini en mükemmel şekilde yaparak başarıya ulaşan, mücessem bir halidir hanımefendiliğin. Nurten Hanımın başarılarından biri olan OPET, kendi alanında hem istasyon kalitesi hem de hijyen itibarıyla kaliteyi zirveye taşıdı. Bu kaliteyi sağlayan, insanlara kaliteli hizmet sunan Nurten Hanım, alanının profesörü ve kendisine çok teşekkür ediyorum. Kendilerine naçizane fahri doktora unvanını tevcih ettik. Teşriflerinden dolayı tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Rektör Zorlu’nun açılış konuşmasının ardından OPET Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün, “Her Şey Ülkem İçin, Çağdaş Bilinçli Bir Toplum ve Aydınlık Yarınlar İçin” konulu konferansına geçildi.
Babasının öğretmen olmasından dolayı öğretmenlik mesleğini seçtiğini aktaran Öztürk, eşinin ticarete atılması ve kendisinden destek istemesiyle ticari hayata adım attığını anlattı.
“İş Dünyasında Kadın Farkını Göstermeye Çalıştım”
Küçük bir madeni yağ dükkanında ticari yaşama başladığını söyleyen Öztürk, “Eşim bana güvenerek kasanın yanında oturmamı istemişti ve ben de bu güveni sarsmamak için, hiç bilmediğim, faturanın ne olduğunu dahi bilmediğim bir alanda çalışmaya başladım. Mersin’de açtığımız o dükkanda, iş dünyasında kadın farkını göstermeye çalıştım. Bir süre sonra, orada nasıl daha iyi hizmet verilebileceğini, madeni yağ tenekelerinin nasıl daha iyi satılabileceğini düşünmeye başladım ve hem hizmet edenlerin hem de hizmet alanların daha iyi koşullarda olabilmesi için detaylı olarak ne gerekiyorsa yaptım. Eşim de bu arada dışarıdaki çalışmaları devam ettirdi. Biz 10 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük madeni yağ ve akaryakıt distribütörü olduk” diye konuştu.
“Büyük Emeklerle, Dayanışma İçerisinde, Çok İyi Ekiplerle Bugünlere Ulaştık”
Mersin’deki başarılarının ardından, ‘Ticaretin büyüğü, büyük şehirlerde yapılır.’ diyerek İstanbul’da bir akaryakıt istasyonu kiraladıklarını kaydeden, Nurten Öztürk, “O dönem Türkiye’de 5 tane yabancı akaryakıt dağıtım şirketi ve Petrol Ofisi vardı. Petrol Ofisi, devlet şirketiydi. Biz kiraladığımız istasyonda çalışmaya başladık ama herkes bizim batacağımızı düşündü çünkü hiç kâr etmeyen bir istasyonu almıştık. Biz üç ay içerisinde o istasyonu kâra geçirdik ve bu hizmetin nasıl yapılabileceğini, altını çizerek söylüyorum, bir Türk olarak ne kadar güzel hizmet verilebileceğinin göstermeye çalıştık. Biz bu işi iyi yapıyoruz, öyleyse bu ülkenin ilk yerli ve milli akaryakıt şirketini kurabiliriz diyerek 1992 yılında, eşimle birlikte OPET’i kurduk. OPET, o günlerden bugünlere büyük çaba ve emeklerle, dayanışma içerisinde, çok iyi ekiplerle birlikte geldik ve bugün Türkiye’nin en büyük akaryakıt dağıtım şirketlerinden biri ve ülkemizin ilk yedi büyük şirketi arasında yer alan bir şirket olarak hava, kara, denizde ve her alanda faaliyet gösterdiğimiz gibi ihracat ve ithalat konularında da faaliyet gösteriyoruz ve biz diyoruz ki kusursuza yolculuk yapıyoruz. Şirket olarak inancımız bu…Değişim yaratmalıyız, yaptığımız her işte fark yaratmalıyız ve daima ilkleri, enleri, tekleri yapmalıyız. Bu felsefemiz, bizi bulunduğumuz yere getirdi” şeklinde konuştu.
“Hizmet Kalitemizi Üst Düzeye Çıkarırken, Toplumun Her Kademesine Eğitimler Verdik”
Şirketlerinin büyümesinde ve sevilmesinde en büyük etkenin 2000 yılında başlattıkları sosyal sorumluluk projelerinin olduğunu vurgulayan Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Neden bu sosyal sorumluluk projelerine başladık? ‘Ülkemiz için sosyal sorumluluk projeleri geliştirmemiz gerekir.’ fikrini düşündüğüm sıralarda yurt dışına giderken, havaalanında insanların Türkiye’deki tuvaletlerin kötülüğü ile ilgili konuştuklarını duydum ve tuvaletlerin kötülüğünden ben de utandım. Ülkelerin medeniyet düzeyi, tuvaletlerin, trafiğinden belli olur öncelikle. Dedim ki, ‘Bu ülke, bu sorundan kurtulmalı’. Seyahat boyunca ne yapılabilir diye düşündüm ve dönüşte, ilk yönetim kurulu toplantısında temiz tuvalet kampanyası başlatalım, önce kendi istasyonlarımızda sonra tüm Türkiye’ye yayalım. Kimse inanmadı ama eşim, ‘Sen istasyon istasyon dolaşırsan olur.’ dedi. Memnuniyetle dolaşacağımı söyledim. Sadece istasyonlarda dolaşmakla kalmayıp istasyonlara herkesi davet ettik. Gittiğimiz yerlerde; okullarda, spor salonlarında eğitimler verdik. Bir taraftan biz fiziki koşullarımızı düzeltip hizmet kalitemizi üst düzeye çıkarırken diğer taraftan da toplumun her kademesine cami, belediye, devlet demir yolları, hastanelere bu projeyi sokarak sürekli eğitimler verdik. Böylelikle “Temiz Tuvalet Kampanyası” 2004’te Altın Dünya Ödülü’nü kazandı. Yol uzun ama bu yolculukta beraber olduğunuz kişiler çok önemli… Akaryakıt istasyonları diye yola çıktık. Türkiye’nin her tarafından olmaya çalıştık. İki kişi olarak çıktığımız yolculukta bugün tüm Türkiye’yi kucaklayan bir kuruluş olarak ülkemizin hizmetinde olmaktan gurur duyuyoruz.”
Gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgiler veren Öztürk, “Bugün OPET seviliyorsa, Türkiye’nin en sevilen markası olarak yıllardır ödül alıyorsa yaptığımız sosyal sorumluluk projelerinin toplum tarafından kabulü nedeniyledir. Dolayısıyla biz, ülkemiz, ülkemizin aydınlık yarınları ve bilinçli bir toplum yaratmak için çalışıyoruz, daima çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından Öztürk, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu’nun, OPET Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’e Fahri Doktora Payesi tevcih ederek hediye takdiminde bulunmasıyla program sona erdi.