Uluslararası İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (UİHM) öncülüğünde, Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Mevlana Birleşmiş Milletler Simülasyonu “MEVIMUN’25” başarıyla tamamlandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu ve Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands’ın da katılımlarıyla destek verdiği etkinlik farklı kültürlere ve dillere hâkim öğrencileri bir araya getirerek, onların akademik ve entelektüel gelişimini sağlarken küresel farkındalık düzeylerinin artmasına da katkı sundu.
Toplamda dört komitede yürütülen çalışmalar; Arapça ve İngilizce olmak üzere iki dilde gerçekleştirildi ve her komite, dünyanın önemli meselelerine dair kapsamlı tartışmalara sahne oldu.
Bu kapsamda; İngilizce olarak, Ortadoğu’daki mülteci krizlerinin ele alındığı, bölgesel ve uluslararası düzeyde çözüm yolları arandığı “UNHCR” ve Akdeniz bölgesindeki çevre sorunları ve enerji dağılımı konularında çevreci ve yenilikçi politikaların geliştirildiği “MEAN” komiteleri düzenlendi. Arapça Komiteler; OIC ve UNSC’de ise, dünya yönetim sistemleri İslami perspektiften ele alınıp, olası reformlar üzerine fikir alışverişinde bulunulurken Filistin, Lübnan ve Sudan’da yaşanan savaşlar ve iç çatışmalar detaylı biçimde tartışılarak, barışçıl çözüm önerileri geliştirildi.
Program kapsamında konuşan Uluslararası İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Birliği Genel Başkanı Muhammed Hasan Kabir, “MEVIMUN’25’in temel hedeflerinden biri, Müslüman gençlerin gelecekte ümmeti ileriye taşıyacak adımları atabilmeleri için zemin hazırlamaktır. İnşallah bu organizasyon ortak bir insanlık ve ümmet şuurunun da gelişmesine vesile olacaktır” dedi.
Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahbaz ise, “Küresel meselelerin tartışıldığı bu simülasyon programı, öğrencilerin hem analitik düşünme becerilerini geliştirmekte hem de uluslararası platformlarda söz sahibi olabilecek niteliklerle donanım kazanmalarına katkı sunmaktadır. MEVIMUN’25 sayesinde öğrenciler, entelektüel sermayelerini güçlendirdiği gibi, onları dünyayı daha adil, daha yaşanabilir bir yer haline getirecek çözüm arayışlarında da aktif kılmaktadır. Bu kıymetli etkinliğe katkı sunan herkese ev sahibi olarak teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Etkinliğe katılan öğrenciler, simülasyon boyunca uluslararası sorunlara yalnızca kişisel ya da ulusal bir perspektiften değil, aynı zamanda sorumlu oldukları ülkelerin politikaları doğrultusunda küresel bir bakış açısıyla yaklaşarak etkili ve sürdürülebilir çözümler üretmeye teşvik edildi.
Programda yer alan farklı ülkelerden 60’ı aşkın katılımcı, kendi kültürlerini paylaşma fırsatı bulurken aynı zamanda farklı bakış açılarını da tanıma şansı elde ederek araştırma yapma, yazılı ve sözlü ifade becerilerini geliştirme, topluluk önünde konuşma ve liderlik yetkinliklerini artırma fırsatı yakaladı.