Erasmus Koordinatörlüğü

Staj Hareketliliği – Sık Sorulan Sorular

 

Erasmus+ Staj Hareketliliğine katılmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor?

İnternet sayfamızı takip ederek başvurular açıldığında staj yapacağın kurumdan aldığın kabul mektubuyla diğer gerekli belgeleri toplayarak online başvuru sistemimizden staj hareketliliğine başvurabilirsin. Staj hareketliliğine başvururken, staja gideceğin dönemde lisans öğrencisiysen en az 2, yüksek lisans öğrencisiysen en az 1 dönemini tamamlamış olman gerektiğini unutma.

Bu sene mezun oluyorum, yine de staj hareketliliğine katılabilir miyim?

Mezun olduktan sonra 12 ay içinde tamamlamak kaydıyla staj hareketliliğine katılabilirsin.

Daha önce Erasmus+ hareketliliğine katıldım (staj veya eğitim), tekrar katılabilir miyim?

Evet katılabilirsin. Fakat hareketliliğe aynı eğitim kademesindeyken (lisans/yüksek lisans/doktora) başvuruyorsan, akademik başarı ve dil puanının ortalaması hesaplandıktan sonra 10 puan eksiltilerek değerlendirmeye alınırsın.

Hangi ülkelerde staj yapabilirim?

Staj yapabileceğin ülkeler: Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, Birleşik Krallık*, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya.

*Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden ayrılması sebebiyle bu ülkede staj yapmak isteyen öğrencilerin konuyla ilgili Erasmus ofisiyle iletişime geçmesi gerekmektedir.

Sadece anlaşmalı kurumlara mı gidebilirim?

Hayır, istediğin tüm kurumlarda yapabilirsin.

Hangi kurumlarda staj yapabilirim?

Avrupa Birliği kurumları ve ajansları ve Avrupa Birliğinden hibe alarak kurulup Avrupa Birliği programlarını yürüten kurumlar haricinde, eğitim ve araştırma merkezlerinde, işletmelerde ve sivil toplum örgütlerinde staj yapabilirsin. Staj yapmak istediğin kurumun bu şartları sağladığından emin değilsen Erasmus ofisiyle iletişime geçebilirsin.

Zorunlu staj dışında staj yapabilir miyim?

Evet, yapabilirsin. Erasmus+ Staj Hareketliliği diploma programında zorunlu staj olmayan öğrencilerimize de açık.

Dil bilmem gerekiyor mu?

Erasmus+ Hareketliliklerine başvururken ofisimize İngilizce yeterliliğinizi gösterir bir dil puanı sunman gerekiyor. YDS, YÖKDİL, IELTS veya TOEFL puanın yoksa üniversitemizin yapacağı dil sınavına girebilirsin.

Staj yapacağın kurumun İngilizce dışında başka bir dil bilmeni beklemesi mümkün. Fakat üniversitemizin ikinci bir yabancı dil şartı bulunmamaktadır.

Nasıl staj yeri bulabilirim?

Staj yerini bulmak tamamen öğrencilerin sorumluluğunda olup üniversitemize ulaşan stajyer çağrıları Erasmus sayfamızda duyurulmaktadır. Ayrıca stajyer arayan kurumların ilan verebildiği çeşitli sitelere aşağıdan ulaşabilirsin.

https://leonet.joeplus.org/en/

http://www.globalplacement.com/

http://www.goinglobal.com/

https://erasmusintern.org/

Bu sayfalardan bulacağın staj yerlerinin güvenilirliğiyle ilgili üniversitemiz herhangi bir garanti vermemektedir. Lütfen herhangi bir sebeple (vize, kapora, başvuru ücreti vs.) para talep eden kurumlara itibar etme.

Staj süresi ne kadar olmalı?

Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında yapacağın staj en az 60 gün en fazla 12 ay olabilir. Asgari süre (60 gün) sabit olup, azami süre (12 ay) üniversitemiz tarafından kontenjan ve bütçeye göre kısıtlanabilir.

Staja gidecekler neye göre belirleniyor?

Staja kabul/davet belgesiyle beraber başvuranların akademik ortalama ve dil puanlarının ortalaması alınarak asil ve yedek adaylar belirlenir. Puanların hesaplanmasındaki özel durumlar için tıklayın.

Staj hareketliliğine başvurmak için gereken belgeler neler?

Staja başvururken gereken belgeler aşağıdaki gibidir.

  • Online Başvuru formunun doldurulması
  • Staj yapılacak kurumdan alınan kabul/davet mektubu
  • Dil yeterlilik belgesi
  • Öğrenci İşlerinden alınacak ıslak imzalı transkript
  • Öğrenci Belgesi
  • Europass CV – (https://europass.cedefop.europa.eu/tr/documents/curriculum-vitae sayfasından kendi CV’nizi oluşturabilirsiniz)
  • Diğer tamamlayıcı belgeler (şehit/gazi yakınlığı, engellilik)

Nasıl hibe alırım ve hibe miktarı ne kadar?

Staja başvuranlar arasından dil puanı ve akademik ortalamaya göre yapılan listede asil aday olarak belirtilen öğrenciler hibe almaya hak kazanır. Hibeler katkı niteliğinde olup yurtdışında staj yaptığın süre boyunca tüm giderlerini karşılamayabilir. Hibe miktarları program ülkelerinin hayat standartlarına göre Avrupa Birliği ve Ulusal Ajans tarafından yıllık olarak belirlenmektedir. Güncel hibe miktarlarına ulaşmak için tıklayın.

Uçak biletimi, pasaport ve vize masraflarımı Erasmus+ karşılayacak mı?

Hayır. Seyahat, pasaport ve vize işlem ve masrafları öğrencinin sorumluluğundadır.

Kalacağım yeri Erasmus ofisi ya da üniversite mi bulacak?

Hayır. Kalacağın yeri kendin bulmalısın. Bununla ilgili staj yapacağın kurumla görüşürsen belki sana yardımcı olabilirler.

Erasmus+ Staj Hareketliliğine hak kazandım ama gitmekten vazgeçtim. Ne yapmam gerekiyor?

Önceden duyurulan süre içerisinde feragat ettiğini ofisimize bildirmen gerekiyor. Aksi takdirde tekrar hareketliliğe başvurman durumunda puanından 10 puan eksiltilecektir.

Hibe almadan staja gidebilir miyim?

Evet, hibe almadan staja gidebilirsin. Fakat hibe almayacak olsan bile hareketliliğe başvurman ve diğer tüm süreçlerden geçmen gerekiyor.

Yaptırmam gereken sigortanın kapsamı nasıl olmalı?

Sigortanın kaza, sağlık ve en önemlisi mesuliyet sigortası olması gerekiyor. Lütfen sigortanın bu üçünü de içerdiğine dikkat et. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için ofisimize uğrayabilirsin.

Bölümümde zorunlu staj var, Erasmus+ Staj Hareketliliğinde yapacağım staj geçerli olur mu?

Erasmus+ kapsamında yapacağın stajın zorunlu staj yerine sayılabilmesi için bölümünün onayına ihtiyacın var. Lütfen konuyla ilgili bölümünle ve ofisimizle iletişime geç.

Erasmus+’a katıldığıma dair resmi bir belge alabilecek miyim?

Evet. Talebini iletirsen Erasmus Ofisi sana bir katılım sertifikası verebilir.