Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi Ödüle Aday

12.10.2017

Üniversitemiz, Karatay Belediyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği işbirliği ile hizmet veren Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi, Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri tarafından övgüyle bahsedilerek Örnek Yaşam Merkezi olmaya aday gösterildi.

Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinde hastalar uzmanlar tarafından özel tedavi sürecinden geçirilirken; yapılan boyama, hamur işi, el işi gibi sosyal aktivite çalışmaları ile de kaliteli vakit geçirmeleri sağlanıyor. Bu sene açılan Yüksek Lisans Bölümleriyle birlikte ise alzheimer hastaları emin ellere emanet ediliyor.

Kısa Sürede Büyük Başarılara İmza Atıldı

Tüm bu gelişmeleri yakından takip eden Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri Konya'ya kazandırılan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'ni Örnek Yaşam Merkezliğine aday gösterdi. Bu kapsamda yetkililer Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinde inceleme yaptı. Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Karatay Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Uzbaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi Dernek Başkanı ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Güney, Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, Kronik Hastalıklar Yaşlı Hastalığı ve Engelliler Daire Başkanı Dr. Banu Ekinci, Sağlık Bakanlığı Yetkilileri ve Dünya Sağlık Örgütü Yetkilileri katıldı.

Yetkililer Yaşam Merkezi'ne Hayran Kaldı

Sağlık Bakanlığı, Konya Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'ni Dünya Sağlık Örgütü yetkililerine örnek proje olarak sundu. Almanya, Hollanda, Danimarka, Portekiz, Hırvatistan, Kazakistan ve Türkiye tarafından sunulan projeleri tetkik etmek için ziyaretlerine başlayan yetkililerin ilk durağı Konya oldu. Dünya Sağlık Örgütü Yetkilileri, alzheimer hastalığı görülme oranının sıklığına dikkat çekerek bu doğrultuda Türkiye'de tedavi ve rehabilitasyon noktasında önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Almanya, Hollanda, Danimarka, Portekiz, Hırvatistan, Kazakistan ve Türkiye'deki yaşam merkezlerini inceleyen yetkililer Avrupa ülkelerinin 20 yılda kat edemediği mesafeyi Konya Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinin 2 yıl gibi kısa bir sürede kat ettiğini vurgulayarak Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinden övgüyle bahsettiler. Merkezi gezen yetkililer yapılan çalışmaları çok beğenerek emeği geçen herkesi tebrik etti.

Alzheimer Hastalığına Yönelik Açılan Yüksek Lisans Bölümleri Çok Önemli

Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin incelemesinin ardından Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Alzheimer Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Figen Güney, yaşam merkezinin kuruluşundan itibaren yapılan çalışmaları içeren bir sunum yaptı. Türkiye'nin adının artık sağlık alanında güçlü bir şekilde anıldığını söyleyen Güney, NEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Nöroloji Ana Bilim Dalına bağlı Hemşirelik, Fizyoterapi, Sosyal Hizmet ve Alzheimer bölümlerinde Türkiye’de ilk defa Alzheimer hastalığına yönelik yüksek lisans bölümleri açıldığını belirterek açılan bölümlerin alzheimer hastalığının tedavisinde çok önemli olduğunu ifade etti. Üniversitemizde açılan yüksek lisans bölümlerinin önemine değinen Güney, "Türkiye’de Alzheimer hastasının bakımını çoğunlukla aileden biri üstlenmektedir ve bu kişi çoğunlukla eş ya da kız çocuğu olmaktadır. Alzheimer hastalığının ilerleyen dönemlerinde hastalar sürekli bir bakım verenin desteğine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle bakım veren aile üyesi de ciddi bir zorlanma ve bakıcı tükenmişliği yaşamaktadır. Açılan bu bölümlerle hastalık daha emin ellerin kontrolü ve gözlemi altında tutulacaktır." dedi.

Yaşlılara Hak Ettikleri Bakım Hizmeti Veriliyor

Türkiye’de ilk olarak üniversite destekli yapılan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinin önemine dikkat çeken Karatay Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Uzbaş, tesisin hasta yakınları için moral olduğunu dile getirerek yaşam merkezinin Üniversitemiz, Karatay Belediyesi ve Türkiye Alzheimer Derneğinin ortak protokolüyle meyvesini verdiğini söyledi.

Türkiye'nin ilk Alzheimer Yüksek Lisans Programı

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Nöroloji Ana Bilim Dalına bağlı Hemşirelik, Fizyoterapi, Sosyal Hizmet ve Alzheimer bölümlerinde Türkiye’de ilk defa Alzheimer hastalığına yönelik yüksek lisans bölümleri açıldı. Açılan bölümler ile öğrencilere psikiyatrik ve nörodejeneratif bozukluklar dahil bir dizi beyin hastalığının gösterdiği temel ve deneysel sinirbilim hakkında derinlemesine bilgi sağlamak, bugünün ve yarının hastalıkları için çözüm aramada önemli bir rol oynamak isteyen bu konuda yeterliliği yüksek, kaliteli eğitmen ve akademisyenlerin yetiştirilmesi amaçlanıyor. Öğrenciler, Yaşlı ve Engelliler Eğitimi Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezinde teorik ve pratik uygulama yapıyor.

Paylaş