Mavi Vatan ve Kıbrıs’ın Stratejik Önemi Sempozyumda Ele Alındı

18.10.2024

Üniversitemiz ve Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisinin destekleriyle Üniversitemiz Küresel Politikalar Topluluğu tarafından Mavi Vatan ve Kıbrıs Sempozyumu gerçekleştirildi. Mavi Vatan doktrini ve Kıbrıs meselesinin çeşitli açılardan incelendiği sempozyum yoğun ilgi gördü.



Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan sempozyumun açılışında konuşan Üniversitemiz Küresel Politikalar Topluluğu Başkanı Melih Çimen, şunları söyledi: “Bu sempozyum, Mavi Vatan ve Kıbrıs konusunda farkındalık yaratmayı ve coğrafyamızın stratejik önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Mavi Vatan, deniz yetki alanlarımızın sınırları, deniz altı zenginliklerimiz ve deniz ticaret yollarımızın güvenliği ile ilgilidir. Özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Doğu Akdeniz'deki jeopolitik ve stratejik önemi nedeniyle Mavi Vatan doktrininde merkezi bir yere sahiptir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), enerji kaynaklarının araştırılması ve deniz ticaret yollarının kontrolü açısından kritik bir rol oynamaktadır.”



“Kıbrıs Bizim İçin Çok Önemli”
Kıbrıs’ın Türkiye için önemini vurgulayan Üniversitemiz Küresel Politikalar Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Cüneyt Özşahin, “Kıbrıs bizim için çok önemli. Türkiye için Kıbrıs, jeopolitik ve güvenlik açısından son derece önemli bir ada ve coğrafya. Türkiye’nin güvenliği, Kıbrıs’ın güvenliğiyle doğrudan doğruya bağlantılı. Türkiye-Kıbrıs ilişkilerinin ekonomik boyutu son derece önemli. Turizm noktasında Kıbrıs önemli bir lokasyon. Artık Kıbrıs sadece bir ada değil, Akdeniz güvenlik kompleksinin bir parçası haline gelmiş durumda. Türkiye-Kıbrıs ilişkilerinin jeopolitik, güvenlik, ekonomik boyutlarının öncesinde çok daha derin, duygusal bir boyutu da var. Kıbrıs bizim için yavru vatan” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Emekli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Gazi Beyazıt Yumuk, KKTC Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Nafiz Maden ve Genç Deniz Hukukçuları Derneği Başkanı Av. Cem Congar sunumlarını gerçekleştirdi.

Yeni Haber Gazetesi ve Büşra Erkuş'a teşekkür ederiz.

Paylaş