Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri Törenine Katıldı

07.12.2015

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen "2015 Yılı TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri” törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dört bir yanındaki ve yurt dışındaki üniversitelerden 18 bilim insanının yaptıkları başarılı çalışmalardan dolayı bugün ödül aldıklarını belirtti. Bu yıl verilen 4 bilim ödülü, bir özel ödül, 13 teşvik ödülü alan bilim insanlarından çok daha büyük başarılar beklediğini söyleyen Erdoğan, TÜBİTAK’ın 1966 yılından bugüne kadar 160 bilim ödülü, 87 hizmet ödülü, 470 teşvik ödülü, 15 özel ödül vererek 732 bilim insanının maddi ve manevi olarak desteklediğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Marifet iltifata tabidir, dolayısıyla aksi olursa zayidir. TÜBİTAK ödülleri işte tam bu sözün ifade ettiği anlam bakımından önemlidir. Ödül kriterleri konusunda 2007 yılında yapılan değişiklikleri yerinde gördüğümü özellikle belirtmek istiyorum. Kemiyetle birlikte keyfiyeti de gözeten ödül sisteminin çok daha adil, çok daha gerçekçi olduğuna inanıyorum. Türkiye, her alanda sayıyla, skorla, nicelikle birlikte kaliteyi ve niteliği öncelik alan bir düzeye gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Lisans Yerleştirme Sınavına Giren Öğrenci Sayısına Yakın Üniversite Kontenjanımız Var

Türkiye’de eskiden liseyi bitiren öğrencilerin en büyük sorununun ‘üniversiteye girebilmek’ olduğunu belirten Erdoğan, "Çünkü üniversite sınavına giren kişi sayısıyla üniversiteye kayıt yaptırma hakkı elde edebilen kişi sayısında 10 kata varan bir fark vardı. Yani, sınava giren her 10 kişiden sadece bir tanesi üniversite kapısından içeri girebilme hakkı elde edebiliyordu. Bu durum, eğitim sistemimizde yukarıdan aşağıya doğru büyük bir tahribata ve baskıya yol açıyordu. Bu eksikliğin üzerine bir de katsayı gibi adaletsiz uygulamalar eklenince durum gerçekten vahim bir hale dönüşüyordu. Geçtiğimiz 13 yılda açılan yeni üniversitelerle mevcut üniversitelerin geliştirilmesiyle adaletsizliklerin giderilmesiyle Türkiye, bu sorunu hamdolsun büyük ölçüde geride bıraktı" şeklinde konuştu.

İnanmak, Çalışmak ve İstikrarlı Olmak Başarıya Giden Yolun En Önemli Basamaklarıdır

Geçtiğimiz aylarda çalışmalarını Amerika’da sürdüren Prof. Dr. Aziz Sancar’ın "Nobel Kimya Ödülü" aldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu durumu büyük bir memnuniyet ve sevinçle karşıladık. Hâlbuki bizim her yıl bu şekilde dünya çapında ödül alan, ödüle aday gösterilen daha çok bilim adamımızın olması gerekiyor. Bize yakışan, olması gereken budur. Önümüzdeki yıllarda kendi üniversitelerimizde yaptıkları çalışmalarla bu tür ödüller kazanan pek çok bilim adamımız olacağına inanıyorum. İnanmak, çalışmak ve istikrarlı olmak başarıya giden yolun en önemli basamaklarıdır. Devletimiz olarak da üzerimize ne düşüyorsa bunu yerine getirmeye hazır olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Başbakanlığım dönemimde olduğu gibi Cumhurbaşkanlığım süresince de sizlere her türlü desteği vereceğimi ifade etmek istiyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK Bilim Ödül, Özel Ödülü ve Teşvik ödüllerini kazanan bilim adamlarını tebrik ederek, "Gerçekten onlara bu çalışmalarını sürdürürken her türlü katkıyı veren eşlerine, yavrularına özellikle teşekkür ediyorum" dedi.

Paylaş