Ölçme Tekniği
Yeryüzündeki doğal ve yapay tesislerin konumlarının saptanması ve belirli bir ölçekte küçültülerek kağıt üzerine geçirilmesi için gerekli arazi ölçmeleri, hesap yöntemleri Ölçme Bilgisinin konusunu oluşturmaktadır.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü, 2010 yılında kurulmuş olup, “Harita Mühendisi” unvanı ile ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak donanımlı mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölümümüz, lisans düzeyinde sunduğu eğitimle; çağın gereksinimlerine uygun, güncel bilgi ve teknolojilerle donatılmış, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen, görev aldığı projelerde etkin rol üstlenebilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.Programımız, öğrencilerimizin sistematik problem çözme becerisine sahip, tasarım yeteneği gelişmiş, yaratıcı, girişimci, takım çalışmasına yatkın, teknolojik yenilikleri takip edebilen ve uygulayabilen, mesleki sorumluluklarını etik değerler çerçevesinde yerine getiren bireyler olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
Harita Mühendisliği Bölümü'nde 6 Anabilim Dalı olup bölümün temel müfredatı; matematik ve fizik gibi temel mühendislik derslerinin yanı sıra, ölçme bilgisi, fotogrametri, uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemleri, kadastro ve kentsel alan düzenlemesi gibi mesleki uzmanlık alanlarını kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Müfredat, öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamalı becerilerle pekiştirmelerini sağlayacak şekilde proje dersleriyle desteklenmiştir.
Yeryüzündeki doğal ve yapay tesislerin konumlarının saptanması ve belirli bir ölçekte küçültülerek kağıt üzerine geçirilmesi için gerekli arazi ölçmeleri, hesap yöntemleri Ölçme Bilgisinin konusunu oluşturmaktadır.
Uzaktan algılama, bir bölgenin, (genel olarak uydu veya uçaktan) yansıyan ve yayılan radyasyonunu ölçerek bir alanın fiziksel özelliklerini algılama ve izleme işlemidir.
GNSS ile Konum Belirleme, Yerkabuğu Hareketlerinin Belirlenmesi, Deformasyon Analizi, Uydu Verilerinin Değerlendirilmesi gibi uygulamalar uğraş alanlarıdır.
Kartografya, her tür harita ve harita benzeri gösterimler ile, bu gösterimlerde kullanılan grafik işaretlerin özelliklerini araştıran, haritanın çizimsel tasarım, basım ve kullanım yöntemlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan bir bilim dalıdır.
Fotoğraflardan genellikle bir gerçek dünya nesnesi veya sahnesinin bir haritası, çizimi, ölçümü veya 3D modelinin üretilmesidir.
Ülke toprak politikaları çerçevesinde kadastro, kamulaştırma, imar ve arazi düzenlemesi gibi uygulamaların teknik ve hukuki boyutlarını inceleyen; taşınmaz değerleme ve mülkiyet haklarının düzenlenmesi konularında eğitim ve araştırma faaliyetleri yürüten bir akademik disiplindir.