Anasayfa

Atölyelerimiz

Yoğun uygulama yaptığımız Bilgisayar, Baskı ve Fotoğraf Atölyelerimizde öğrencilerimizin gelişimlerine üst düzeyde katkı sunuyoruz. Bu sayfa altındaki linklerden Atölyelerimizi inceleyebilirsiniz.

Baskı Teknikleri Atölyesi

Baskı...

Çeşitleri olan bir alan!

"Atölye" kavramı bize hep bir aile ortamını hatırlatır çünkü burada hep birlikte güzel işler başarılır.

Tasarım Bölümü baskı teknikleri atölyesi özgün baskıların yapıldığı sıcak bir ortamdır. Özgün olan kişiye özgüdür, tektir, biriciktir ve çağından izler taşır.

Baskı teknikleri dersi kapsamında ticari amaç doğrultusunda varlık gösteren birçok iş birliklerimizin olduğu (ofset baskı, dijital baskı, ambalaj sanayi vb.) firmalar ile sahada deneyim yaşarken, özgün baskı anlamında yüksekokul bünyemizde bulunan atölyemizi kullanmaktayız. Çözüm odaklı yaklaşımımız ile ipe un sermek yerine çok amaçlı ipimizi işlerimizi kurutmak için kullanmayı tercih ediyoruz.

“Yükseklere kar yağıyor üşümedin mi?” diye türkü söylerken bir sonraki içten sohbetlerimiz “Bir ayağı çukurda olmak” deyiminin işimize ne gibi hava kattığını elimize levhayı alınca anlarız.

Öyle dümdük başlamak olmaz. Ama biz genelde düz işlerden başlarız. Tasarımlarımızı yaparken kalıplardan faydalanırız. Bu kalıplar bizlere yapmış olduğumuz işi teknik olarak ifade ederler; yani işlerimiz isimlerini kalıplarından alırlar. Yüksek, çukur ve düz baskı yöntemlerini farklı teknikler kullanarak sanat eserlerine dönüştürürüz. İşin özü atölyemizde işler kalıbına göre olur.

Baskı Teknikleri Atölyesi
Baskı Teknikleri Atölyesi

Her yöntem için farklı teknikler uygulayacağımızdan bu teknikler içinde kullanacağımız materyaller değişkenlik göstermektedir.

Örneğin: Linol baskı yapacaksak, oyma bıçakları kullanırız. Kalıp olarak kullanacağımız yüzeye tasarımımızı çizeriz, (çizmesek de olur) baskıda çıkmasını istemediğimiz alanları oyarız ve yüksekte kalan kısımları renklendirdikten sonra farklı bir yüzeye bu işlemi taşırız. Düz bir baskı yapacaksak herhangi bir yükseklik ya da çukur oluşturmadan, düz bir yüzeyde tamamen soyut lekesel çalışmalarla olabileceği gibi; figüratif, gerçekçi çalışmalar da olabilir; tasarımımızı hayat bulacağı yüzeye aktarırız. Fırçalar, mürekkepler, boyalar, incelticiler işimizin vazgeçilmezlerindendir. Kalıp, grafik tasarımın ana unsuru olan çoğaltılabilirlik ile paralellik gösterir.

Atölye ortamında yapılan bu çalışmalar birlik ve beraberlik gerektirir. Paylaşma ve destek olma değerleri ile ön planda olan atölye ortamları, sanatsal ve tasarımsal açıdan değerli olan işlerin çıkmasına olanak sağlamasının yanı sıra; içten ve samimi paylaşımların da ortaya çıktığı sıcak bir ortama dönüşür.

Isıtmak için soba kullanmıyoruz. Bunu; aramızdaki iş bölümü, birliktelik ve iletişimin güçlü olmasından kaynaklı sağlıyoruz. Atölyeler her zaman akademilerin en sıcak ortamları olurlar. Fakülteniz ya da Yüksekokullarınızın içerisinde görsel sanatlar, uygulamalı alanların herhangi bir programı var ise size mutlaka şu soru sorulur; atölyeleriniz var mı?

Evet atölyemiz var.

Evet aktif kullanılıyor.

Özgün baskılarınızı yapmaya hepinizi bekleriz.

Bağlı Kalın