Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Fas Ulusal Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (CNRST) arasında ikili iş birliği programı kapsamındaki “Modelling, Simulation & Experimental Production of InGaN based p-i-n Photovoltaic Solar Cell for Extensive Application in Atmospheric and Extreme Conditions” başlıklı proje önerisi kabul edildi. Projenin deneysel çalışmaları Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji Araştırma Merkezi (BİTAM) bünyesinde, teorik çalışmaları Fas’ın Kazablanka II. Hasan Üniversitesi ENSAM bünyesinde gerçekleştirilecek.
Üniversitemiz BİTAM ve Kazablanka II. Hasan Üniversitesi ENSAM birimlerince yürütülecek çalışmaların proje ekibinde Üniversitemizden Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, Doç. Dr. Mücahit Yılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Veysel Ünsür yer alıyor.
Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker ve Prof. Dr. Haddou El Ghazi koordinasyonundaki projede, atmosferik ve aşırı koşullarda kapsamlı uygulama için InGaN tabanlı p-i-n fotovoltaik güneş pilinin modellenmesi, simülasyonu ve deneysel üretimi gerçekleştirilecek. Ayrıca SCAPS/SILVACO gibi modelleme programları ve döner kaplama ince film üretim yöntemi ile uzay, çöl veya Antarktika gibi zorlu şartlarda elektrik enerjisi üretebilen güneş hücreleri üretilecek.
Söz konusu çalışmayla birlikte Üniversitemizin enerji alanında öncül kurumlardan olacağını belirten Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, bu durumun yeni ulusal ve uluslararası birçok projenin önünü açacağını öngördüğünü söyledi.
Projenin yürütüleceği iki ülke; Türkiye ve Fas’ta akademik bilgi alışverişi için toplantılar yapılacağını kaydeden Doç. Dr. Eker, “Proje kapsamında her iki tarafın kendi bilgi birikimini karşı tarafa transfer etmesini sağlamak için Kazablanka ve Konya’da eğitim toplantıları organize edilecek. Proje faaliyetlerinin iki ülke akademisyenleriyle paylaşılması amacıyla da Kazablanka ve Konya’da birer çalıştay düzenlenmesi planlanıyor” dedi.