Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
MATEMATİK-I | (2+0) 2 - 2 | |||||
Kümeler ve küme işlemleri, Sayı kümeleri, Rasyonel sayıların ondalık gösterimi, Devirli ondalık sayılar, Sayı sistemleri ve taban aritmetiği, Mutlak değer- aralıklar, Üslü ve köklü sayılar, I. ve II. Derece denklemler ve çözümleri, I. ve II. Derece eşitsizlikler ve çözümleri. Oran ve orantı, Yüzde hesapları, Koordinat düzlemi, bağıntılar, fonksiyonlar ve özellikleri, Bazı özel fonksiyonlar ve bileşke fonksiyonu, ters fonksiyon, Doğru denklemi ve parabol, Lineer denklem sistemleri ve çözümleri, Limit ve süreklilik, Türev ve türevin uygulamaları. | ||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
TÜRK DİLİ-I | (2+0) 2 - 2 | |||||
Dil Nedir, Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi; dil- kültür münasebeti, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk dilinin gelişmesi ve tarihî devreleri, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçede sesler ve sınıflandırılması, Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar. Hece bilgisi, İmlâ kuralları ve uygulaması, Noktalama işaretleri ve uygulaması, Türkçenin yapım ekleri ve uygulaması, Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, Kompozisyon yazmada kullanılacak plân ve uygulaması, Türkçede isim ve fiil çekimleri, Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, Zarfların ve edatların Türkçedeki kullanış şekilleri. | ||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | (2+0) 2 - 2 | |||||
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersini Okumanın Amacı ve İnkılâp Kavramı, İnkılâp Kavramı, Atatürk’ün İnkılâp Hakkındaki Görüşü, Osmanlı İmparatorluğu’nun Yıkılışını ve Türk İnkılâbını Hazırlayan Sebeplere Toplu Bakış, İç Sebepler, Dış Sebepler, Osmanlı İmparatorluğu’nun Parçalanması, Osmanlı Devleti’nin Parçalanma Projeleri. Mondros Ateşkes Antlaşması, İşgaller Karşısında Memleketin Durumu ve Mustafa Kemal Paşa’nın Tepkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılması, Sakarya Zaferine Kadar Milli Mücadele, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz, Mudanya’dan Lozan’a. | ||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
YABANCI DİL- I | (2+0) 2 - 2 | |||||
Konuşma (yabancı dili anlaşılır bir şekilde konuşabilme), dinleme-anlama (normal hızda konuşulduğunda konuşmacıdan gelen mesajı kavrayabilme), yazma (dil bilgisi ve yazım kurallarına uyarak amaca uygun yazabilme), okuma-anlama (yabacı dilde okuyabilme ve okuduğunu anlayabilme, kelime dağarcığını geliştirme). INTRODUCTION Verb "to be", Possessive Adjectives Personal Information, a / an, plurals The Classroom Vowel Sounds, This / That - These / Those Common Objects Classroom Language, Present Simple (+) and (-) Common Verb Phrases, a / an + jobs Consonant Sounds, Possessive 's Family Vocabulary. Adjectives Quite / Very, Telling the time, Present Simple Daily Routine, Adverbs of frequency Time words and expressions, Prepositions of time The date, | ||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
TEKNİK RESİM | (1+1) 1,50 - 2 | |||||
Genel kavram ve standartlar, Yazı ve Çizgi çalışmaları, Açı, doğru ve yay çizimi, Geometrik çizimler, Çokgen çizimleri, Tek görünüşlü parça çizimi, Ölçek ve ölçülendirme, İzdüşüm, Görünüş çıkarma, İki ve üç görünüşlü parçalar, Özel görünüşler, Perspektif çizim yöntemleri, İzometrik perspektif, Dimetrik perspektif, Trimetrik perspektif, Bilgisayar destekli tasarım uygulamaları. | ||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ | (3+0) 3 - 3 | |||||
Gıda bilimi; Su, yağlar, proteinler, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler. Gıda teknolojisi; Bitkisel yağ, hububat, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve sebze. Gıda maddelerinin bileşimi, gıda teknolojisinde temel muhafaza prosesleri, konserve teknolojisi, meyve suyu üretim teknolojisi, şeker teknolojisi, hububat teknolojisi, alkollü içkiler teknolojisi, sirke teknolojisi, turşu teknolojisi, zeytin teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi, süt teknolojisi, et ve et ürünleri teknolojisi, gıda katkı maddeleri ve gıda güvenliği. |
||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ | (1+1) 1,50 - 2 | |||||
Bilgisayara giriş ve temel donanım bilgisi, işletim sistemleri, Windows işletim sistemi, Windows XP, masaüstü nesnelerinin içerikleri ve amacı doğrultusunda kullanma, klasör ve dosya bilgisi, MS word, kelime işlemci yazılımı, MS excel, MS power point, MS internet explorer. Bilgisayar Donanımı ve Yazılımı, Bellek Türleri, İşletim Sistemleri, MS DOS, Dizinler ve Alt Dizinler, Dizin İsimleri, Dosyalar ve Dosya İsimleri, DOS Komutları. Word ve Excel: Belgelerin Hazırlanması, Biçimlendirilmesi, Denetim Yazılımlarının Kullanılması, Ekleme ve Düzenleme, Belgenin Yazdırılması, Tablo Oluşturma, Karmaşık Uygulamalar, Hızlı Erişim Fonksiyonlarının Tanımlanması, Özgeçmiş ve Dilekçe Gibi Resmi Yazıların hazırlanması ve Postalanması, Oluşturulan Tablolarda Hesaplama İşlemlerinin Yapılması. | ||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
LABORATUVAR TEKNİKLERİ | (2+2) 3 - 4 | |||||
Gıda laboratuvarının tanımı, tip ve özellikleri, uyulması gereken kurallar ve laboratuvar kazaları, laboratuvarda kullanılan cam malzelmeler, filtre kağıtları ve anorganik süzme malzemeleri, yardımcı laboratuvar malzemeleri, kimyasal maddeler, çözeltiler, çözelti hazırlanması, genel aletler, fiziksel analizler, analiz işlemleri. Uygulama planı: Gıda laboratuvarının tanıtılması ve çalışma kuralları, cam malzemelerin tanıtımı, metal malzemelerin tanıtımı, ağaç ve porselen malzemelerin tanıtımı, yardımcı laboratuvar malzemelerinin tanıtımı, kimyasal maddelerin tanıtımı, çözelti hazırlanması, çözeltilerin ayarlanması, Ph metrenin ve Refraktometrenin tanıtımı ve ölçüm yapılması, Areometrelerin tanıtılması ve ölçüm, Piknometrelerle özgül ağırlık tayini, temel aletlerin tanıtımı ve kullanım ilkelerinin açıklanması. | ||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
HİJYEN VE SANİTASYON | (2+0) 2 - 3 | |||||
Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi, Hava hijyeni ve değerlendirme teknikleri, İşletme suyu ve içme sularında hijyen, Personel hijyeni, Alet ve ekipman hijyeni- İşletmenin yapısal özellikleri ve dizaynın işletme ve gıda hijyenine etkisi, Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol uygulamaları ve Gıda hijyenine etkisi, Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, Bitkisel gıda üretiminde hijyen, Gıda hijyeni ile ilgili kalite yönetim sistemleri(ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, BRC, IFS, GLOBALGAP vb), Gıda işletmelerinde kullanılan temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri. Eklem bacaklılar, akarların özellikleri, böceklerin üremesi, gelişmesi ve sınıflandırılması, fare ve sıçanlar, ot tohumları, sürme hastalığı, ambar zararlıları ile savaş, ilaçlama. | ||||||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |||||
GENEL KİMYA | (3+0) 3 - 4 | |||||
Temel kavramlar ve stokiometri, atom teorileri ve periyodik cetvel, kimyasal bağlar, gazlar ve gaz teorileri, sıvılar, katılar, çözeltiler ve özellikleri, termokimya, kimyasal kinetik, kimyasal denge, asit ve bazlar, çözünürlük, organik kimyanın farklı yönleri, karbon bağları ve hibritleşme, organik bileşiklerin sınıflandırılması, organik temel molekül ve grupları, fonksiyonel gruplar, organik reaksiyonların sınıflandırılması ve örnekler, hidrokarbonlar ve reaksiyonları, yapı ve stereo izomeri, kompleks asit-baz sistemleri için titrasyon eğrileri, nötralleşme titrasyonlarının uygulamaları, çöktürme titrimetrisi, kompleks oluşum-titrasyonları, elektrokimyaya giriş, standart elektrot potansiyellerinin uygulamaları, yükseltgenme/indirgenme titrasyonlarının uygulamaları, potansiyometrinin teorisi, potansiyometrinin uygulamaları, gerçek örnek analizleri.
Dersin Adı Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 ELEKTRİK BİLGİSİ VE ELEKTRİFİKASYON Elektriğin temel esasları; Elektriğin tarihçesi ve diğer enerji türlerine göre üstünlükleri, Elektrik üretiminde kullanılan kaynaklar, Atomun yapısı, Elektrik Yükü, Elektrik Alanı, Elektrik Akımı, Elektrik akımının etkileri. Doğru akım esasları, Ohm kanunu, Kirşof kanunları, Devre çözüm yöntemleri, DC kaynaklar, Elektro Manyetizma, DC motorlar. Alternatif akım esasları; Alternatif akım, AC devrelerinde, bobinler, AC devrelerinde kapasitörler, Alternatif akım devreleri, Transformatörler, AC motorlar Dersin Adı Kredi-AKTS GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ (1+0) 1 - 1 Girişimciliğin temel fonksiyonları, kobi’lerin ekonomiye ve sosyal hayata katkıları. Kobi’lerin zayıf yönleri ve Trkiye’de Kobi’lere destek sağlayan kuruluşlar. Franchising sistemi ve yatırımcıya sağlayacağı faydalar. Pazarlama ve tutundurma stratejileri. İş planı ve bölümleri. Girişimcilik ve girişimcilik süreçleri, girişimcilikte yaratıcılık (tasarım), girişimcilikte inovasyon, girişim finansmanı, iş kurma ve iş planı, iş planının hazırlanmasında çevresel faktörler ve piyasa analizi, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finans planı, risk analizi, iş planının değerlendirilmesi, iş planı geliştirme |
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |
TÜRK DİLİ- II | (2+0) 2 - 2 | |
Cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, Edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi ve retorik uygulamaları, Yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, Anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, İlmî yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar Türk ve dünya edebiyatlarından ve düşünce tarihinden seçilmiş örnek metinlere dayanılarak öğrencinin doğru ve güzel konuşma ve yazma yeteneğinin geliştirilmesi ve bununla ilgili retorik uygulamaları. | ||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II | (2+0) 2 -2 | |
Eğitim ve Kültür Alanında Milli Mücadele, Sosyal ve İktisadi Alanda Milli Mücadele, Türk İnkılâbı’nın Stratejisi, Siyasi Alanda İki Büyük İnkılâp, Cumhuriyet Yönetiminin Kurulması, Cumhuriyetin İlanına Karşı Yaratılmak İstenen Tepkiler, Halifeliğin Kaldırılması, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Takrir-i Sükun Dönemi, İktisadi İnkılâp, Çok Partili Hayata Geçme Denemesi ve Bazı İç Siyasi Olaylar, Sosyal Yapıda ve Sağlık Alanında İnkılâp, Atatürk İlkeleri, Türkiye ve Atatürkçü Düşünceye Yönelik Tehditler Hakkında Bir Genel Değerlendirme, Atatürk ve Devlet Hayatı, Atatürk ve Fikir Hayatı, Bilim ve Teknolojinin Önemi, Hoşgörü, Vicdan ve Düşünce Hürriyeti, Yurtta Sulh, Cihanda Sulh, Atatürk ve Milli Eğitim, Atatürk ve Kültür Politikası, Atatürk ve Türk Tarihi, Atatürk ve Türk Dili, Atatürk ve Güzel Sanatlar, Atatürk ve Kadın Hakları, Atatürk ve Gençlik, Atatürk ve İktisat, Din ve Laiklik | ||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |
YABANCI DİL- II | (2+0) 2 - 2 | |
Can / can't verb phrases like + ing, free time activities object pronouns, love stroy phrases, possessive pronouns rhyming words, past simple of "be" was / were, past simple regular verbs, past time expressions, past simple irregular verbs go, have, get, there is / there are houses and furniture, there was / there were prepositions of place, present continuous verb phrases, present simple or present continuous? Places in a city, a / an, some / any countable / uncountable nouns, how much / how many quantifiers, food and drinks revision | ||
Dersin Adı | Kredi-AKTS | |
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ II | (1+0) 1 - 1 | |
İş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve tarihçesi, İş kazaları ve sebepleri, Meslek hastalıkları ve sebepleri, İşletmelerde iş güvenliğini tehtid eden unsurlar, İş güvenliği açısından işletmenin taşıması gereken özellikler, İş güvenliğinin sağlanmasında işverene düşen görevler. İş güvenliğini sağlanmasında personele düşen görevler, İş güvenliği açısından kullanılması gereken koruyucu donanım, Tehlikeler ve sınıflandırılması, İşletmelerde yangın durumunda alınacak önlemler, İlkyardım, İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuat. | ||
Dersin Adı TOPLUMSAL SORUMLULUK VE SAĞLIKLI YAŞAM Sorumluluk kavramı. Bireysel sorumluluk. Toplumsal sorumluluk. Sosyal sorumluluk projeleri. Sağlık. Sağlıklı yaşam kuralları. Sağlıklı beslenme ve egzersiz. Dersin Adı Kredi-AKTS ÖĞÜTME TEKNOLOJİSİ (3+1) 4 - 6 Öğütmenin tanımı, amaçları ve sınıflandırılması, kuru ve yaş öğütme prensipleri, yaygın kullanılan kuru ve yaş öğütme proseslerinin karşılaştırılması, kaliteli bir öğütme teknolojisi seçimi ve tasarımında tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin rolü ve önemi, öğütme verimi ve kalitesi. Öğütülecek materyalin temini, değirmenci açısından buğday kalitesi, buğday kabulü ve kontrolü, yabancı maddelerin sınıflandırılması, yabancı maddeleri ayırma yöntemleri, temizlenme diyagramı ve akış kontrol, temizlemede kullanılan aletler, buğdayın tavlanması. Öğütme işlemi yapan makineler, Öğütmeye etkili faktörler, Öğütme yüzeyi, Kırma sistemi, Kırma materyalinin elenmesi ve sınıflandırılması, Kırma sisteminde ruşeym ayırma, Kepek temizleme, Kırma ekstraksiyon kalite faktörleri, Ön kırma ve kazıma sistemleri, İrmik temizleme sistemleri, Redüksiyon sistemi, Kuyruk redüksiyonları, Redüksiyon sisteminde ruşeym ve yan ürünlerin ayrılması. Dersin Adı Kredi - AKTS Hububat Ürünleri teknolojisi – I (2 +2)3 - 4 Teorik; Yumuşak buğday ununun özellikleri, Ekmek yapımında kullanılan İngradientler, Ekmek katkı maddeleri, Ekmek yapım teknikleri, Fırın sanitasyonu. Bisküvi üretimi, Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, Bisküvi hamurunun hazırlanması, Bisküvi hamur tipleri ve özellikleri, Bisküvi hamurunun şekillendirilmesi, Bisküvinin pişirilmesi ve ambalajlanması, Kraker üretimi, Kek üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, Kullanılan ekipmanlar, Kek üretim yöntemleri, Ambalajlama. Uygulama; Bin tane ve hektolitre ağırlığı tayini, Kuru madde miktarı tayini, Kül miktarı tayini, Bisküvinin fiziksel analizleri, Bisküvide yağ tayini, Bisküvide protein tayini, Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddelerin etkisini test etme. Yumuşak buğdayda farinograf kurve yorumları, Yumuşak buğdayda ekstensograf kurve yorumları, Bisküvi pişirme testi, Bisküvi duyusal analizleri, Kek pişirme testi, kek duyusal analizleri. |
Kredi-AKTS (1+0) 1 - 1 |
|
Dersin Adı Kredi-AKTS STAJ (30 GÜN) (0+0) 0 - 8 Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler, öğrencinin kurumundaki ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki danışmaları ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, NEÜ’nin “Staj Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. Dersin Adı Kredi-AKTS MATEMATİK-II (2+0) 2 - 2 Türevin (Geometrik ve Fiziksel) Uygulamaları, Fonksiyonların İncelenmesi (Artan ve Azalan Fonksiyonlar, Eğrinin Konkavlığı Eğrinin Büküm Noktaları Asimptotlar),Fonksiyonların Maksimum ve Minimumları, Belirsiz Şekiller. I’hospital Kuralı, Belirsiz İntegral (İlkel Fonksiyon Ve Belirsiz İntegral, Belirsiz İntegralin Özellikleri, İntegral Alma Yöntemleri: Basit Elemanlara Ayırma İle İntegrallenmesi, Değişken Değiştirme Yöntemi, Kısmi İntegrasyon Yöntemi, Rasyonel Trigonometrik), Belirli İntegral (Tanımı ve Özellikleri, Belirli İntegral Hesaplama Yöntemleri: Basit Elemanlara Ayırma İle İntegrallenmesi, Değişken Değiştirme Yöntemi, Kısmi İntegrasyon Dersin Adı Kredi - AKTS İŞLETME YÖNETİMİ (2+0)2 - 2 İşletme yönetimi ile ilgili kavramların, uygulamaların, teorilerin incelenmesi. Dersin Adı Kredi-AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE (2+0) 2 - 2 Report Design: General Principals and Types of Reports, Research Paper: Research Techniques, Library Skills, Report Outline and Format, Report Format: Preparation of Drafts, Sentence Format, and Physical Make-up of the Research Report or Paper, Formal Correspondence: Business Letters, Memorandums, Letters of Inquiry or Request, Format and Mechanics of Letters Investigative and Action Reports: The Design and Laboratory Reports, Specifications and Proposals Dersin Adı Kredi-AKTS PROSES UYGULAMALARI-I (0+2) 2 - 2 Un ve Unlu mamuller, değirmen makinaları üretim teknolojilerinin, kamu ve özel işletmelerin ziyaret edilmesi ile uygulamalı bir şekilde incelenmesi. Un ve Unlu mamuller, değirmen makinaları üretimi yapılan işletmelerde güncel proseslerin öğrenilmesi. Dersin Adı Kredi-AKTS GIDA KİMYASI (2+0) 2 - 2 Gıda ve Beslenme, Gıdaların Bileşimi, Karbonhidratların Sınıflandırılması, Şeker Alkoller, Glikozidler ve Oligosakkaritler, Mütarotasyon, Karamelizasyon, Kristalizasyon, Mısır Şurubu, Polisakkaritler, Nişasta, Modifiye Nişasta, Glikojen, Selüloz, Hemiselüloz, Pentozanlar,Pektik Maddeler ve Mumlar, Proteinler, Amino Asitler ve Özellikleri, Peptit Bağı, Proteinlerin Sınıflandırılması, Enzimatik Olmayan Esmerleşmeler, Lipitler, Yağ Asitleri, Yağların Stabilitesi ve Oksidasyon, Gliseridler, Vitaminler Sınıflandırılması ve Özellikleri, Mineraller, Çeşitli Gıdaların Mineral Madde İçerikleri, Enzimler, Su, Alkoller, Alkoloidler. Dersin Adı Kredi-AKTS MAKARNA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ (2+0) 2 - 2 Sert buğday ve irmik özellikleri, İrmiğin protein yapısı, Protein yapısının kaliteye etkisi, Makarna Üretimi, Makarna üretiminde kullanılan diğer maddeler ve özellikleri, Hammaddelerin kaliteye etkisi, Makarna üretiminde kullanılan ekipmanlar, Makarnada yoğurma aşamaları, Makarnanın kurutulması, Makarnanın ambalajlanması, Makarnanın kalite kriterleri, Kalite kriterlerini etkileyen etmenler, Bulgur üretimi. Dersin Adı Kredi-AKTS BULGUR TEKNOLOJİSİ (2+0) 2 - 2 Bulgurun Tanımı ve Özellikleri, Bulgur Çeşitleri, Bulgurun Hammaddesi. Bulgur Üretme; Buğdayı Temizleme, Kaynatma, Dinlendirme, Süzme, Bulguru kaynatmada kullanılan ekipmanlar; Bölümleri, Kullanımı ve Ayarları, Temizlik ve Bakımı. Buğdayı Kurutma; Amacı, Kurutma Aşamaları, Kullanılan Ekipmanlar, Bölümleri, Kullanımı ve Ayarları, Temizlik ve Bakımı, Yapılan Kontroller Dersin Adı Kredi-AKTS ÜNİVERSİTE HAYATINA GİRİŞ (2+0) 2 - 2 Üniversitenin tanımı ve Üniversiteli olmak. Bilgi kaynakları erişim metodu. Şehir ve Üniversite. Etkili iletişim becerileri. YÖK Öğrenci Mevzuatı. İnsan ve Toplum. Tarihten günümüze çok kültürlü yaşam. İnsan Hakları. İnsan ve Çevre. Bilim Nedir? Bilimlerin Tasnifi. Bilim Felsefesi Tarihçesi. Bilimde Metodlar. Eleştirel Bakış. Kent Estetiği ve Sanat. Dersin Adı Kredi-AKTS BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (CAD) (2+0) 2 - 2 Üç boyutlu çizim program komutları ve CAD yazılımını çalıştırma, Menü ve araç çubuklarının kullanma, Taslak çizim yapmak ve taslak çizim komutlarının çalıştırma, Taslak ölçülendirme komutlarının kullanım, Üç boyutlu katı modelleme yapmak, Döndürerek katı oluşturma ve süpürerek katı oluşturma, Katı modellerde aynalama, Üç boyutlu yüzey modelleme. Üç boyutlu model montajı, Üç boyutlu modelin teknik resmini oluşturmak, Temel görünüşün oluşturulması, Yardımcı görünüşlerin oluşturulması ve görünüşlerin, ölçülendirilmesi, CAD yazılımları arası veri dönüşümleri yapmak III.YARIYIL Dersin Adı Kredi-AKTS DİYAGRAM TEKNİĞİ (3+1) 4 - 6 Semboller, diyagram hazırlama tekniği, kuru ve yaş sistem, temizleme diyagramlarının hazırlanması, silo kapasitelerinin tespiti, yabancı madde değerlendirme, aspirasyon tertibatına ait boru çapları ve basınç kayıplarının tespiti. Semboller, un diyagramı hazırlama tekniği, irmik sasörlü diyagramlar, pasajlara göre un analizleri ve tip tespiti, boru montaj planları, elek kasa diyagramları, vals top diş özellikleri ve vals diyagramları. Dersin Adı Kredi-AKTS HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ–II (2+2) 3 - 4 Unlu Mamuller, İşletme sanitasyonu, Diğerleri (Makarna. Bulgur vb.). Teorik; Sert buğday ve irmik özellikleri, İrmiğin protein yapısı, Protein yapısının kaliteye etkisi, Makarna üretimi, Makarna üretiminde kullanılan diğer maddeler ve özellikleri, Hammaddelerin kaliteye etkisi, Makarna üretiminde kullanılan ekipmanlar, Makarnada yoğurma aşamaları, Makarnanın kurutulması, Makarnanın ambalajlanması, Makarnanın kalite kriterleri, Kalite kriterlerini etkileyen etmenler, Bulgur üretimi. Uygulama; Yabancı madde tayini, Bin tane miktarı, Kül tayini, Nem tayini, Siyah benek ve kum oranı tayini, Protein tayini, Sert buğdayda farinograf ve ekstensograf kurve yorumları, Makarnada su absorbsiyonu, Makarnada hacim artışı, Makarnada ağırlık artışı, Pişme suyuna geçen madde miktarı tayini, Makarna pişme testi, Makarna duyusal analizleri. Dersin Adı Kredi-AKTS TAHIL ÜRÜNLERİNDE ANALİTİK KALİTE KONTROL (2+2) 3 - 4 Tahıllar (buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, sorgum vb) ve tahıl ürünlerinden (ekmek, makarna, bisküvi, kek, bulgur, kahvaltılık tahıllar vb) numune alma yöntemleri, bunların fiziksel, kimyasal, fizikokimyasal, teknolojik ve reolojik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan analiz yöntemleri, bu analiz metotlarından elde edilen bulguların kalitatif ve kantitatif olarak değerlendirilmesi. Dersin Adı Kredi-AKTS OTOMASYON TEKNOLOJİSİ (3+0) 3 - 4 Lojik devreler; Genel Kavramlar, Lojik devre elemanları, Lojik devre tasarımı. Elektrik kumanda devreleri; Genel Kavramlar, Elektrik kumanda devre elemanları, Elektrik kumanda devre tasarımı. Pnömatik devreler; Genel kavramlar, Pnömatik devre elemanları, Pnömatik devre tasarımı. Hidrolik devreler; Genel kavramlar, Hidrolik devre elemanları, Hidrolik devre tasarımı. PLC; PLC iç yapısı, PLC devre elemanları. HMI; HMI yazılımları, İletişim arabirimleri, Operatör panelleri. PLC programlama teknikleri; PLC de programlama mantığı, Kontrol programı türleri, PLC program yazılım dilleri, LADDER. Öğütme ve yem endüstrilerinde kullanılan paket programların tanıtımı ve kullanımı, işletme otomasyonunda kullanılan yazılımların özellikleri, otomasyon programı hazırlama ve modifikasyonu. Dersin Adı Kredi-AKTS MAKİNE BİLGİSİ VE MEKANİZASYON-I (2+0) 2 - 2 Genel makine bilgisi; bağlama elemanları, cıvatalar, perçinler, kaynak, lehim, pimler, pernolar, kamalar, konik, sıkı ve sıkma geçmeler, destekleme elemanları, irtibat elemanları, yaylar. Temizleme ve taşıma gurubu makinelerinin genel bilgisi ile beraber bir fabrikasyon sistemde diyagrama göre mekanizasyonu. Gurup içerisinde kullanılan makinaları mekanizasyona göre sınıflandırma. Eleme ile temizleme makinaları, hava ile temizleme makinaları, yuvarlak tane ayırıcılar, yıkama makinaları, manyetik ayırıcılar, buğday regülatörleri, tav makinaları ve kabuk soyma makinaları. Temizleme gurubu; çöp sasörü, hava kanalı, taş ayırıcı, kabuk sayucu, mıknatıs, dik yıkama, vibro tarar, radyal tarar, üçgen taş ayırıcı, siklon, kırıcı, triyör, toz aspiratörü, toz siklon, cebri tav, tav cihazı, debimetre, tavlama, helezonları, çekiçli değirmen, mono siklon, radyal tarar. Taşıma gurubu; soba enjektör, elavatör, aspiratör, hava kanalı, helezon, eklüs, tüp vida, hava kilidi, cam yön klepe, blower, konveyör. Dersin Adı Kredi - AKTS HUBUBAT BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ (3+0) 3 - 3 Hububatın tanımı ve sınıflandırılması;fiziksel, biyolojik ve kimyasal özellikleri; proteinler, karbonhidratlar, lipidler, vitaminler, mineraller, enzimler ve renk maddeleri; temel bileşenlerin interaksiyonları ve öğütme teknolojisi açısından değerlendirilmesi. Buğday tanesinin anatomik yapısı, tanenin oluşumu, tanede dönme, buğday tanesi tespitinde kullanılan botanik, tarımsal, fiziksel, kimyasal, teknolojik ölçüler, hububatın depolanması, buğday ve diğer tahılların işleme teknolojileri. Dersin Adı Kredi-AKTS BESLENME BİLGİSİ (2+0) 2 - 2 Beslenme Durumu ve Önemi, Gıda Bileşenleri ve Besinlerin Görevleri, Duygular ve Besin Seçimi, Metabolizma, İnsan Vücudunun Yapısı ve Bileşimi, Beslenme Açısından Enerji, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler, Su, Mineraller, Besleyici Olmayan Maddeler, Gıda Maddelerinin Kalitesi, İnsanların Durumuna Uygun Beslenme, Beslenme Şekilleri Günlük Yemek Planlarının Hazırlanması, Toplu Beslenme Endüstrisi, Gıda Zehirlenmeleri Dersin Adı Kredi-AKTS GIDA GÜVENLİĞİ (2+0) 2 - 2 Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği, Gıda güvenliği ile ilgili yasalar-gıda kanunu, Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri, Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler), Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği, Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler), Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri, Gıda katkı maddeleri, Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon, Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü, GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP'da (İyi Hijyen Uygulamaları) güvenlik programları HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı. Dersin Adı Kredi-AKTS TAHIL ÜRÜNLERİNDE KATKILAMA (2+0) 2 - 2 Un teknolojik kalitesini düzeltmek için kullanılan katkı maddeleri ve fonksiyonları, Unlu mamüller sektöründeki kullanılan katkı maddelerin gelişimi, Un ağartıcılar, Oksidan maddeler, Enzimler, Emülgatörler, İndirgen maddeler, Antimikrobiyel katkı maddeleri, Lipidler, Besin değerini artıran katkı maddeleri, Bayatlamayı geciktirici katkı maddeleri Dersin Adı Kredi-AKTS GENEL MİKROBİYOLOJİ (2+0) 2 - 2 Mikrobiyolojinin Tanımı ve Kapsamı, Hücre Kimyası, Prokaryotik ve Ökaryotik Protistler, Bakteri, Fungus, Alg ve Protozoonların Morfolojisi, Sitolojisi, Fizyolojisi, Çoğalma Şekilleri, Bulunduğu Yerler, Önemleri ve Sınıflandırılması, Viruslar, Mikroorganizmaların Besin Maddesi İhtiyaçları, Gelişmesi, Çoğalması ve Gelişme Şartları, Mikrobiyal Metabolizma, Mikrobiyal Genetik, Mikrrorganizmaların Kontrol Altına Alınması. Dersin Adı Kredi-AKTS MAKİNE BİLGİSİ VE MEKANİZASYON-II (2+0) 2 - 2 Öğütme ve paketleme gurubu makinelerinin genel bilgisi ile beraber bir fabrikasyon sistemde diyagrama göre mekanizasyonu. Genel olarak un ve irmik öğütme sanayinde kullanılan valsler, elekler, irmik sasörleri, detaşörler, pinömatik ve hava tertibatı, filtreler, fılegler, vibro besleyici, un kontrol eleği, un depolama ve un paçalı, un paketleme ve bunların çalışma prensipleri. Öğütme gurubu; vals, irmik sasörü, kare elek, kepek fırçası, irmik kırıcı, silo boşaltıcı, hava kilidi, böcek öldürücü, pnömatik aspiratör, un siloları, blower, aspiratör, pipo, irmik fanı, elek, bulgur parlatma, randıman kantarı, kepek fırçası, süper sonic filtre, jet filtre, dikiş makinası, kompresör, filtre, tamburlu detaşör, vibro kapek fırçası, pnömatik fan. Paketleme gurubu; paketleme makinaları, paçal makinaları, torbalama, rotoflow, kontrol eleği, ağız kapama, divizör. Dersin Adı Kredi-AKTS TAHIL İŞLETMELERİNDE MAKİNE BAKIMI VE ONARIMI (2+0) 2 - 2 Tahıl işletmelerinde makine bakımı ve onarımının önemi, alet- makine bakımının işletme maliyetlerine etkisi, Türk Gıda Mevzuatına uygun olarak hijyen ve sanitasyon kuralları doğrultusunda hububat ve ürünleri üretimi için araç-gereçleri tanıyıp kullanma ve kullanılan alet ve ekipmanların bakım ve basit onarımı. Tahıl işletmelerinde kullanılan bakım ve basit onarımı araç, gereç ve ekipmanlar; eleme makineleri, taşıma ekipmanları, temizleme makineleri (kuru-yaş temizleme), işleme makineleri (kırma-öğütme-kabuk soyma-ezme), mikser makineleri, sorteksleme makineleri, parlatma makineleri, elek ve kalibrasyon makineleri, dinlendirme-depolama siloları, paketleme makineleri, yapıştırma, bantlama makinaları, basit bakım onarım aletleri, genel laboratuvar malzemeleri, ambalaj malzemeleri, ekmek üretim hattı (eleme-yoğurma makinaları, kes tart, konik çevirme, paşa arabaları, pişirme fırın ve ekipmanları, soğutma ekipmanları), makarna üretim hattı (yoğurma, şekillendirme, kurutma, ambalaj, etiketleme), bisküvi üretim hattı (yoğurma, şekillendirme, pişirme, ambalajlama, etiketleme). Dersin Adı Kredi-AKTS İŞARET DİLİ (2+0) 2 - 2 Türkiye’de ve dünyada işaret dili, İşaret dili parmak alfabesi, Aile bireyleri ve akrabalar, vücudumuz, sağlık, fiiller, sıfatlar, zıt anlamlı kelimeler, Sayılar, matematik işaretleri ve ölçüler, duygular, zaman ve dilimleri, Okul ve eğitim, ısıtma araçları ve yakacaklar. Giyecek ve takılar, yiyecek ve içecekler, ev ve ev eşyaları, meslekler, el takımları ve makineler. bitkiler ve hayvanlar, müzik ve müzik aletleri, ülkeler, yönler, hava ve coğrafi terimler, deyimler, Türkiye’nin dilleri, isimler. Dersin Adı Kredi-AKTS GENEL VE TEKNİK İLETİŞİM (2+0) 2 - 2 Dersin tanıtımı, İletişimin tanımını, önemini, süreci. İletişim türlerini sınıflandırılması, engellerini belirlenmesi, engelleri aşma yolları. Empatik iletişim, Empatik iletişim ve dinleme becerileri ile sempatin konuları. Sözlü iletişim, süreci, önemi, sözlü iletişim türleri, avantaj ve dezavantajları. Sözsüz iletişim, süreci, önemi, türleri, avantaj ve dezavantajları. Yazılı iletişim icadı, öğeleri, avantaj ve dezavantajlarını bilir, türleri ve araçları ve uygulamaları. Yazışma türlerini, ticari ve resmi yazışmalar, resmi yazı türleri. Form yazıları ve özel yazışmalar, Özgeçmiş, dilekçe ve rapor yazma. Yazışma türlerinden iş mektupları, türleri, iş mektubu düzenleme. Örgütsel yazışma ve iş mektupları. Örgütlerde iletişimin işleyişini ve örgütlerde kullanılan iletişim araçlar. Örgütsel iletişimin anlamı, önemi, amacı ve fonksiyonları. Örgütsel iletişim yöntemleri ve araçları. Teknik iletişim. Teknik ve Teknoloji kavramı. İletişim teknolojilerindeki gelişmeler. Form düzenleme ve grafik iletişimi. İletişimde tablo ve şema kullanımı. Bilgi teknolojileri ve iletişimi. Bilgisayar ağları ile iletişim, İnternet, İntranet, Extranet ile ilgili konular. Ders Adı Kredi-AKTS PROSES UYGULAMALARI-II (0+2) 2 - 2 Un ve Unlu mamuller, değirmen makinaları üretim teknolojilerinin, kamu ve özel işletmelerin ziyaret edilmesi ile uygulamalı bir şekilde incelenmesi. Un ve Unlu mamuller, değirmen makinaları üretimi yapılan işletmelerde güncel proseslerin öğrenilmesi IV.YARIYIL Dersin Adı Kredi-AKTS MESLEKİ UYGULAMA-1 (1+4) 3 - 5 Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. Dersin Adı Kredi-AKTS MESLEKİ UYGULAMA-2 (1+4) 3 - 5 Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. Dersin Adı Kredi-AKTS MESLEKİ UYGULAMA-3 (1+4) 3 - 5 Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. Dersin Adı Kredi-AKTS MESLEKİ UYGULAMA-4 (1+4) 3 - 5 Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. Dersin Adı Kredi-AKTS MESLEKİ UYGULAMA-5 (1+4) 3 - 5 Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. Dersin Adı Kredi-AKTS MESLEKİ UYGULAMA-6 (1+4) 3 - 5 Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. Dersin Adı Kredi-AKTS BİTİRME PROJESİ (1+1) 1,50 - 3 Mezun olacak ikinci sınıf öğrencilerine, grup çalışması halinde bitirme ödevi verilmesi. Bu ödev gördükleri teknoloji dersleri ile ilgili olarak verilmiş bir bitirme projesidir. İnternette araştırma yapma, kütüphaneleri araştırma, farklı üniversitelerden bilgi toplayabilme, bilgisayar kullanımını öğrenme, tez yazım kurallarını öğretmeye yöneliktir. Bilimsel çalışmaların yazımında dikkat edilecek hususlar, literatür tarama, veri toplama, bulguların literatür verileri ile karsılaştırılması, yazım kuralları, derlemelerin yazılması, araştırma çalışmalarının yazılması, bilimsel çalışmaların sunusu. Dersin Adı Kredi-AKTS FIRIN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (3+0) 3 - 5 Fırın ürünlerinde kullanılan hammaddeler ve teknik özellikleri. Uygulanan temel işlemler. İşlem akışındaki makine ve ekipmanların çalışma prensipleri, Alternatif fırın ürünleri. Dersin Adı Kredi-AKTS UNLU MAMULLER ÜRETİM TEKNOLOJİSİ (3+0) 3 - 5 Unlu mamuller hakkında genel bilgiler; unlu mamul üretiminde kullanılan temel araç ve gereçler, unlu mamul üretiminin temel aşamaları; muhtelif unlu mamullerin üretimi; unlu mamullerin muhafazası; sıcak ve soğuk tatlılar; tatlı türleri ve hazırlanmaları, tatlı süsleme ve dekarosyanu, tatlıların sunumu Dersin Adı Kredi-AKTS DEĞİRMENCİLİKTE ENERJİ YÖNETİMİ (3+0) 3 - 5 Genel tanımlamalar. Türkiye’nin ve Dünyanın genel enerji durumu. Enerji ve kütle denklikleri. Değirmencilikte enerji yönetimi ve ekonomik analiz uygulamaları. Buğday temizleme, taşıma, öğütme ve eleme sistemlerinde enerji yönetimi. Dersin Adı Kredi-AKTS BUĞDAY DEPOLAMA VE KALİTE KONTROL (3+0) 3 - 5 Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyonu, buğdayın kimyasal kompozisyonu, depolanması tahıl depolarını hazırlama, depo çeşitleri ve özellikleri, depo donanımları ve kayıtları, depoları depolamaya hazırlama; depoların temizliği ve bakımı, ambar zararlıları, ambar zararlıları ile mücadele metotları, tahıl deposunda haşerenin kontrolü, depo kontrolleri, tahılları dökme. Yöntemiyle depolama; tahılları depolamanın amacı, depolanmada tahıl tanesinde meydana gelen değişimler, depolamayı etkileyen etmenler, depolama problemleri, tahılları dökme yığın olarak depolama, toprak altında depolama, tahılları çuvallarla depolama, tahılları ambarda ve hangarda depolama. Ambar ve hangarlar, ambar ve hangar kayıtları, tahılları ambar ve hangarda depolamada dikkat edilecek hususlar, ambar ve hangarda depolama aşamaları, ambar ve hangarda tahıl depolama problemleri. Tahılları silolarda depolama; silo çeşitleri ve özellikleri, ahşap silolar ve özellikleri, beton silolar ve özellikleri, çelik silolar ve özellikleri, silo kayıtları, siloların temizlik ve bakımı, rutin kontroller. Dersin Adı Kredi-AKTS BUTİK PASTACILIK (3+0) 3 - 5 Temel pastacılık ürünlerine ek olarak, pasta ve diğer hamur işleri, pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurları, pasta kaplama, şeker hamuru yapımı ve renklendirme ve süsleme ile modelleme ve figür yapma tekniklerinin uygulamalı olarak gösterimi. Dersin Adı Kredi-AKTS Değirmencilikte Makine Elemanları (3+0) 3 - 5 Makina elemanları hakkında genel bilgi; makine elemanı nedir, doğru makine elemanı nasıl bulunur, makine elemanlarının sınıfları, bağlantı-hareket vb. elemanların tanımları ve çeşitleri. Değirmencilikte kullanılan makine elemanları; klapeler, zaviyeler, kontrol boruları, yan çatal, hava gözü, un klapeleri, pipo enjektör, soba enjektör, nazo, pnömatik siklon, kovalar ve çeşitleri, tapaten çeşitleri, dip sıyırıcı, siklon üstü hava ayar klapeleri, soguk şekillendirilmiş çelik helozanlar, helezon askı yatağı ve burçları. Makinelerin parçaları; delikli saclar, elek telleri, tiriyör sacı, vals kepek firçaları, vals bıçağı, vals motor kasnakları, liso ve kırma değirmen vals dişlileri, mıknatıslar, irmik kırıcı, hava kilidi, paçal makinesi, vitamin makinesi, vibro motorlar, redüktörlü motorlar, elektrikli motorlar, blower pompa. Taşıyıcı makine parçaları; yataklı rulmanlar, zincir ve kilit yarım ekleri, zincir dişlileri ve kaplin takımı, yıldız kaplin ve kauçuğu, elastik kaplinler, elevatör kayışları, elevatör kasnağı, elevatör koko cıvataları, kayış raptiyeleri vb. Dersin Adı Kredi-AKTS Değirmencilikte Yatırım Planlaması ve Fizibilite (3+0) 3 - 5 Un değirmeni yatırımının tüm aşamalarının detaylı olarak incelenmesi. Yatırım için gerekli alt yapı, arazi, öğütme teknolojisi, öğütme ekipmanları, fabrika binası, depolama tesislerinin sahip olması gereken özellikler belirlenmesi. Un fabrikasında bulunan tüm makine ekipmanların detaylı analizinin yapılması. Yatırım kalemleri için fiyat alınma-toplanma yöntemleri. Yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacı hesabı. Çeşitli fizibilite hazırlama yöntemlerinin anlatılması. Dersin Adı Kredi-AKTS Değirmen Makinaları Otomasyonu (3+0) 3 - 5 Un değirmenlerinde kullanılan günümüz otomasyon teknolojisi hakkında genel bilgilerin verilmesi. Değirmenlerde kullanılan ana ekipmanların çalışma özelliklerinin anlatılması. Makinaların otomatik çalışması için gerekli prosedürlerin hazırlanması. Çalışma ve durdurma protokolleri. Değirmenlerde kullanılan yeni teknolojik trendler ve insansız fabrikalar hakkında bilgi verilmesi. Dersin Adı Kredi-AKTS Değirmencilikte İş Güvenliği ve Standartlar (3+0) 3 - 5 İş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve tarihçesi, İş kazaları ve sebepleri, Meslek hastalıkları ve sebepleri, İşletmelerde iş güvenliğini tehtid eden unsurlar, İş güvenliği açısından işletmenin taşıması gereken özellikler, İş güvenliğinin sağlanmasında işverene düşen görevler. İş güvenliğini sağlanmasında personele düşen görevler, İş güvenliği açısından kullanılması gereken koruyucu donanım, Tehlikeler ve sınıflandırılması, İşletmelerde yangın durumunda alınacak önlemler, İlkyardım, İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuat. Un fabrikalarında iş güvenliği riskleri, Fabrika genelindeki riskler, Hammadde boşaltma ve depolama alanındaki riskler, Temizleme ve tavlama işlemlerinde riskler, Öğütme ve depolamada riskler, Paketleme ve yükleme alanındaki riskler, İş güvenliğinde uluslararası standartlar. Dersin Adı Kredi-AKTS Yeni Ürün Geliştirme Teknikleri (3+0) 3 – 5 İnovasyon ve İşlemler Yönetimi. İnovasyon Ağları ve İnovasyonun Kurulması. Inovasyon Kaynakları. Hizmette Inovasyon. Yeni Ürün Geliştirme Süreci. Fikir Geliştirme ve Konsept Testi. Gözden Geçirme, ürün Kullanım Testi, Pazar Testi. Finansal Değerlendirme ve Ticarileştirme. Paketleme ve Ürün Geliştirme. Yeni Ürün Geliştirmede Ürün ve Marka Stratejisi. Dönem Projesi Sunumu Dersin Adı Kredi-AKTS İnsan Kaynakları Yönetimi (3+0) 3 – 5 İnsan Kaynakları Yönetimine Genel Bakış. Personel Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. İnsan Kaynaklarının Stratejik Rol ve Önemi. İnsan Kaynakları Planlaması. İş Analizi. Personel İşe Alma, Seçme ve Yerleştirme. Eğitim ve Geliştirme. Performans Yönetimi ve Performans Değerlendirmesi. Kariyer Yönetimi. Ücretlendirme Yönetimi. Dersin Adı Kredi-AKTS Baklagil Kimyası ve İşleme Teknolojisi (3+0) 3 - 5 Baklagillerin Üretimi ve Tüketimi. Baklagillerin Sınıflandırılması ve Önemli Baklagiller. Baklagillerin Kimyasal Bileşim ve Besinsel Değeri. Baklagillerin Fonksiyonel Özellikleri ve Fizyolojik Etkileri. Baklagillerdeki Antibesinsel Bileşikler. Baklagil Ürünlerinde Hasat ve Depolama. Baklagil İşleme Metotları. Baklagil Ürünleri. Dersin Adı Kredi-AKTS Proses Kontrol (3+0) 3 - 5 Proses ve kontrol kavramları. Günümüz sanayisinde var olan çeşitli proseslerle ilgili bilgilerin verilmesi. Bir prosesin kontrol aşamalarının belirlenmesi. Kontrol için kullanılan ölçme ve algılama ekipmanları. Gelişmiş kontrol yöntemleri ve algoritmaları. Dersin Adı Kredi-AKTS Değirmenlerde Endüstri 4.0 (3+0) 3 - 5 Endüstri 4.0 kavramı ve gelişim süreci anlatılır. Endüstri 4.0 ile gelen yeni teknoloji ve sahip olunan teknik kabiliyetler açıklanır. Değirmenler Endüstri 4.0 kullanım alanları, sağlayacağı teknik avantajlar ve rekabet üstünlüğü gibi kavramlar kullanılarak ifade edilir. Dersin Adı Kredi-AKTS Değirmencilikte Montaj ve Montaj Teknikleri (3+0) 3 - 5 Montaj hakkında genel bilgiler; montaj nedir, montaj ekipmanları nelerdir, montaj güvenliği, montaj makine sıralaması, montaj proje okuması, montaj tipleri (çelik bina, beton ve kompak), montaj sonrası yapılacaklar, fabrikanın çalıştırılması ve test aşaması, son kontrol. Montaj sırasında kullanılması muhtemel iş makinaları (folklift, mobil vinç, teleskopik vinç vb. Montajda önemli unsurlar; titreşim, sarsıntı, doğru makina sıralaması. Boru birleşim ve akıntı hesapları, değirmende bulunan silo-ambar veya herhangi bir ürün depolamanın montaj tekniği ve güvenliği. Montajda kullanılan genel elemanlar; akış boruları, elek çubukları, redüksiyon, korelet, elek üstü ve altı torbaları, filitre torbaları, pnomatik camlar, makine altlık takozları, maşonlar, elevatör kayışları, vals kayışı. Değirmencilikte akış şeması, Makinelerin montaj sırasının önemi, Değirmencilikte ürün akışı ve önemi. Temizleme ve tavlama gurubu makineleri ve montajı; çöp sasörü, taş ayırıcı, triyör, kabuk soyucu, radyal tarar, cebri tav makinası, alçak basınç aspiratörü, boru mıknatıs, toz siklonu. Taşıma ekipmanları ve montajı, zincirli konveyör, kovalı elevatör, vidalı taşıyıcı, tüp vidalı helezon, blover. Öğütme makineleri ve montajı; valsler, elekler, irmik sasörü, kepek fırçası, irmik kırıcı, pnomötik fan, jet filtre, vidalı un taşıyıcı, vitamin katkı makinesi, entoleter-böcek öldürücü. Paketleme Ekipmanları ve montajı; otomatik paketleme makinası, silo boşaltıcı, un dağıtıcı, kontrol eleği. Dersin Adı Kredi-AKTS Gıda Mevzuatı (3+0) 3 - 5 Mevzuata giriş, gıda mevzuatının tanımı ve tarihçesi. Gıda mevzuatı ve temel kavramları. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu. Türk Gıda Kodeksi (Yönetmelikler, Tebliğler). Gıda güvenliği ve gıda mevzuata. Gıda Standartları (TSE, FAO, WHO, Codex Alimentarius Komisyonu, JECFA). Kalite sistemleri (ISO 22000, HACCP, GAP, GMP, GHP). Uluslararası gıda güvenliği. Dersin Adı Kredi-AKTS Diyet Pastacılık (3+0) 3 - 5 Özel amaçlı diyet pasta ürünleri, kullanılan hammaddeler, üretim uygulamaları. Dersin Adı Kredi-AKTS Kahvaltılık Tahıl Ürünleri Üretim Teknolojisi (3+0) 3 - 5 Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Kullanılan Hammaddeler. Kahvaltılık Tahıl Üretim Teknolojileri. Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Karıştırma ve Pişirme. Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Temperleme, Levhalama ve Kızartma. Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Ekstrüzyon ve Ekstrüderler. Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Kaplama, Ambalajlama, Zenginleştirme ve Koruma, Kalite Kontrol. Dersin Adı Kredi-AKTS Tahıl Kimyası (3+0) 3 - 5 Tahıllar ve Beslenme, Tahıl ürünlerinin Bileşimi, Tahıllarda bulunan Karbonhidratların Sınıflandırılması, Nişasta, Modifiye Nişasta, Selüloz, Hemiselüloz, Pentozanlar. Tahıllardaki Proteinlerin Sınıflandırılması, Tahıllardaki Lipitlerin ve Vitaminler’in Sınıflandırılması ve Özellikleri, Tahılların Mineral Madde ve Enzim içerikleri. Dersin Adı Kredi-AKTS Fonksiyonel Tahıl Ürünleri (3+0) 3 - 5 Omega–3 yağ asitleri, Probiyotik bakteriler, Prebiotikler, Fitosteroller, Karotinoidler, Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler, Vitamin A, C, E, kalsiyum, Biyoaktif peptidler, lifli maddeler ve bu maddeleri ihtiva eden tahıl ürünlerinin üretimi ve fonksiyonel özellikleri, Fonksiyonel tahıl ürünlerine örnekler. Dersin Adı Kredi-AKTS Geleneksel Tahıl Ürünleri (3+0) 3 - 5 Geleneksel gıdaların tanımı. Geleneksel ve geleneksel olmayan gıdalar. Beslenmede geleneksel tahıl ürünlerinin rolü. Ülkemizde ve Dünyada üretilen geleneksel tahıl ürünleri. Geleneksel fermente tahıl ürünleri. Dersin Adı Kredi-AKTS Yem Üretim Teknolojisi (3+0) 3 - 5 Yem bilgisine giriş, yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması. Yemlerin içerdiği besin maddeleri ve hayvan türlerine göre sindirimi. Yemlerin sindirilebilirliğini etkileyen faktörler. Yemlerin besleyici ve besin maddesi değerini etkileyen faktörler. Kaba yemler, kaba yemlerin genel özellikleri. Çayır, mera ve yeşil yemler, Silaj ve silaj yapım tekniği. Kuru ot, saman, dane yemler. Küspeler, Protein Olmayan Nitrojenli Bileşikler. Yem maddeleri içinde bulunan hayvan sağlığını ve verimini olumsuz etkileyen bileşikler. Yem katkı maddeleri,Yem teknolojisi. Dersin Adı Kredi-AKTS Bisküvi Üretim Teknolojisi (3+0) 3 - 5 Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddeler ve teknik özellikleri. Bisküvi, kraker, kek, gofret üretim aşamaları. Dersin Adı Kredi-AKTS Fermente Hububat Ürünleri (3+0) 3 - 5 Fermente Ürünlerin Beslenme ve Sağlık Açısından Önemi. Hammaddeler. Fermentasyon Mikroorganizmaları. Asit ve Maya Fermentasyonları. Ekmek, Boza, Tarhana ve diğer fermente tahıl ürünlerinin üretimi. |