2013-2014 Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni Yapıldı

22.10.2013

Üniversitemizin 2013-2014 Öğretim Yılı  Akademik  Açılışı Yapıldı. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonunda gerçekleşen açılış törenine Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,  Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız, Üniversitemiz dekanları, diğer üniversite temsilcileri, akademisyenler, idari amirler, öğrenciler ve öğrenci yakınları katıldı.

Tören, Eğitim Fakültesi Müzik bölümü hoca ve öğrencilerinden oluşan sanat musikisi ve halk müziği ekipleri tarafından  ayrı ayrı verilen küçük bir dinletiyle başladı. Öğrenci konseyi başkanı Abdullah Yusuf  Koç’un  selamlama konuşmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek yaptığı konuşmada üniversitelerin şehir için önemine dikkat çekerken şunları dile getirdi. Konya üniversite şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Bu gelişmede bizlerde belediye olarak öğrencilerin istifade edeceği sosyal ve kültürel alanları hızla inşa ediyoruz. Öğrenci kardeşlerimize şunu tavsiye ediyorum. Zamanın çok değerli olduğunu unutmayın. Öğrencilik yıllarınızı çok iyi değerlendirin. Sadece okulla değil, sosyal ve kültürel etkinliklerle de kendinizi yenileyiniz. Sizler bu yaşlarda kazanacağınız donanımlarla bir ömür değişik vazifeler yaparak ülkeye hizmet edeceksiniz. Bu duygularla yeni öğretim yılınızı kutluyor, hayırlı olmasını diliyorum.

Konya Valisi Muammer Erol’da yaptığı konuşmada üniversitelerin ülke için önemine vurgu yaparak şunları söyledi. Eğitim seviyesi yüksek bir toplum medeniyet inşasına katkı sağlayan bir toplum demektir. Böyle bir toplumda güçlü bir ülke meydana getirir. Değerli gençler, size sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendirerek eğitimlerinizi tamamlayıp bir gün bu ülkeye hizmet etme aşkını daima taşıyın. Sizlere eğitim hayatınızda başarı ve kolaylıklar diliyor,  yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker,  törende yaptığı konuşmada şunları dile getirdi.

“ Ülkemiz Yükseköğretimindeki hızlı nicelik artışına paralel olarak Üniversitemiz de hızla gelişiyor. Konya Üniversitesi olarak başladığımız serüvenimize bugün Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak devam ediyoruz.

Biz kendimizi yeni kurulan küçük bir üniversite olarak görmüyoruz. Necmettin Erbakan üniversitesi, Türkiye’nin ve Konya’mızın köklü yüksek öğretim geleneğinin ve tecrübesinin mirasçısıdır. Mezunlarının ülkemizde ve yurt dışında görev yaptığı İlahiyat ve Eğitim Fakültelerimiz yarım asırlık çınar haline geldiler. Değerli birikime sahip  Tıp Fakültemiz ise 35 yıllık bir geçmişiyle  bölgenin sağlık merkezi konumunda. 

Bu kurumlarımızın bu günlere ulaşmasında emeği geçenlere teşekkürlerimizi şükranlarımızı sunuyor, ahirete intikal edenleri hayırla ve rahmetle anıyoruz.

Ülkemizde son yıllarda bütçeden eğitime ayrılan payın artmasından mutlu olduğumuzu belirtmek isterim, fakat bunun yeterli olmadığının da altını çizmemiz gerekmektedir. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemiz ancak insan gücü sermayesini nitelikli yetiştirebildiği takdirde mesafe alarak ortaya konan hedeflere ulaşmamız mümkün olacaktır.

Yeni kurulan fakültelerimizi de hızla yapılandırarak eğitime başlattık. Geçen yıl açtığımız SBBF, Mühendislik ve Mimarlık ile Turizm Fakültelerimize ilave olarak bu yıl Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi,  Diş hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokuluna ilk kez öğrenci aldık. Onlara da aramıza hoş geldiniz diyorum. Bu sene de lisans eğitiminde yüzde yüz doluluk oranını yakalamış olmamız bizleri mutlu etmektedir. Bu ay itibari ile öğrenci sayımız 23.500’lere ulaşmış durumdadır. Bu arkadaşlarımızın 4.100’ ü Lisans üstü öğrencisidir.

Ayrıca Üniversitemiz bünyesine yeni katılan Seydişehir ve Ereğli’deki Fakülte ve Yüksekokullarımız da var. Bu birimlerimize de aramıza hoşgeldiniz diyorum.

Üniversite yönetimi olarak her zaman, her ortamda vurguladığımız en temel konuların başında eğitim ve öğretimde kaliteye önem vermek geliyor. Biz yatay büyümekle değil, dikey büyüyerek gelişmeliyiz. Bu nedenle araştırma ve geliştirme faaliyetlerine öncelik veriyoruz. Yüksek lisans ve doktora programlarının açılmasını destekliyoruz.

Lisansüstü eğitim yapan öğrenci sayımızın, lisans öğrencilerinin en az dörtte biri olmasını hedefliyoruz. Kaliteli öğrenci çekebilmek için araştırma altyapı projelerine de özel önem veriyoruz. Bu amaçla yurtdışındaki üniversitelerle olan bağlantılarımızı artırıyoruz. ABD’den Almanya’ya; Malezya’dan Kırgızistan’a kadara pek çok üniversiteyle ikili antlaşmalar yaptık;  yapmaya devam ediyoruz. Yabancı hoca kadromuzu güçlendiriyoruz. Ortak araştırma projelerini de teşvik ediyoruz. Konya Tömer de yabancı uyruklu öğrencilerimize yönelik Türkçe öğretimimiz devam ediyor, 50 den fazla Farklı ülkeden lisans ve lisans üstü eğitim alan 500 ‘ün üzerindeki öğrencimizle Konyamıza renklilik, çok seslilik katıyoruz.

Değerli misafirler, Kıymetli arkadaşlar,

Üniversitemizin fiziki altyapısına yönelik çalışmalarımız da sürüyor.  Köyceğiz Ana Kampüsünün tasarımı konusundaki Master Planı hazırlanmasına ilişkin ihale sonuçlandı. Kazanan firmayla ve yerel yönetimler ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Yakında kampüs vaziyet planının son şeklini vermiş olacağız.

Kampüs içinde ortak derslik olarak tasarlanan I. Etapta yer alan 3 blok binamız %90 oranında bitti. İnşallah Bahar döneminde bazı Fakültelerimizi oraya taşıyacağız. 17 Aralık haftasında bu binalarımızının açılışını tamamlamayı planlıyoruz. Tabii ki bu bir başlangıç ve adım adım, etap etap kampüsümüz TOKİ ile işbirliği halinde tamamlanacaktır. Meramın yeşilliği içinde Teleferiği, Tarihi kültürel mimari görüntüsü ile Ülkemizin en güzel kampüs alanlarından birine sahip bir üniversite olarakta anılacağız.

Tıp fakültemize ve Konya'mıza  buradan bir müjde vermek istiyorum. Bölgenin sağlık hizmetinin büyük bir bölümünü üstlenen Tıp Fakültemizin eskiyen, dağınık hastane bloklarını birleştirerek  fiziki yapımızı yeniliyoruz. 600 yataklı hastane projemiz hazır ve inşallah 2014’ün ilk aylarında temelini atacağız. Bu konuda destek olan başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere Kalkınma bakanlığı ve TOKİ yetkililerine teşekkürlerimizi sunuyorum.

Kıymetli akademisyen arkadaşlarım

TÜBA üyesi merhum Prof. Dr. Sülayman Oğuz Kayaalp hocamızın vefatından kısa bir süre önce geçen ay bir dergimize verdiği mülakatta da belirttiği üzere Akademisyenliği  ne ün, nede un için yapıyoruz. Fakat, tabii olarak Bizim için Akademisyenlerimizin hak ettikleri şekilde onurlu bir hayat standardına kavuşması da çok önemlidir. Akademisyenlerimizin özlük haklarına ilişkin sorunlarının farkındayız. Son yıllarda öğretim üyelerimizin diğer meslek gruplarına göre maaş seviyesi bakımından görece ciddi kayıplara uğradığını düşünüyoruz. Bu konu elbette hükümetin ve siyasetin konusudur. Ancak bilmenizi isteriz ki, biz de YÖK ve bürokrasi nezdinde hazırladığımız raporlar ile üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda yılbaşından önce bir düzenleme yapılmasını umuyor ve bekliyoruz.

Bu vesile ile Sevgili Öğrenci kardeşlerime de seslenmek istiyorum : Biz sizleri ailemizin bir parçası olarak görüyoruz. Şehrimiz ve bizler için sizler önemlisiniz. Ülkemizin geleceğisiniz. İdareciler olarak bizler sizler için varız. Yalnız sınıf içindeki eğitimler ile yetinmeyiniz. Konya gibi, binlerce yıllık derin bir medeniyet birikimine sahip olan ve Anadolu’daki ilk Türk devletine başkentlik yapmış olan şehrimizin birikimlerinden ve değerlerinden azami derecede istifade etmeye çalışınız. Biz de faaliyette olan öğrenci kulüpleri vasıtasıyla sizleri desteklemeye devam edeceğiz.

Yerel yönetimlerimiz ve STK ile ortaklaşa birçok bilimsel ve kültürel etkinliğe imza atıyoruz, gençlerimizin ikinci bir üniversiteyi bu etkinliklerde yer alarak bitirmelerini arzuluyoruz.

Geçen yıl Yükseköğretim öğrenci konseyi ile birlikte “yarının liderleri projesini” yürüttük ve çok güzel sonuçlar aldık. Bu sene de bir çok yeni etkinliğe ek olarak SEDEP projesine destek vermeye, Şehir konferanslarını düzenlemeye devam edeceğiz. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde düzenlenen seri programlar ile üstad Necip Fazıl gibi ünlü bir düşünür ve şairimizi sizlere tanıtmaya çalıştık. 30kitap 30 konuşmacı programları bu konuda özel bir vefa örneği olarak tarihe düşülen bir kayıttı.

Bu yıl da benzer şekilde düşünce ve edebiyat dünyamızın yazarlarını tanıtmaya devam edeceğiz. Sizlerden gelen önerilere de her zaman açığız. Sizlerden beklentimiz, bu tür sosyal etkinlikler vasıtasıyla kendinize artı değer katmanızdır. Kendinizi yetiştirmenizdir.

Bizim Hedefimiz İnsanlığa hizmet üretecek nitelikli GÜZEL İNSANLAR yetiştirmektir.

Bu duygu ve düşünceler ile katılımlarınızdan dolayı teşekkür eder, Yeni akademik yılın hayırlara vesile olması dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunarım.”

 

Konuşmaların ardından İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Hanefi ÖZBEK tarafından “ Biraz da Musiki ” konulu ilk ders verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş
HABERLER