2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

27.09.2017

2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlendi. Törene Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile birlikte Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Önder Kutlu da katıldı. Törende ayrıca Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Prof. Dr. Yağmur Şener, Prof. Dr. Hüseyin Arıkan, Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Prof. Dr. Hidayet Oğuz, Prof. Dr. İ. İlknur Uysal, Yrd. Doç. Dr. Kübra Küçükşen, Araştırma Görevlileri Selçuk Kahraman, Mustafa Şentürk, Hasan Cansız, Ömer Kazak ve Makbule Kızılcakaya da yer aldı.

2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılının açılışını Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli devlet erkânının huzurunda gerçekleştirmekten onur duyduklarını bildirerek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, artık Külliyedeki akademik yıl açılış törenlerinin bu yıl ile birlikte teamül halini alacağını umut etmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Ülkemizin çok önemli bir dönemeçten geçtiği 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminden sonra üniversitelerimize yerleşmiş terörist yapının yarattığı tahribatın izalesi çalışmalarında önemli yol alındığını belirten Başkan Saraç, üniversitelerdeki huzur ve güven ortamının yeniden tesis edildiğini ifade etti.

Bu Yıl Üniversite Girişlerinde Doluluk Oranı %100'e Ulaştı

YÖK Başkanı Saraç; "İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Çalışmaları ve YÖK Üstün Başarı Ödülleri ana projeler olarak gündeme alındı ve pek çoğu sonuçlandırıldı. Özellikle arz etmek isterim ki ülkenin geleceği açısından önemine ciddiyetle inandığımız temel bilimler eğitiminde bu yıl üniversite girişlerinde doluluk oranı %100'e ulaştı. Bu sonucu takiben temel bilimlere has üstün başarı sınıfları oluşturuyoruz, bunu temel bilimler için yeni ve heyecan verici proje olarak değerlendiriyoruz. Diğer bir önemli adım ise Haziran 2017'de Yükseköğretim politikalarında köklü yapılanmalara yönelik YÖK'ün tekliflerinin uygun görülmesi ve TBMM'nde kabulleriyle birlikte Türk Yükseköğretimin kronikleşmiş birçok ciddi sorununa çözüm sağlayan köklü bir reformun sessizce gerçekleşmesi oldu. Bu konuda zati alinizin huzurunda, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Milli Eğitim, Kalkınma, Bilim Sanayi Teknoloji, Maliye Bakanlarımıza ve hükümetimizin bütün diğer üyelerine önerilerimize sahip çıkarak destek verdikleri için teşekkürlerimi arz ederim." diye konuştu.

2017-2018 akademik yılı için ise hedefleri arasında öne çıkan başlıklarının geçen yılki açılışta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat önemini vurgulamış olduğu "Araştırma Üniversiteleri" başlığının olduğunu dile getiren Başkan Saraç, "Araştırma üniversiteleri, akademinin, genç kuşakları, ülke kalkınmasına kazandırması sürecinde, Cumhuriyet tarihimizde gerçekleşen kazanımların, daha ileriye taşınması hedefimizin temel fazıdır." ifadelerini kullandı.

Son yıllarda büyük gelişme gösteren Türk yükseköğretim sisteminin bu proje ile özlenen sıçramayı da göstereceğine inancının sonsuz olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Saraç, devlet ve millet olarak bize güç verecek müesseselerin başında üniversitelerimizin geldiğinin de altını çizdi.

Akademi camiası olarak, hızla değişen dünyanın yaşadığı zorlukların aşılmasında ülkemizin kalkınma yolundaki ciddi gayretlerine destek olma konusunda kararlı olduklarını söyleyen YÖK Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tüm projelerinde ve hedeflerinde yol gösterici desteklerinden dolayı güç aldıklarını ileterek konuşmasını tamamladı.

Yarınların Türkiye'sinin Gerçek Sahibi Gençlerimiz Olacak

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel ve bölgesel ölçekte eşine yüzyılda bir rastlanabilecek bir dönüşüm sürecinden geçildiğine dikkati çekerek, çevresinde yaşanan tüm insani krizlere, çatışmalara, istikrarsızlıklara rağmen Türkiye’nin kendi hedefleri doğrultusunda yola devam edeceğini söyledi.

Bugüne kadar Türkiye’ye yöneltilen her saldırının, devlet ve millet olarak sergilediğimiz güçlü duruş sayesinde, amacına ulaşamadan etkisiz hâle geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplumsal kaos çıkarma planlarından bölücü eylemlere, ekonomik kriz senaryolarından siyasi istikrarsızlık gayretlerine kadar sayısız saldırıyı milletimizle birlikte göğüslediğimizi ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Sizin duruşunuz, sizin durumunuz bizler için çok önemli. Çünkü sizin eserleriniz var ya, şu gençlerimizi sizler yetiştiriyorsunuz, sizler yetiştireceksiniz ve yarınların Türkiye’sinin, gerçek sahibi bu gençlerimiz olacak. Hocalarımız bizim varlık sebeplerimiz, biz onların eseriyiz. Onlar bizim inşamızda bu kadar önemli yere sahip olduklarına göre, artık yeni süreçte bu işe çok daha önem vereceğiz. Fiziki imkânlar güzel. Biz 75 kişilik sınıflarda okuduk. Şimdi artık 30 kişilik sınıflar, hatta daha az sayıda öğrencinin olduğu sınıflarda öğrencilerimiz okuyor.” dedi.

Türkiye'de 184 üniversite olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her ilde üniversitemiz var, her ilde üniversitemiz olduğuna göre “Benim Güneydoğu’daki evladımın akıbeti ne olacak?” diye düşünme diye bir durum da yok. İsterse kendi ilindeki üniversitesine gidebilir, isterse farklı bir ildeki üniversiteye gidebilme şansına sahip.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda her alanda çok daha fazla çalışmamızın, çok daha fazla üretmemizin, çok daha fazla büyümemizin ne derece önemli olduğunu gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni eğitim-öğretim yılının resmî açılışını yaptıkları üniversitelerimize, bu konuda çok büyük görevler düştüğünü hatırlattı.

Üniversitelerimizin, hem yetiştirecekleri öğrencilerle, hem yapacakları bilimsel çalışmalarla, kendilerinden beklenilen öncülüğü ortaya koyacaklarına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hocalara ve öğrencilere başarılı, verimli ve huzurlu bir akademik yıl temennisiyle sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından İstanbul, Ardahan, Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinin öğrencileri ile birlikte tüm öğrenci arkadaşlarını temsilen Üniversitemiz öğrencilerinden Büşra Nur Ok da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çiçek takdiminde bulundu.

Paylaş
HABERLER