3. Geleneksel Ağaçlandırma Bayramında Fidanlar Toprakla Buluştu

23.03.2016

Üçüncü Geleneksel Ağaçlandırma Bayramında Köyceğiz Yerleşkesinde ağaç fidanlarının dikimi gerçekleştirildi. Ağaçlandırma Bayramına; Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Konya Valisi Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ile Prof. Dr. Önder Kutlu, Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey, Fakülte Dekanları, Daire Başkanları, akademik ve idari personellerimiz ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sunuculuğunu Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Ertekin’in yaptığı törende; Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez konuşmasına Konya’nın orman açısından yeşile ihtiyacı olduğunun altını çizerek başladı. Bu ihtiyacı görerek geçen yıl da, bu yıl da bu törene bizatihi katıldığını ifade eden Üzmez: “Necmettin Üniversitesi Kampüsünün yetmiş altı hektarlık alanına yetmiş dört bin fidan dikilmiş. Bu sene de bin üç yüz fidan dikeceğiz. Bu benim için yeterli bir sayı değil. Çünkü ‘Konya İçinde Yeşil Değil Yeşil İçinde Konya’ sloganında olduğu gibi Konya’nın mutlaka yeşermesi lazım.” dedi.

Ormanların eskiden ağaç hammaddesi olarak görüldüğünü söyleyen Üzmez; bugünlerde ormanların, tüm dünya ve Birleşmiş Milletlerin gündemine değişik faydalarıyla geldiğini ifade ederek ormanların korunmasının Birleşmiş Milletlerce de önem kazanmaya başladığını dile getirdi.

Ormanların ürettiği fonksiyonlar itibarıyla dünyada artık "yeşil ekonomi" diye bir sistemin oluştuğunu hatırlatan Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez: "Ormanlar, iklim değişikliğiyle mücadelede en etkin elemanlardır. Ormanlar, karbon tutarken atmosferin ısınmasını engeller. Gelecekte atmosferin kirletilmesinden dolayı sizin ne kadar karbon tuttuğunuz ve ne kadar ormanınızın olduğunun hesabını soracaklar. Sizin sanayileşmeniz bile tuttuğunuz karbonla doğru orantılı hesaplanacak. Türkiye'de ne kadar ormanları ve yeşili artırır, karbon tutarsak, gelişmemize o kadar katkı sağlayacak. Ormanları sadece yeşil, odun ve ilaç hammaddesi olarak görmeyin, gelecekte sanayimizin gelişmesi bile buna bağlı. Ormanlar oksijen üreten fabrikalardır. Atmosfer ve dünya kirleniyorsa, oksijene de ihtiyaç duyuyorsak, mutlaka yeşile saygı göstermemiz ve yeşili artırmamız lazım. Çünkü bir santim toprağın oluşması için bazen bin yıl geçmesi gerekir." diye konuştu. Bir metreküp orman toprağında ölçüm yapmışlar tam yetmiş iki bin metre kök çıkmış. Bu ne demek? Canımız olan bu toprakları ağaçlar öyle bir tutuyor ki ben seni salmam diyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise bizlere emanet edilen çevreye, elimizdeki hazineye değerini bilmeden yakarak, keserek zarar verildiğini, bu duruma çözüm üretme derdinde olduklarını ifade edip, sözlerine şöyle devam etti: "Konya'nın 'ağaçlarla kaplı bir orman' şeklinde olduğunu kitaplardan okuyoruz. Şimdi çevremize baktığımızda bu ormanların yok olduğunu ve kaybolduğunu görüyoruz. Son dönemde yapılan ciddi çalışmalar ve ağaçlandırma faaliyetleriyle belirli bir aşamaya ulaşıldı. Ağaç geç büyüyor, sabır ve koruma istiyor. Her zaman ağaçlandırma faaliyeti içinde olacağız. Bize destek veren Orman Genel Müdürlüğüne ve Orman Bölge Müdürlüğüne verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. On beş yirmi sene sonra çok güzel bir yeşil kampüsü siz gençlere emanet etmiş olacağız.  Ülkemizde; ağaçlara da canlara da kıyılmayan, yaratılanın hoş görüldüğü, hayatı kutsal gören bir medeniyetin çocukları olarak sağlık ve huzur dolu bir gelecek olması dileği ile saygılarımı sunuyorum.”

Törenin ardından Köyceğiz yerleşkesindeki ağaçlandırma alanına geçilerek protokol üyeleri ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla sedir, erguvan, selvi, kızılçam başta olmak üzere yirmi çeşit ağaç fidanı toprakla buluşturuldu.

Ayrıca; Sağlık Kültür ve Spor Dairesi tarafından fidan dikenlere şenlik pilavı ikram edildi.

 

Paylaş
HABERLER