51. TÜBA Genel Kurulu Gerçekleştirildi

18.06.2017

TÜBA 51. Genel Kurulu, TÜBA üyelerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’a Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı.

TÜBA 51. Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu Prof. Dr. Şerif Mardin Akademi Şeref Üyesi, 2015 yılı Uluslararası TÜBA Akademi Ödülü sahibi Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi ise Akademi Asli Üyesi seçildi.

Genel kurulda konuşan Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Aralık 2016’da gerçekleştirilen 50. Genel Kurul’dan bu yana Akademi’nin faaliyetleri, plan ve projelerinden bahsederek TÜBA kanununun çıkması ve Akademi’ye bina tahsisi ile ilgili çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi. Acar, üyelik süresi sona eren üyelerin yanı sıra yeni üyelik için önerilen bilim insanları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Acar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Maalesef Türkiye olağanüstü koşullar altında bir dönemden geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti resmen bir savaş ile karşı karşıya ancak bu savaş geleneksel savaşlar gibi değil. Melez bir savaş, vekalet savaşı denen unsurları içerisinde ziyadesiyle barındırıyor. Artık savaş ilan eden ülkeler hedef ülke ve bölgelere, doğrudan silahlı kuvvetlerini yığmıyorlar. Halkları birbirine kırdırma yoluna gidiyorlar. Bunlar Müslüman halklar, İslam dünyası olarak bu oyuna geliyoruz. Olağanüstü dönemler, olağanüstü koşullar ve sonuçlar da ortaya çıkarıyor. Biz bu dönemde de bilim akademisi olma sorumluluğumuza riayet ettik. Bu olağanüstü dönem öncesinde de ifade ettiğimiz, yerli ve milli yaklaşımımızı her zaman savunduk. En başından beri Türk devletinin ve milletinin birliğine, bütünlüğüne, bağımsızlık ve bekasına karşı sadakat borcunu asgari yerlilik olarak görüyoruz. Bunun dışında başka siyasi vb. başka bir ölçümüz yoktur. Çizgimiz bu yönde devam edecektir.”

Prof. Dr. Şerif Mardin ve Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi TÜBA Üyesi seçildi

Siyaset Bilimi ve Sosyoloji alanında çalışma konuları bakımından yenilikçi ve öncü olan, Türk düşünce tarihi, sivil toplum, din-siyaset ilişkisi çalışmalarında tabu sayılan hususları ilk ele alan isimlerden İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin, TÜBA Genel Kurulunda yapılan oylama sonucunda TÜBA Şeref Üyesi seçildi.

Prof. Dr. Mardin, temel kaynaklara dayanan araştırmalarında her zaman “nedenlerin arkasındaki nedenleri” araştırarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Cumhuriyet Türkiye’sinin tarihsel, sosyal ve siyasal dinamiklerinin daha sağlıklı bir şekilde anlaşılmasına ciddi katkılarda bulundu. Prof. Mardin, çalışmalarına uluslararası alanda en çok atıf yapılan sosyal bilimciler arasında yer alıyor.

Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi Öğretim Üyesi Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi de yine Akademi Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda TÜBA Asli Üyesi seçildi.

Prof. Dr. Sarıçiftçi, 1992 yılında Science dergisinde Prof. Dr. Alan Hegeer ile birlikte yayımlanan makalesi ile organik fotovoltaik malzemeler konusunda bir çığır açtı, daha sonra bu malzemeleri geliştirerek standart güneş pillerine göre çok daha ucuz olan katlanabilir plastik güneş pillerinin gelişmesinde öncü oldu. Kurucusu ve yöneticisi olduğu Avusturya Linz’deki enstitü, yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisinin etkin bir şekilde kullanılmasının sağlanmasında dünya çapında bir merkez oldu. Bu kapsamda Türkiye ve Türk bilim insanları ile ilişkisini hiçbir zaman kesmedi ve destek oldu.

Akademi Konseyi’ne yeni üyeler

TÜBA Akademi Konseyi’nde görev süresi sona eren üyelerin yerine, yapılan oylama sonucunda TÜBA Asli Üyeleri; Prof. Dr. Reşat Apak, Prof. Dr. Feridun Cahit Tanyel, Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. İzzet Öztürk ve Prof. Dr. Mustafa Solak Akademi Konsey üyesi seçildi.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. İsenbike Togan’dan Genel Kurul Konferansı: “Biz ve Ötekiler Türklerin Tarihinde Çevre Faktörü”

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. İsenbike Togan, “Biz ve Ötekiler Türklerin Tarihinde Çevre Faktörü” başlıklı Genel Kurul Konferansı’nda insanın, kişinin gelişimi ve kendisini algılamasında çevre faktörü ve tarihte odak noktaları üzerinde durdu. “Türklerin Avrasya içinde farklı zamanlarda, çok değişik coğrafyalarda varlık göstermiş oldukları göz önüne alınınca, Türklerin tarihini çevreleri ve komşularıyla beraber öğrenmek bizi dünya tarihi ile tanıştırır.” diyen Prof. Dr. Togan, dünya tarihi ve Türklerin tarihi hakkında bilgiler verdi.

Konferansın ardından Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof. Dr. İsenbike Togan’a teşekkür plaketi takdim etti.

Prof. Dr. Şerif Mardin

Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi

Paylaş
HABERLER