Hz. Mevlana ve Hazreti Şems’in karşılaştıkları yer olarak bilinen Alaaddin Caddesi kavşağı ile Mevlana caddesinin kesiştiği noktada Meracel Bahreyn kandilinin yakılmasıyla başlayan etkinlikler “Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü” ile devam etti. Mevlana Müzesi önünde sona eren yürüyüşün ardından müze gezilerek, gülbang duası edildi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Mevlana Kültür Merkezi’nde 7-17 Aralık tarihleri arası gerçekleştirilecek törenlerin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Mekanlar İnsanlarla şereflenir. Konya’mız da Hz. Pir’in gelişiyle şeref buldu. Hazreti Mevlana’nın vefatının üzerinden 739 yıl geçmesine rağmen Konyalılar olarak onun bıraktığı şerefli ve onurlu mirası taşımaya çalışıyoruz” dedi.
Hz. Mevlana’nın sadece yaşadığı asrın değil kıyamete kadar insanların yönünü bulduğu deniz feneri olduğunu vurgulayan Rektörümüz Muzaffer Şeker sözlerine şöyle devam etti: “Hz. Mevlana bizim için sevgi kaynağı öğreticisi ve feyz kaynağıdır. Aslında onun düşüncesi ve felsefesi tüm insanlığın ortak değerlerinin bir özüdür. Bugün insanlığın ruhlarını kirleten ırkçılığın, hoşgörüsüzlüğün, zaafların ve nefretlerin panzehri onun öğretisinde gizlidir. 21. Yüzyılda da Avrupa’dan Uzakdoğu’ya herkesi büyüleyen Mevlana düşüncesi, yarınlarda da bize örnek olmaya devam edecektir.”
Konya' nın bu tarihlerde iki Şeb-i Arus yaşadığını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bunlardan birincisinin Mevlana'nın vefatının 739. yıl dönümü programları; ikincisinin ise Mevlana dostlarının, dünyanın dört bir tarafından gelen misafirlerle buluşması olduğunu vurguladı.
Konya Milletvekili Prof. Dr. Cem Zorlu, Mevlana’nın Belh’ten yaktığı meşalenin 800 yıldır hiç sönmeden devam ettiğini vurgulayarak, Mevlana’nın aşkıyla, sevdasıyla, eserleriyle sadece Konya’da değil bütün dünyada tanındığını; referansını Kur’an ve sünnet olarak verdiğini ifade etti.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya’da bulunmanın Mevlana'nın manevi ikliminde olmak anlamına geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Bizim medeniyetimiz yüksek bir insan seviyesi, aydınlatıcı bir inanç sistemi, ilahi bir aşk ve hoşgörüden başka bir şey değildir. Bu salonda bulunmak Hz. Pir’in manevi ikliminde olmaktır. O manevi iklim ki bizim medeniyet terakkimizin özüdür, aslıdır. Yüzyıllar öncesinden gelen bu davet bu sesleniş bugün hala dipdiri, taptaze varlığını devam ettiriyor. Çünkü çağrının muhatabı olan insan, aradan yüzyıllar geçse de beklentileri şekil değiştirse de özü itibariyle sorunları, özlemleri aynı olmaya devam ediyor.”
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Özhan, topluluğun diğer üyeleriyle Türk Tasavvuf Müziği konseri verdi.
Konser sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri sema ayinini gerçekleştirdi.
Programa, protokol erkânının yanı sıra Türkiye ve dünyadan çok sayıda misafir katıldı.