9. Uluslararası Asya Felsefe Derneği Kongresi Yapıldı

02.08.2016

Malezya Kuala Lumpur’da, Ortak Değerler Çerçevesinde Asya Toplumları Eğitim, Sanat, Beşeri Bilimler ve Yükseköğretim Programı kapsamında düzenlenen ICAPA 2016, 9. Uluslararası Asya Felsefe Derneği Kongresine üniversitemizden bazı öğretim elemanları da katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve UTM Malezya Teknoloji Üniversitesi başta olmak üzere Malezya’nın önemli kuruluşlarının sponsorluğunda gerçekleştirildi.

Kongrede, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, “Türkiye’de Müslüman Dünya ve İslam Felsefesi Tarihini Yeniden Yazmaya Yönelik Çalışmalar” konulu bildirisini sunarken, yine Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Ayşe Yaşar Ümütlü de “Herbert Spencer’ın Koloniyalizm Eleştirileri” konulu bildirisiyle kongreye katıldı.

Ayrıca Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Arş. Görevlisi, Gökhan Bozbaş, “Türkiye’de ve İslam dünyasında Lengüistik hegemoni, post-kolonyalizm”, Türk-İslam Düşüncesi Anabilim Dalı Arş. Görevlisi Yakup Kalın, “Küresel Dünya Görüşü ve Değer Yapılarının Bilimsel Faaliyetlere Etkisi: Bir Çevreci Değer Önerisi”, Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Arş. Görevlisi Ceylan Coşkuner Kalın, “Bir Dekolonizasyon Aracı Olarak Edebiyata Türkçe Yaklaşımlar: Felsefi Yöntem Olarak Edebiyat, Siddharta Örneği” konularında bildirileriyle kongrede yer aldılar.

Tüm bu bildiriler çerçevesinde Asya toplumlarının kolonizasyon etkilerinden kurtulmaları ve zihinlerin İslam ve kültürü ile yeniden yapılandırılması üzerine tartışmalar ve değerlendirmeler gerçekleştirildi. Bu bağlamda Kongrede, İslam kültürünü temsil eden geleneksel kültür örnekleri de sunulurken, Kültür Bakanlığı sanatçısı M. Sadreddin Özçimi tarafından da ebru sanatı hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Sunumlar sonunda ebru çalışmaları ile ilgili hazırlanan salonda, eserler sergilendi.

Paylaş
HABERLER