Afyonkarahisar’da “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı” Düzenlendi

14.03.2016

Afyonkarahisar'da “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı”nın ikincisi düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe , Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Çorum Milletvekili İlksen Ceritoğlu ile birlikte Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Türkiye’nin bir çok üniversitesinden akademisyenler katıldı.

Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkiler konusunun masaya yatırıldığı etkinlikte Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ağaçlandırmaya  çok büyük bir önem verdiklerini belirterek , 3.5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını ifade etti. Bakan Eroğlu : “Allah'a şükür fidan üretiminde büyük bir mesafe kat ettik. Şu anda her yıl 333 milyon fidan üretiyoruz. Türkiye'yi yemyeşil yapmak istiyoruz. İnşallah bu konuda çok daha hızlı hareket edeceğiz. Şehirlere has bir takım fidanları dikiyoruz. O şehrin mührü olsun diye. Afyonkarahisar'da özellikle  100 bin tane leylak fidanını, mesela İstanbul'da 100 bin erguvan veya ıhlamuru toprakla buluşturuyoruz ki o şehrin özellikle sembol bir ağacı olsun.” diye konuştu.

 “Dünyada Orman Varlığı Azalıyor”

Türkiye'deki tıbbi bitkilerin kıta Avrupası’ndan daha fazla olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu şunları söyledi: “Takriben 12 bin tane tabi bitki türü var. Bunun 4 bine yakını endemik türler yani sadece bizde var. Dünyanın pek çok ülkesinde  orman varlığı azalıyor ama bizde orman varlığı hem alan olarak hem de odun serveti olarak artıyor. Bakın 2002 yılında hükümetimizden önce normalde orman varlığı 13 yılda 1.5 milyon hektar arttı. Yani 15 milyon dekar arttı Bu kayıtlarla sabit. Geldiğimiz nokta gerçekten dünyanın  taktir ettiği bir husus . Marifet iltifata tabidir. Erozyonla o kadar çok mücadele ediyoruz ki, yılda 500 milyon ton toprak denizlere akarken, biz bunu şu anda 167-168 milyon tona indirdik. İnşallah ağaçlandırma, erozyon kontrolü, çölleşmeyle mücadele, fidan üretimi çalışmalarıyla biz Türkiye’yi daha ileri noktalara taşıyacağız.”

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri günün anısına çalıştaya katılan oturum başkanlarına plaket verdi.

Paylaş
HABERLER