Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Köyceğiz Yerleşkesi Zeliha Akpınar Camisinin Temel Atma Törenine Katıldı

25.11.2017

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Konya milletvekilleri Av. Ahmet Sorgun ve Hacı Ahmet Özdemir’in katılımıyla hayırsever Kemal Akpınar tarafından yaptırılan Zeliha Akpınar Cami Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.

Zeliha Akpınar Cami Temel Atma Töreninde ilk konuşmayı Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker yaptı. Üniversitemizin Köyceğiz Külliyesinde öğrencilerimizin ibadet ihtiyacı için sıkıntı yaşandığı bir zaman diliminde Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun kendisine gelen bir hayırseverin başvurusunu iletmesiyle bu sürecin başladığını kaydeden Şeker, 2015’ten beri hazırlık süreci devam eden bu hayırlı hizmetin temel atma töreninde başta Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ olmak üzere misafirlerle bir arada olmaktan memnun olduğunu dile getirdi.

Üniversitelerin toplumun eğitim öğretim ihtiyacını karşılanmasının yanında aynı zamanda topluma hizmet etme anlamında da katkı vermesi gerektiğini söyleyen Şeker şöyle devam etti: “Bu tür eserlerde emeği geçen insanlar, elbette öbür dünyada bunun karşılığını görecektir, hepinizin kâr hanesine yazılması niyazıyla teşekkür ediyorum.Yoğun programını bildiğim Sayın Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ Bey’in bizleri kırmayarak programımıza katılmasından dolayı da üniversitemiz ve Konya adına teşekkür ediyorum. Bu mutlu günümüzde törenimize iştirak eden misafirlerimize de ayrıca teşekkür ederim. Hasseten Kemal Bey'e ve oğlu Bülent Bey'e kalbi şükranlarımızı şahsım ve üniversitem adına sunuyorum. Caminin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Kocaeli eski milletvekili Mehmet Ali Okur’un beraberlerindekilerle beraber Konya’da geçirdiği kazadan dolayı da üzüntülerini ifade eden Şeker, önceki gün şehit olan Akşehirli Aykut Kazar’a da Allah'tan rahmet diledi.

Hayırsever iş adamı Kemal Akpınar adına konuşma yapan oğlu Bülent Akpınar ise camilerin adeta bir ülkenin tapusu ve aidiyet sembolü olduğunu kaydetti. Akpınar; “Bir cami yapmak içinde ibadet etmek en büyük bahtiyarlıktır. İşte bugün burada Müslümanlık tapusuna imza atmak için toplanmış bulunuyoruz. Bu cami aynı anda 15 bin kişinin namaz kılacağı büyük bir eser olacaktır. Böyle bir eseri yapma fikrini ilk ortaya çıkaran, merhum annemizin ismini veren babam Kemal Akpınar’a huzurlarınızda teşekkür ederim. Bu güzel eser Konya’mıza ve necip milletimize hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da Meram ilçesinde hem manzarasıyla hem üniversitemizin cami ve sosyal tesis ihtiyacına yönelik olarak 1 yıl önce protokolünü imzaladıkları projenin bugün temel atma töreninde olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Konya şehidine rahmet dileyen Toru sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu caminin yapılışına vesile olan başta hayırsever Kemal Akpınar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Eşleri Zeliha Akpınar Hanımefendi’nin amel defterinin kapanmaması adına böyle bir eser yaptıracak olması çok önemli. Bin 500 kişinin aynı anda ibadet edebileceği camiyi 2018 sonunda inşallah hep birlikte ibadete açmış olacağız. 4 bin 500 metrekare alanda üç katlı olarak inşa edilecek olan cami, sosyal ve kültürel alanları ile birlikte inşallah örnek bir eser olacak. Camimiz hem gençlik için hem de Konya için sembol bir eser olmaya adaydır. Şehrimize hâkim bir tepede inşa edilecek olan camimizin bittiği zaman sadece şehrimiz için değil üniversitemizin de ihtiyacına cevap vereceği düşüncesi içerisindeyiz. Değişen belediyecilik anlayışını bu çerçeveden baktığımız için Meram Belediyesi olarak üzerimize düşen her şeyde elimizden gelen gayreti hiçbir zaman esirgemedik, asil bir vazife olarak telâkki ettik.”

Camilerin yüreklerin saklandığı yer olarak gördüklerini söyleyen Toru, camilere hizmet etmekten daha değerli hiçbir şey olamayacağını da sözlerine ekledi.

Tarihimizde Camilerimiz Bir Üniversite Gibi İnsanlığa Hizmet Etmiştir

Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise; “İlk insanı ilk Peygamber kılan Allah, ilk Peygamberin eliyle yeryüzünün ilk mabedini yaptırdı. Bu şu demek, insan var din var, insan dinsiz olamazdı; insan var mabet var, insan mabetsiz kalamazdı. Kâbe merkezli mabetler insanlık tarihi boyunca dünyanın dört bir yanına kurularak insanları manen terapi etmeye insanlığı inşa etmeye devam etmiştir. Son Peygamber Hz. Muhammed, ki onun doğduğu Rebiyülevvel ayının ilk günlerini yaşıyoruz. Medine’ye teşriflerinde başını sokacağı evi yokken ilk olarak mescidin yerini belirlemesi ve en kısa zamanda mescidin yapımına başlaması insanlığın ve Ümmeti Muhammed'in hayatında da mabetsiz olamayacağını ve mabedin ne kadar önemli olduğunu bize bizatihi öğretmiş ve göstermiştir. İslam şehirleri cami merkezli olarak kurulurlar. İslam şehirlerinde bütün yollar camilere çıkar. Cami şehrin kalbidir. Bizim mimarimiz de camilerimiz bir bina yığını olarak değil külliye ruhuyla inşa edilir. Cami, camia üniversite demektir. Külliye de fakülte demektir. Gerçekten de tarihimizde camilerimiz bir üniversite gibi külliye ruhuyla insanlığa hizmet etmiştir.” dedi.

Cami kubbelerinin altında herkese bir yer olduğunu söyleyen Akpınar çocuklarımıza gençlerimize, kadınlarımıza ve yaşlılarımıza yer olduğunu; günahkarlara, dindarlara yer olduğunu camiyi böyle görmek gerektiğine vurgu yaptı.

Akşehirli şehidimize Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise; “Üniversite bütün bilim dallarını içinde toplayan camiadır. Cami de bütün cemaati hiçbir ayrım yapmadan milleti içinde toplayan yer. İslam dünyasında bu anlayışı göremiyoruz maalesef, birçok yerde camiler tahrip ediliyor. Daha dün bir camide patlama oluyor ve 250’ye yakın ibadet eden mümin vefat ediyor. Bir taraftan üniversitenin, bir taraftan camilerin içini doldurmak, bir olmak, hakkını vermemiz gerekiyor. Bu sıkıntıları aşacağız, buna milletimiz örneklik ediyor. Bugün İslam dünyasında önce kanamayı durdurmamız gerekli, sonra problemlerin kaynağını tartışmaya açabiliriz. Üniversiteler şehre ufuk vermeli, bu bakımdan çok anlamlı bir hizmetin temel atma gününde sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Hayırsever Kemal Akpınar'ın katkılarıyla yapılan cami temel atma vesilesiyle Zeliha Akpınar Hanımefendi’ye Allah'tan rahmet diliyorum.” diye konuştu.

Türkiye Her Türlü Terörist ve Terörle Amansız ve Amasız Mücadeleye Devam Edecektir

Meram Belediye Başkanı’na ve Rektörümüze teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ; “Konya'nın en güzel yerine böylesi güzel bir eser yapmaya karar verdikleri için onları kutluyorum. Camiler dinimiz bakımından son derece önemlidir. Kuranı Kerim'de Cenab-ı Allah mescitleri ancak Allah'a ve ahiret gününe inananlar, namazı dosdoğru kılanlar, zekâtı verenler ve Allah'tan başkasından korkmayanlar inşa eder diye bizzat nitelendiriyor. Bugün Türkiye'mizin dört bir yanında mescitler var, minareler var, kubbeler var. Bütün bunlar aynı anlayışla yüzlerce yıldır yaşatılıyor ve geleceğe aktarılıyor. İnşallah bundan sonrada camilerimiz aynı şekilde yaşatılacak ve geleceğe aktarılacaktır.” dedi.

Mescitlere camilere düşmanlık edenlerin esasında Allah'a düşmanlık edenler olduğunu söyleyen Bozdağ şöyle devam etti: “Bugün dünyanın dört bir yanında Allah'ın evlerini yıkma konusunda terör eylemleri ortaya koyanları görüyoruz. Afganistan'da camiler bombalanıyor. Irak'ta buna şahit olduk, Suriye'de buna şahit olduk. Dün de Mısır'da buna şahit olduk. Mısır'daki camide ve Türkiye'deki camilerde kendilerini patlatanlar bu saldırıları gerçekleştirenler Allah'ın düşmanıdır, İslam'ın düşmanıdır, dinin düşmanıdır, insanlığın düşmanıdır. Bütün dinlerde mabetler dokunulmazdır. Bizim dinimizde de bu böyledir, ama maalesef İslamı istismar eden hem de İslam'ı kullanmak suretiyle Allah'a ve Resulü’ne Allah'ın evlerine karşı saldırı içerisindeler. Bunları nefretle bir kez daha kınıyoruz. Mısır'da meydana gelen saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Türkiye terörle mücadele konusunda nerede olursa olsun, terör örgütlerinin ideolojisi ne olursa olsun, her türlü teröristle terörizmle amansız ve amasız mücadeleye devam edecektir. Şunu çok net söylüyorum terör terördür, terör örgütü terör örgütüdür, terörist de teröristtir. Bunlardan iyilik beklemek bunlardan ülkelerin kendi lehlerine çıkar devşirme hesapları yapmaları asla kabul edilemez. Nerede, kime karşı nasıl olursa olsun bütün terör örgütlerine karşı mücadele etmek zorundayız. Türkiye'mizin bazı yerlerinde PKK terör örgütü camileri yıktı. Sadece Şırnak'ta 27 tane cami yıktılar, 71 tane camiye ibadet yapılamaz hale getirdiler. Kuran'ı Kerimleri, hadis kitaplarını yerlere attılar, üzerlerini çiğnediler, manen değer verdiğimiz ne varsa hepsine saldırdılar. PKK terör örgütü İslam düşmanıdır dediğimizde birileri ayağa kalkıyor. İslam düşmanı olmasa bunu yapar mı? PKK terör örgütü, DEAŞ terör örgütü, FETÖ ve diğer terör örgütleri din düşmanlığının alasını yapmaktadırlar bu terör örgütlerine karşı bütün Müslümanların birlikte olması ve teröristlerin hiçbirine aman vermemesi gerekmektedir.”

Bozdağ; "Bu dini istismar edenler Kur'an diyerek hadis diyerek peygamber diyerek dünyanın dört bir yanını Kuran'ın ayetlerini ayaklar altına almak suretiyle maalesef kana bulamaktadırlar. Onun için mescitler önemlidir. Onun için ilahiyat fakülteleri önemlidir, dinin doğru öğretilmesi, doğru anlatılması, doğru yaşanması ve yaşatılması son derece önemlidir. Türkiye teröristlerle en etkin mücadelesini yapacaktır yapmaya da devam edecektir ,terörün zemin bulduğu alanı yok etmek için de hepimize görevler düşmektedir. Özellikle üniversitelerimize bu anlamda son derece önemli görevler düşmektedir, Diyanet İşleri Başkanlığına, ilahiyat fakültelerine ve okullarımıza sivil toplum örgütlerimize, hepimize büyük görevler düşmektedir. Eğer biz bu görevleri layıkıyla yerine getirebilmiş olsak bu hadiselerin İslam dünyasında olmasını hep beraber engelleme fırsatı bulabilirdik." diye konuştu.

Türkiye'de PKK, DEAŞ, DHKP-C, FETÖ terör örgütlerinin faaliyetlerini malesef sürdürdüğünü söyleyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ; Suriye, Irak, Mısır'da da terör olaylarının devam ettiğini söyledi. Bozdağ; "Kim bu kanı akıtıyor ise onlar şeytanın müritleridir. Onlara kim merhametle bakarsa en büyük desteği vermiş olur. Bu terör örgütlerine karşı her türlü imkanımızla karşı durmamız gerekmektedir. Camiler Türkiye'nin dört bir yanında kendilerine yüklenen fonksiyonu layıkıyla yapabilseler bu terör örgütleri Türkiye'de asla destek bulamazlar. Onun için camiler, imamlar, müezzinler, müftüler, vaizler, görev yapan herkes dinimizin aydınlık yüzünü bütün herkese doğru biçimde anlatmakla yükümlüdür. Yeni dönemde camilerin asli fonksiyonuna uygun biçimde hayatta yer almalarını sağlamak hepimizin görevidir. Peygamber Efendimiz Medine'ye hicret ederken yolda yaptığı ilk eser bir mescittir. Medine'de ilk taşını koyduğu şey de bir mescit taşıdır. Bu neyi gösterir; mescitlerin bizim dinimizde, toplum hayatımızda medeniyet anlayışımızda temel taş olma rolünü göstermektedir. O nedenle camilerimize hep beraber sahip çıkmalıyız, ezandan rahatsız olanlara karşı ortak tavrımız olması gerekir.” dedi.

Peygamber Efendimizin Dünyayı Şereflendirdiği Hafta Mevlidi Nebi Haftası Adıyla Kutlanmaya Başlanacak

Son günlerde gündeme gelen ılımlı İslam meselesine de değinen Bozdağ; “Müslüman olmak bize yeter, ılımlı İslam gibi nitelemelere ihtiyaç yoktur. İslam dünyasının yeni mühendisliklerle, yeni taşeronlarla, yeni fetöcülerle, yeni terör örgütleriyle şekillendirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Onları deşifre etmeye, onların tuzaklarını bir bir çökertmeye kararlıyız. Önümüzdeki hafta Peygamber Efendimiz’in Dünya'ya teşrifi. Bundan önce Peygamber Efendimizin doğduğu, alemleri şereflendirdiği günün içinde yer aldığı hafta Kutlu Doğum Haftası adıyla her yılın Nisan ayı içerisinde kutlanıyordu. Aldığımız yeni kararla Peygamber Efendimizin doğduğu günün içinde yer aldığı hafta Mevlidi Nebi haftası adıyla miladi takvime göre değil, hicri takvime göre kutlanacaktır. Önümüzdeki hafta bu konudaki yönetmelik değişikliği yayınlanacak ve 2018 itibariyle hicri takvime göre Peygamber Efendimizin dünyayı şereflendirdiği hafta Mevlidi Nebi haftası adıyla kutlanmaya başlanacaktır." şeklinde konuştu.

Akşehirli şehit Aykut Kazar’ı da anan Bekir Bozdağ şunları söyledi: “Bugün şehidimizin cenaze merasimi icra edilecektir bu vesileyle Jandarma Uzman Çavuş Aykut Kazar’a bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum mekânı cennet olsun. Ailesine, yakınlarına, milletimize ve Konyalılara başsağlığı diliyorum.”

Konuşmaların ardından Köyceğiz Kampüsündeki Zeliha Akpınar Caminin temel atma töreni dualarla gerçekleştirildi.

Paylaş
HABERLER