Celaleddin Karatay ve Ailesinden Kalan En Önemli Eser Karatay Medresesi

04.06.2024
Selçuklu Kültür ve Medeniyeti UAM

6’ncısı düzenlenen Celaleddin Karatay Konferansları’nda konuşan Selçuk Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Erdemir, Celaleddin Karatay ve ailesi Konya’da birçok eser yaptırdı. Karatay Medresesi bunların en önemlisidir” dedi.

13’üncü yüzyılda Selçuklu devlet yönetiminde büyük rol oynayan önemli devlet adamlarından Emir Celâleddîn Karatay, Celaleddin Karatay Konferansları’nda konuşulmaya devam ediyor.
Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi, Karatay Belediyesi ile Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen Celaleddin Karatay Konferanslar dizisinin 6’ncı programında Selçuk Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Erdemir, Selçuklu Emiri Celaleddin Karatay ve ailesinin Konya’da yaptırdığı eserleri tüm yönleriyle ele aldı.

Karatay Belediyesi Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.



Selçuklu Emiri Celaleddin Karatay’ın Selçuklu Devleti için çok önemli bir devlet adamı olduğunu ifade eden Dr. Yaşar Erdemir, “Anadolu Selçuklu Devleti’nin en ünlü ve en önemli isimlerinden olan Celaleddin Karatay, en güvenilen devlet adamlarının başında gelmektedir. O, Alâeddin Keykubat’ın özel kalemiydi. Dindar, mutaassıp ve dürüst bir insandı. Celaleddin Karatay ve ailesi Konya’da birçok eser yaptırdı. Karatay Medresesi bunların en önemlisidir. Hatta bu medrese batılılar tarafından o kadar çok önemsenmiş ki 1800’lü yılların başından itibaren Türkiye’ye gelen tüm seyyahların ve araştırmacıların kaleme aldığı eserlere konu olmuştur” diye konuştu.





 
Paylaş
HABERLER