Diş Fırçalamadaki Yanlış Yöntemler Zarar Veriyor

22.06.2016

Ağız ve diş sağlığı hayatın her döneminde büyük önem taşıyor. Uzmanlar dişleri sürekli yanlış fırçalamanın zararlı olduğunu vurguluyor. Ramazan ayında da doğru fırçalama ile rahatsızlıkları önlemek mümkün.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Arslan Terlemez doğru fırçalanmayan dişlerde olması gereken temizliğin sağlanmadığını belirtti ve doğru bir temizliğin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi. 

“Doğru fırçalama kırmızıdan beyaza doğru yani diş etinden aşağı doğru olmalı, diş etlerini hırpalamadan orta sertlikte bir fırçayla dişler temizlenmeli ve her dişin iç ve dış yüzeyi temizleninceye kadar süpürür şekilde dişlerin fırçalanması gerekiyor.” diyen Terlemez diş fırçalamada sürenin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Macuna Su Tutmayın

Diş fırçalamadan önce macuna ya da fırçaya su tutulmaması gerektiğini anlatan Terlemez, böyle bir işlem yapıldığında macunun daha çabuk köpürdüğünü ve insanların psikolojik olarak uzun süre dişini fırçaladığı algısına kapıldığını belirtti. Terlemez: “Su tutulmadan yapılan fırçalamada macun daha geç köpüreceğinden doğru bir zamanlamada dişlerimizi temizleyebiliriz.” dedi.

Ovalama ve İleri-Geri Fırçalama Yanlış

Ovalama ve ileri-geri olacak şekilde fırçalamanın doğru olmadığını kaydeden Terlemez, bu şekilde fırçalamanın dişlerin aşınmasına ve diş etlerinin çekilmesine neden olacağını vurguladı. “Arayüzde kalan yiyeceklerin çıkarılması için diş ipi kullanılmalı. Her diş için diş etlerine baskı uygulamadan ip kullanılmalı çünkü aralarda kalan yiyecekler gün içerisinde ağız kokusuna sebep olabilir. Dişlerinin arası açık olan insanlar da arayüz fırçalarını tercih edebilir.” şeklinde tavsiyelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Arslan Terlemez dişlerin bütün yüzeyleri tertemiz olduğunda bakterilerden kaynaklı ağız kokusunun uzaklaştırılmış olacağını ifade etti.

Ramazanda Basit Tedbirlerle Ağız Kokusu Bertaraf Edilebilir

Ramazanda hem iftardan hem de sahurdan sonra dişlerin fırçalanmasını, sahurda kokulu yiyecekler yenmemesini, dişlerin daha özenle fırçalanmasını, tuz içeriği az olan gıdaların tüketilmesini tavsiye eden Terlemez bunlara dikkat edildiğinde ağız kokusunun ve kuruluğun engellenebileceğini dile getirdi. Terlemez ayrıca gargaraların da kokuyu engellemek için sahurda kullanılabileceğini hatırlatırken “Bakteriler 36-37 derecede nemli ortamda ve yiyecek varlığında hızlı ürerler, ağız ortamında da bunların hepsi mevcut. Ama biz ağız içerisinde artık yiyecek bırakmazsak; bakterilerin çoğalmasını, üremesini engelleriz ve ağız kokusun önlemiş oluruz. Gün içerisinde de daha rahat ederiz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Paylaş
HABERLER