Geçmişten Geleceğe İslam Medeniyetinde Bilgi Bütünlüğü Sempozyumu Düzenlendi

02.08.2018

Bilimler Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in anısına İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Geçmişten Geleceğe İslam Medeniyetinde Bilgi Bütünlüğü Sempozyumu, bu konuda çalışma yapan akademisyenleri bir araya getirdi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) ev sahipliğinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi işbirliğiyle bu alanda çalışmalar yapan tüm araştırmacıların katılımına açık olan sempozyumun açılış programına İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve öğretim üyeleri katıldı.

Sempozyumu Bilimler Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlediklerini anlatan İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, "Fuat Sezgin hocamız Müslümanların tarih boyunca bilime, ilme, teknolojiye ve medeniyete katkı için ömrünü vermiş bir hocamız. Dolayısıyla Müslümanları bilim ve teknolojik alanda yaptıkları katkıların bu bilgi meselesine bütüncül bir şekilde yaklaşmalarının da ne kadar önemli olduğunu da Fuat Sezgin hocamız çalışmalarıyla ortaya koydu" diye konuştu.

Bilim Dünyası Multidisipliner Alanda Daha Donanımlı İnsanlar Yetiştirmeli

Bilim dünyasının aşırı ihtisaslaşma sonucunda temel bilgi zafiyeti içerisine girdiğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker: “Bilim dünyası, multidisipliner alanda daha donanımlı ve nitelikli insanlar yetiştirmek, ihtisas alanları kadar temel bilimlere ve temel bilimlerin genel prensiplerine ağırlık vermek zorundadır.” dedi.

Bilgi teknolojilerinin çok hızlı gelişmesiyle bilimsel üretimin arttığını ancak bilgiden tam hakkıyla yararlanılmadan, bilginin değişmesi ve dönüşmesi durumunun ortaya çıktığını ifade eden Şeker, kapitalist dünyanın üretim ve tüketim çılgınlığıyla kullandığı bilimsel faaliyetlerin, dünyamızın ve insanlığın felaketine giden sonuçları olabileceğini de vurguladı.

Gerçek Bilim İnsanlarını Sahtekarlardan Ayırmak Zorundayız

Bilimsel duruş, bilimsel etik ve bilim insanın yetkinliği, liyakat ve ehliyetin korunması gereken değerler olduğunu belirten Şeker: “Ülkemiz, komşularına ve insanlığa dayanışma ve kardeşlik ruhu içerisinde hizmet üretecekse bunun yolu bilimsel faaliyetlerden, sağlam veri analizinden ve kullanımından geçmektedir. Günümüzde yoğun bir bilgi bombardımanı altındayız. İnsanlık; enformasyon, dezenformasyon ve manipülasyon kavramlarıyla yüzleşmek, gerçek bilim insanlarını sahtekarlardan ayırt etmek zorundadır. Maalesef üretilen bilginin birçoğunun bilimsel temellere ters olması da ayrı bir paradokstur. Bu anlamda gerçek bilim insanlarına bilimsel temellere uygun bilgiyi ortaya koyma anlamında büyük görevler düşmektedir.” şeklinde konuştu

Fuat Hocamız İslam Tarihine Işık Tuttu

Sempozyumun açılış oturumunda sunum gerçekleştiren Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Açıkgenç ise, sempozyumun önemine dikkati çekerek, "Fuat Sezgin hocamız dünya çapında tanınmış bir bilim tarihçisidir. Özellikle İslam medeniyetinde bilimsel çalışmalarıyla tanınır. Hocamız İslam bilim tarihine ışık tutmuş çok büyük bir bilim tarihçimizdir. O açıdan ben de çok memnunum.” değerlendirmesinde bulundu.

İZÜ’nün iki gün boyunca ev sahipliği yaptığı sempozyumda, çeşitli üniversitelerden programa katılan akademisyenler 6 farklı oturumda sunumlar gerçekleştirdi.  Akademisyenler tarafından gönderilen özetler daha sonra hazırlanacak sempozyum kitapçığında yayımlanacak.

Paylaş
HABERLER