Gelenekten Geleceğe Aile Çalıştayı Konya’da Başladı

29.03.2016

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Meram Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Gelenekten Geleceğe Aile Çalıştayı” yapıldı. Çalıştaya, Düzce Milletvekili ve TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir, Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İzzet Güneş, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Önder Kutlu, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Köse, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve diğer misafirler katıldı.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, açılış konuşmasında, böyle bir çalıştaya imza atmış olmanın memnuniyetini yaşadıklarını ifade etti. Evlilik öncesi, evlilik sonrası mutlu bir aileyi nasıl kurmamız gerektiğine dair önerilerin konuşulacağını söyleyen Görgülügil, aile yapısını değerlendirirken din konusunun da göz önünde bulundurulmasının önemli olduğunu belirtti. Ailenin bir ve beraber ele alınması gerektiğinin altını çizen Görgülügil, katılımcılara teşekkür ederken çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi.

Yaptığı konuşmada Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, geleceğin emin ellerde olmasının altında yatan şeyin sağlıklı aileleri muhafaza edebilmek olduğunu belirtti. Ailelerin ne kadar güçlü olursa sosyal dokunun da o kadar güçlü olacağını belirten Toru, aile kurumunun korunması gereken bir yapı olduğunu hatırlatıp katılımcılara teşekkür etti.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İzzet Güneş, konuşmasında aile yapısının sağlam temeller üzerine inşa edildiği toplumlarda medeniyetler kurup onu sağlıklı bir şekilde, sonraki nesillere ulaştırmanın daha kolay olabileceğini kaydetti. Aileyi ve toplumu arka plana atmamak gerektiğini kaydeden Güneş, kurum olarak ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını bu çalıştayla da bazı eksikliklerin giderilebileceğini söyledi.

Ailenin Korunması İçin Saha Çalışmaları Büyük Önem Taşıyor

Programda bir diğer konuşmayı yapan Ayşe Keşir, TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonlarının sınırlı ve süreli bir komisyon olduğunu, kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ile üniversitelerin ilgili araştırmalarını dinleyerek, saha araştırmaları yaptıklarını belirtti.

Ayşe Keşir, ailenin konumuna ve şekline dair en sağlıklı bilgiyi almak için de saha çalışmalarının büyük önem taşıdığını dile getirerek değerler eğitimi noktasında büyük ebeveynlerin çocuk eğitiminde payının çok büyük olduğunu söyleyip, çalıştaya katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, toplumun ana birimi olan aile kavramının üzerinde durularak sorunlara çözümler bulunması gerektiğini vurguladı. Ailenin kendi içerisinde alarm verdiğini belirten Şeker, “Boşanmalardaki artışlar, geleceğimiz açısından çok sağlıklı işaretler vermiyor. Ailenin yaşamış olduğu değişimler de bu konudaki hassasiyeti artırıyor. Sıkıntılarımıza tez zamanda çözüm bulmamız gerekiyor. İnşallah kısa sürede toparlanma yaşarız. Bu toplantının da bu sürece katkısı olacağını umuyorum.” dedi.

Konuşmasında Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan, aile kurumuna katkı sağlayacak bu konularda yapılan çalıştayların önemine değinip, güçlü bireyler için aile kurumuna gereken önemin gösterilmesi gerektiğini vurguladı. “Birbirini sevenler için nikâh kadar güzel bir şey görülmemiştir” hadisini hatırlatan Erdoğan, sevgi ve şefkatle yarım asrı aşan evliliklerin de anımsanmaması gerektiğini söyleyip, çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi.

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Köse, irfan, ihsan, adalet, merhamet, istişare gibi kavramların günümüzde geriye atıldığını söyleyip günlük ilişkilerimizi Batı toplumunun inşa ettiği şeyler üzerinden yürüttüğümüzün altını çizdi. Gelenek içerisinde problem olduğunu kabul ettiğini kaydeden Köse, modernitenin de hayatımızda her konuda, her meseleye çözüm getiremediğini belirtti.

Geleneksel kültürel hayat içerisinde kadının kocası üzerinde kocanın karısı üzerinde hakları olduğunu da söyleyen Köse, toplumun hassasiyetlerini de göz önüne alarak belli konularda düzeltmelerin yapılması gerektiği belirtip katılımcılara teşekkür etti.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil’in, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Köse’ye plaket takdiminin ardından açılış programı sona erdi. Çalıştay boyunca “Gelenek ile Modernite Arasında Aile”, “Toplumsal Değer Olarak Aile”, “Hukuk ve Gelenekler Çerçevesinde Aile” gibi konular ele alınacak.

Paylaş
HABERLER