Gıda Katkı Maddeleri Pek Çok Sağlık Sorununa Yol Açabiliyor

12.10.2017

İslam Dünyası Bilimler Akademisi (IAS), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Üniversitemiz işbirliğinde İngilizce olarak düzenlenen Küresel Barış ve Refah İçin Bilim, Teknoloji ve İnovasyon konulu konferansta Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce akademisyen birbirinden önemli sunumlar gerçekleştirdi. Helal ve Sağlıklı Gıda Hareketi Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin de gıda katkı maddelerinin sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bir Yılda Kendi Ağırlığımız Kadar Gıda Katkı Maddesi Tüketiyoruz

Biz farkında olmadan çok fazla gıda katkı maddesi tüketiyoruz. Bir yılda kendi ağırlığımız kadar gıda katkı maddesi tüketiyoruz ve bunlar bizim ihtiyacımızın olmadığı maddeler. Gıda katkı maddelerinin sağladığı kolaylıklarla beraber bazı sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini söyleyen Gültekin, gıda katkı maddesiz bir yaşamın imkânsız olduğunu ancak mevcut şartlarda en az seviyede tüketmenin mümkün olduğunu belirtti.

Gıda ve katkı maddeleri hakkında tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiğini anlatan Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin meyve suyu nedir?, Meyveli içecek nedir?, Meyve aromalı içecek nedir?, Meyve nektarı nedir?, bunların arasındaki farkı bilmezsek meyve suyu niyetiyle meyve aromalı bir içecek alabiliriz ve içinde hiç meyve suyu olmaz.”

Vücudumuzun Yüzde 90’ı Mikrobiyata Denilen Mikrop Hücrelerinden Oluşuyor

Beslenmenin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Gültekin, beslenmenin insan sağlığıyla doğrudan ilgili olduğunu kaydetti. Yaratılışımıza uygun gıdaları almamız gerektiğini böylece bedenin düzgün bir şekilde oluşabileceğini ve çalışabileceğini belirten Prof. Dr. Fatih Gültekin: “Vücudumuzun tanımadığı gıdaları almamalıyız. Örneğin karamelli bir çikolata ya da tatlı… Bunu vücudumuz tanımıyor. İnsan hücreleri mikroplardan oluşuyor. Bedenin yüzde 90’ı mikroplardan oluşuyor. Sayısal olarak yüzde 90 mikrop hücreleri ki biz buna mikrobiyata diyoruz. Yüzde 10 ise insan hücrelerinden oluşuyor. Dolayısıyla bu mikroplar bizim hayatımızı etkiliyor. Yediğimiz gıdalarla besleniyor mikroplar. Sağlığımızı, moralimizi etkiliyor. Sentetik tatlandırıcılar tükettiğinizde bunlar bağırsaklardaki mikropları bozuyor. Etkilenmiş olan mikroplar bazı zaruretli maddeler üretiyor ve bunun sonucunda glikoz intoleransı gelişiyor ve insülin direnci gelişiyor sonucunda ise obeziteye doğru gidiş oluyor. Şeker yerine kalorisi sıfır olan sentetik tatlandırıcı kullanan insanların bağırsakları bu şekilde etkileniyor ve obeziteye sebep oluyor. Gıda boyaları da çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor.” dedi.

Gültekin Gıda Katkı Maddeleri isimli bir uygulamalarının olduğunu ve vatandaşların buradan faydalanabileceğini belirtti.

Paylaş
HABERLER