Göç, Yoksulluk ve İstihdam Konya’da Konuşulacak

22.09.2016

2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi “Göç, Yoksulluk ve İstihdam” temasıyla gerçekleştirilecek. 23 Eylül Cuma günü açılış konuşmalarıyla başlayacak olan programda Suriyeli çocuklar; İngilizce, Arapça ve Türkçe şarkılar söyleyecek. Programda ayrıca Suriyeli ilköğretim öğrencilerinin resim sergisi yer alacak.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu; göç, yoksulluk ve istihdam sorunlarının sadece Türkiye’yi ilgilendirmediğini, bu konuların uluslararası boyutlarının bulunduğunu ifade etti. Programın; zamanlaması itibariyle çok anlamlı olduğunu dile getiren Kutlu, Türkiye olarak 3 milyondan fazla Suriyeli göçmeni misafir ettiğimizi ve farklı ülkelerden de göçmenlerin ülkemizde yaşadığını aktararak Türkiye’de, özellikle de Konya’da böyle bir bilimsel toplantının icra edilecek olmasının ayrıca önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Kongrenin pratik boyutunun da olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Önder Kutlu, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne, Dışişleri Bakanlığına, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına, yerel yönetimlere ve ilgili farklı kurumlara da bilgi sunabilecek olan bir kongrenin gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

Göç Dinamizm Getirebilir

Göçün olumlu ve olumsuz yönlerinin bulunduğunu aktaran Kutlu: “Göç, dinamizm de getirebilir. Ülkelerinden bildiklerini, değerlerini getiren insanlar göç ettikleri topraklarda o kültürlerini yaşatabilirlerse son derece faydalı olur. Bu açıdan biz Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak böyle bir kongreye ev sahipliği yapmaktan son derece mutluyuz. Bu kongrenin Belh’ten göç ederek Konya’ya yerleşen Hz. Mevlana’nın şehri olan Konya’da yapılması önemli. Konya tarihi itibariyle de kuşatıcı bir şehir. Gelen insanlara kucak açan bir şehirdir. Bu nedenle de Konya’da olması anlamlıdır.” dedi. Kongreye yoğun katılım olacağını belirten Kutlu, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler başta olmak üzere tüm Konyalıları programlara davet etti.

80 Bildiri Sunulacak

Yurtdışından da yoğun katılımın olduğu programda hakemli kurul tarafından kabul edilen İngilizce ve Türkçe dilinde hazırlanmış 80 bildiri sunulacak. NEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Diken de kongrenin iç ve dış göçlerin etkisini bilimsel olarak tartışmak için düzenlendiğini söyledi. Göçün medeniyet üzerinde etkisinin olduğunu ifade eden Diken: “Göçler ile medeniyetin tohumları bir yerden başka bir yere taşınır. Anadolu coğrafyası için göçlerin büyük anlamı var. Büyük bir serüven olan göçü, çok iyi tartışmamız gerekiyor.” dedi. Programda ağırlıklı olarak Suriye’nin konuşulacağını ancak genel olarak göçün tartışılacağını kaydeden Diken, Cuma günü Dedeman Otel’de başlayacak ve 23-25 Eylül tarihleri arasında icra edilecek Kongre kapsamında turlar düzenleneceğini ve misafirlere Konya’nın tanıtılacağını belirtti.

Kongre programı için tıklayınız 

Paylaş
HABERLER