International Conference on Medical Education (ICME) 2015 Gerçekleştirildi

19.10.2015

ICME 2015 İstanbul Uluslararası Tıp Eğitimi Konferansı İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Dr. Sare Davutoğlu Hanımefendinin himayelerinde Pakistan'dan Riphah Academy of Research and Education (RARE), Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Medipol Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği programa Üniversitemiz de sponsorluk yaparak paydaş oldu. Yerel düzenleme kurulunda Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in yer aldığı Workshop ağırlıklı olarak devam eden kongreye alanında uzman isimler ve davetli konuşmacılar katıldı.

15-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başladı. Davutoğlu: “2002 yılında sağlık göstergeleri ve sağlık sistemiyle Türkiye OECD ülkeleri arasında alt sıralarda yer alıyordu. OECD ülkelerinin ortalama 21 yılda kat ettiği mesafeyi 10-12 yıl içerisine sığdırdık ve ülkemizin yaşam süresi 2002 yılında 72,5 iken, 2015’te 77’ye yükseldi. Anne ölüm hızımız yüz binde 64 iken 2014’te yüz binde 15,2’ye düştü. 2002’de bin de 31,5 olan bebek ölüm hızı 2014’te binde 7,6 oranlarına geriledi ve böylece 10 yılda çok büyük bir düşüş sağladık. Sağlık sektöründe çalışan sayımız 2002 yılında 378 bin iken bu gün bu rakam 764 bine ulaştı” ifadelerini kullandı.

Sare Davutoğlu, kanserle ve DNA onarımı konusundaki çalışmaları dolayısıyla Nobel Kimya Ödülü’nü alan Aziz Sancar’ı da tebrik ederek konuşmasını sonlandırdı.

Yerli ve yabancı birçok akademisyenin katıldığı konferansta konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da sözlerine Ankara’da yaşanan patlama sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabır dileyerek başladı. Müezzinoğlu konuşmasında 12 yıllık süreçte sağlıkta yaşanılan dönüşümlere değindi. Bakan Müezzinoğlu: “Türkiye sağlık alanında son 12 yılda çok temel dönüşümleri başarmış bir ülke. Bu anlamda 78 milyon ülke insanımızın sağlık hizmetlerine ulaşımında bugün dünya standartlarını yakalamış ve her türlü hekime, tıbbı teknolojiye ve tıbbi tedaviye ulaşmakta gerçekten çok güçlü bir başarıya imza atmış bir ülkeyiz. Diğer taraftan yalnız tıbbi bilgi birikimini, teknolojiyi, tedaviyi tüketen bir ülke olmak bizim için artık eksiklik. Tıbbi bilgiyi üretebilen ve bunu hep birlikte üretebilen, tıbbi bilginin yanında tıp endüstrisinde de üretebilen olmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Masood Anwar ise Türkiye'de olmaktan ve böyle bir önemli toplantıyı İstanbul’da düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi ve tüm destek olan paydaşlara da ayrıca teşekkür etti.

Paylaş
HABERLER