8 – 11 Ekim tarihleri arasında Üniversitemizde düzenlenecek olan “İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu”nun basın toplantısı yapıldı. Toplantıya Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar ve diğer misafirler katıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker konuşmasına sempozyumun önemine değinerek başladı. Zaman kavramının medeniyetimizdeki önemine değinen Şeker, bu sempozyumla zaman algımızı, zamandan ne anlaşıldığının tartışılacağını kaydeden Rektör Şeker, şunları söyledi: “Türkiye’de ilk kez zaman üzerine bir medeniyet sempozyumunda bir araya gelecek olmamız önemli. Kuran’ı Kerim’de zamana yemin ederek başlayan ayetlerin varlığı İslam Medeniyetinin zaman üzerine yaptığı vurguyu da gösteriyor. Yine ibadetlerin belli bir zaman takvimi üzerinden gitmesi, zamanın değerlendirilmesi anlamındaki uyarılar hep bizler için. Zamanın anlamının daha iyi anlaşılacağını umut ettiğimiz bu tarz sempozyumların devamlılığını arzu ediyoruz.”
Konuya ciddi destek veren Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a ve emeği geçenlere de teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, sempozyumun başarılı olmasını diledi.
Konya Zamana Şahitlik Etmek Konusunda Şanslı Bir Şehir
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise açıklamalarına Rektörümüze ve sempozyuma katkıları olan akademisyenlere teşekkür ederek başladı. Zamanın İslam Medeniyetinde özellikle namazdan kaynaklı bir hassasiyet olduğunu hatırlatan Altay, zamanın akan bir nehir olduğunu Konya’nın zamana şahitlik etmek konusunda şanslı olduğunu belirtti. Selçuklu Belediyesi tarafından açılan Zaman Müzesini de hatırlatan Altay, müzede geçmişten günümüze kadar zamanla ilgili materyaller olduğunu, Selçuklu Belediyesinin de bu anlamda zamanın mercek altına alındığına vurgu yaptı. Altay konuşmasının sonuda sempozyumun hayırlara vesile olmasını diledi.
Üniversitemiz Güzel Sanatlar Dekanı ve Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar da sempozyum hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. İslam Medeniyetinin zamanın mahiyeti, önemi, sosyal boyutu konusunda, eserler ortaya koyduğunu hatırlatan Kuşpınar, bu sempozyumla medeniyetimize ışık tutacak makalelerin ortaya çıkacağını söyledi. Toplam 13 ülkeden 23’e yakın uluslararası sahasında otorite ilim insanının, ülkemizden ise 70 civarında akademisyenin katılacağını kaydeden Kuşpınar konuşmasına şöyle devam etti: “Bu sempozyumun bir de sanat yönü var, minyatür yarışmamız oldu, yarışmaya katılan arkadaşların sergileri ve ödül töreni olacak. Bu anlamda da önemli bir sempozyum.” Kuşpınar katkılarında dolayı Rektörümüze, Uğur İbrahim Altay’a ve akademisyenlere teşekkür etti.
Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ise sempozyumun yapılmasına vesile olan herkese teşekkür ederken, bu gibi sempozyumlardan istifade etmenin önemine değindi. Özdemir, zamanı doğru değerlendirebilenlerden olmayı temenni etti.