KKTC Meclis Başkanı Töre, Üniversitemizde “Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü” Söyleşisine Katıldı

03.11.2022

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkanı Zorlu Töre, Üniversitemiz tarafından düzenlenen ‘Turkuaz Sahne’ programı kapsamında “Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü” başlıklı söyleşiye katıldı. Töre, Kıbrıs’taki meselenin sadece Kıbrıslı Türklerin davası olmadığının altını çizerek KKTC’nin, şehitlerin ve gazilerin emaneti olduğunu ve asla çiğnetmeyeceklerini vurguladı.



Üniversitemiz Köyceğiz Yerleşkesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşi öncesinde kürsüye gelen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, Türkiye’nin Kıbrıs’a ilgisinin çok uzun tarihsel sürece dayandığını ifade ederek, “Kıbrıs konusu Türkiye’nin milli bir davası ve kırmızı çizgisidir. Dolayısıyla Kıbrıs, hayatımızın, gündemimizin bir parçası. Kıbrıs’ın güvenliği Türkiye’nin güvenliğidir. Eğer Kıbrıs’ta 70 yıldır bir sükunet varsa bu Türk askerinin, ordusunun, devletinin sayesindedir” dedi.



Töre’nin Konya’ya gelerek milli ve çok hassas konularda bilgiler vermesinin büyük bir şans olduğunu söyleyen Konya Valisi Vahdettin Özkan ise, “Gençlerimizin böyle milli hususlarda hassasiyeti bizim için çok büyük bir kıymet. Medeniyetimizin temellerini, milli ve manevi hassasiyetleri tecrübeli büyüklerimizden dinlemek, aynı zamanda evrensel gelişmeleri takip etmek gençlerimizin en büyük zenginliği… Böyle güzel bir organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından “Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü” başlıklı söyleşiye geçildi.



“Kıbrıs, Türk Milletinin Milli Davasıdır, Bu Davanın Özü Aziz Şehitlerdir”
Kıbrıs’ın Türk milletinin milli meselesi ve davası olduğuna vurgu yapan KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, “Bu milli davanın özü Kıbrıs’ta verdiğimiz aziz şehitlerdir, kahraman gazilerdir. Özümüz milli davamızdır. Biz 1571’de atalarımız Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs Adası’nı fethi ile Kıbrıs’a yerleşmiş Kıbrıs Türkleriyiz. Kıbrıslı Türkler ne uzaydan, ne başka bir yerden Kıbrıs’a yerleşmiş değildir” ifadelerini kullandı.

Töre, Kıbrıs’ta İngiliz sömürgesinin sona ermesinden Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1974 yılında adaya düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar geçen sürede, Kıbrıs Türkleri’nin acı ve kötü günler geçirdiğini söyledi.



“KKTC’yi Çiğnetmeyiz, Teslim Olmayız”
Kıbrıs’taki mücadelenin İstiklal Savaşı’ndan farkı olmadığını kaydeden Töre, “Bize diyorlar ki, gelin Mondros Ateşkes Müzakeresi gibi bir anlaşma yapalım. Çünkü şu anda bir müzakereyle ateşkes yapılmış değil. Birleşmiş Milletlerin çağrısı üzerine Kıbrıs ile ateşkes oldu ama ateşkes anlaşması yoktu. Gelin Sevr Anlaşması gibi bir anlaşma yapalım, Türk askeri adadan çıksın, Kıbrıs’ın Helen adası olma yönünde bir fırsat oluşturulsun diyorlar. Biz de diyoruz ki, KKTC bize şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetidir. Bizden sonraki nesillere bırakacağımız en büyük emanet Türkiye’nin ve Türk ordusuyla bütünleşmemizdir, KKTC’nin varlığıdır. KKTC’yi ve Türkiye’yi asla çiğnetmeyiz. Onlar bizim bedenimizdeki can, damarımızdaki kandır, nefes aldığımız yaşamımızdır. Bize KKTC’yi ne Yunanlılar, ne İngilizler, ne Fransızlar, ne Amerikalılar, ne de Moskoflar hediye etti. Kim hediye etti? O aziz şehitler, o kahraman mukavemetçiler, mücahitler, Mehmetçikler hediye etti. Onun için çiğnetmeyiz, teslim olmayız” dedi.

Söyleşinin ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye plaket takdiminde bulundu. Program, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Paylaş
HABERLER