Üniversitemiz, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Bilim Merkezi işbirliğinde 2016 yılında Erasmus+ Yüksek Öğretim Stratejik Ortaklık Programı çerçevesinde AB Bakanlığı Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen “Tourism Urban & Social Tapestry-Developing Soft & ICT/Mobile Learning Skills” başlıklı projenin ilk toplantısı Konya’da gerçekleşti. Toplantı kapsamında Hollanda, İtalya ve Romanya’dan proje ortakları bir araya gelerek 24 ay sürecek olan çalışma faaliyetlerinin planlanmasını gerçekleştirdi.
Proje Koordinatörü ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya, Turizm Fakültesi öğretim elemanları, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Bilim Merkezinden katılımcılarla birlikte iki gün boyunca sosyal medya üzerinden büyük veri analizi ile Konya’nın kentsel gelişim senaryolarının ve turist yol haritasının oluşturulması, turizm sektöründe mesleki eğitim ve öğretimin yenilikçi uygulamalarla geliştirilmesi için fikir alışverişi yapılıp yurtdışında konuyla ilgili gerçeleştirilen iyi uygulama örnekleri incelendi. Projenin 2016 yılında Erasmus+ Yüksek Öğretim Stratejik Ortaklık Programı Kapsamında ülkemizde “turizm” konulu kabul edilen tek proje olması da Konya’nın turizm potansiyelinin artırılması, yurtiçi ve yurtdışında tanıtımının yapılması adına önemli bir kazanç olduğu ifade edildi.
Katılımcılara projenin amacı hakkında bilgi veren Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya; Proje kapsamında; Büyük veri analizi ile turistlerin yol haritasının çıkarılması, Konya’nın marka şehir olarak turistik değerlerinin internet, sosyal medya ve dijital platform üzerinden İngilizce ve Türkçe olarak sunulması, sosyal medyanın turizm sektörü açısından nasıl okunacağı ile ilgili bir eğitim programının hazırlanması, turizm sektöründe konuyla ilgili turistlerin seyahat motivasyonlarının ve memnuniyet düzeylerinin belirlenmesine yönelik hizmet kalite analizinin yapılması gibi konularda çalışılacağını kaydetti.
Proje kapsamında geliştirilen çıktıların ilgili paydaşlara ve eğitim kurumlarına tanıtımının da yapılacağını söyleyen Parlakkaya şöyle devam etti: “Bu projeyle farklı yöntemleri kullanarak iş dünyası, bilim merkezi ve eğitim kurumları arasında işbirliğini artıracak yenilikçi bir eğitim programının geliştirilmesi hedefleniyor. Konya Turizmi ile ilgili hizmet kalitesini artıracak mobil uygulamaların analizlerinin yapılması ve şimdiye kadar çok fazla bilinmeyen, yeterince reklamı yapılamamış turizm destinasyonlarının gün yüzüne çıkarılması ve sürdürülebilirlikleri için faaliyetlerde bulunulması gibi çalışmalar yapılacak.”
Parlakkaya ayrıca, projenin sonunda elde edilen veriler ve çıktılar ışığında turizm eğitimi ve hizmetlerinde yenilikçi yaklaşımların nasıl uygulanacağı ile ilgili “Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler (Massive Open Online Courses - MOOCs)” düzenleneceğini de ifade etti.
Üniversitemiz, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Bilim Merkeziyle bilgi üçgeni işbirliği içerisinde bilimsel kaynakların ve teknolojik hizmetlerin yenilikçi turistik ürünlere dönüştürülmesi ve bu yönde yeni eğitim modellerinin oluşturulması, yapılan analizlerle elde edilen turizm değer önermelerinin, Türkiye ve Avrupa’daki diğer sektörel paydaşlar ile karşılıklı ziyaretler ve faaliyetler gerçekleştirilerek paylaşılması Konya’nın hem ülkemizde hem de yurtdışında bir marka şehir olarak tanıtımı açısından ayrıca önemlilik arz ediyor.