Konya, Türkiye’de İlk Defa UNESCO Dünya Kitap Başkenti İçin Aday Şehir Oldu

28.02.2018

Konya'nın Unesco 2020 Dünya Kitap Başkenti aday şehri olması ile ilgili yapılan çalışmalar düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna anlatıldı.

Yoğun katılımla gerçekleşen basın toplantısında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın yayıncılıkta çok önemli bir konumda ve ön planda olduğunu belirterek, Konya'nın bu yönüyle Dünya Kitap Başkenti aday şehri müracaatında çok güçlü bir altyapıya sahip olduğuna vurgu yaptı. Başkan Akyürek, "Üniversitelerimizle, Milli Eğitim Müdürlüğümüzle, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle, belediyelerimizle, odalarımızla, birliklerle, derneklerle, yayın faaliyetiyle uğraşan kuruluşlarımız ve yayın evlerimizle birlikte inşallah 2020 Dünya Kitap Başkenti sıfatını Konyamıza kazandırmak istiyoruz. Bu toplantı, bunun adımının atılmasının bir toplantısı. 2001'de Madrid şehri ile başlayan Dünya Kitap Başkenti sıfatını ülkemize de ilk defa getirme fırsatını bulmuş olacağız. UNESCO nezdinde bu sıfatı kazandığımızda buna yönelik yeni bir eylem planını hayata geçireceğiz. Hükümetimizin ve milletvekillerimizin takip ettiği uluslararası bir kütüphane projesi var. Yine aynı şekilde belediyeler olarak kütüphane ve yayın faaliyetlerine çok önem veriyoruz.” dedi.

Konya Valisi Yakup Canbolat, milletimizin okumaya her zaman önem verdiğini dile getirerek, Konya'nın da tarih boyunca okumaya öncülük eden şehirlerin başında geldiğinin altını çizdi. Vali Canbolat, "Tarihte olduğu gibi bugün de Konyalı hemşehrilerimiz kitaba ve okumaya büyük önem vermektedir. Nitekim TÜİK verilerine göre halk kütüphaneleri kullanıcı sayısı ile Konya, 2 milyonu aşarak Türkiye'de birinci sıradadır. Bu bağlamda şiirin, edebiyatın, sanatın, kültürün ve medreselerin şehri, kadim başkent Konyamız böyle bir unvanı fazlasıyla hak etmektedir. 2020 yılında şehrimizin dünya kitap başkenti ilan edilmesi, hepimizin ortak hedefi olmalıdır." şeklinde konuştu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ise konuşmasında Konya'nın Dünya Kitap Başkenti unvanına layık olduğunu dile getirdi. Oğuz, şunları söyledi: "Konya'nın Dünya Kitap Başkenti olması konusunda son derece isabetli, verimli ve layık bir şehir olduğunu söylemek isterim. UNESCO'da her kim ki barıştan, sevgiden, insanlıktan söz ederse bir biçimde Hazreti Mevlana'ya gönderme yapar. Dolayısıyla Hazreti Mevlana'nın şehri, 5 devasa eseri ile insanlığa çok büyük bir külliyat armağan etmiş, Hazreti Mevlana'nın şehri olmak bile bu şehrin kitap başkenti olmasını güçlendiren bir durum. Büyükşehir Belediye Başkanımızın çok dirayetli yönetimi ile çok kısa bir sürede gelişen ve güçlenen UNESCO Öğrenen Şehirler Programı var biliyorsunuz. Konya da öğrenen şehirlerimizden birisidir. Bu bakımdan da Konya'nın bir avantajı var."

Kitabın Yakışmayacağı Yer Yok

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise konuşmasında şunlara yer verdi: “Konuşmalarda 'Kitap en çok Konya’ya yakışır' denildi ama kitabın yakışmayacağı yer yok. Kitap kültürün tanıtıcısı, yayıcısı, şekillendiricisidir. Dünya aslında bir kitap. Dünyanın bir kitap olarak görülmesi, okunması medeniyetimizin emri. Son yıllarda kitabın online olarak devreye girmesiyle kütüphanelerin ve kitabın öneminin zayıfladığı yönünde bir algı var. Aslında bu kendi içinde bir paradoks. Kitap her geçen gün huzur kaynağı olarak bilgi kaynağı olarak temel eser olarak aranan arzulanan bir başvuru kaynağı. Kitabın kıymeti bu süreçte daha iyi anlaşılmış oluyor. Okumanın, kitabın ciddi anlamda genç nesilde terapi anlamında bir karşılığı olacak. Bu kadar bilişim teknolojilerinin yaygınlaşması içerisinde kitaptan huzur bulmaya devam edeceğiz.Bu anlamda dünya kitap başkenti aday şehri olmanın elbirliği ile desteklenmesi konusunda Konya’da ciddi bir kabul var ve bunun dünyaya yayılması anlamında el birliği ile çalışmak üzere biraradayız. Başarılı bir sonuç alacağımıza inanıyorum. Şehrimizin aday şehir oluşunun hayırlı olmasını diliyorum. Allahın izniyle dünya kitap başkenti olmak için hep beraber çalışacağız. Bunun elbette Konya’nın tanıtılmasına ülkemizin tanıtılmasına ciddi anlamda katkısı olacaktır. Bundan ziyade gelecek kuşaklara Konya’yı bir başkent kitabı olarak sunmak daha önemli diye düşünüyorum.Üniversitemiz 250 binin üzerinde bir kitap arşivine sahip. Üniversite olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.” diye konuştu.

Paylaş
HABERLER