Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov YÖK’te Konferans Verdi

23.02.2018

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'de resmi temaslarda bulunan Makedonya Cumhurbaşkanı Dr. Gjorge Ivanov, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın daveti üzerine YÖK'ü ziyaret etti. Ivanov ayrıca, "Üçüncü Milenyumda, Yükseköğretime Yönelik Zorluklar, Fırsatlar" konulu konferansı ile Türk rektörlerle de bir araya geldi.

YÖK Başkanı Saraç tarafından Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov onuruna verilen yemeğin ardından YÖK Konferans Salonu'nda Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov tarafından verilen Konferans'a geçildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Ankara Valisi Ercan Topaca, aralarında Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi'nin de yer aldığı Makedonya Heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi, YÖK Üyeleri ve Türkiye'deki üniversitelerin rektörleri ile ilgili akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen konferansın açılışında piyano sanatçısı Prof. Dr. Yeşim Alkaya Yener, Keman Sanatçısı Prof. Dr. Ebru Karaağaç ve Bariton Prof. Dr. Hasan Yener katılımcılara müzik performansı gerçekleştirdi.

Programa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile birlikte Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çemrek de katıldı.

YÖK Başkanı Saraç yaptığı açılış konuşmasında Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov'u ülkemizde ve Yükseköğretim Kurulunda ağırlamaktan onur duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ivanov'un başarılı siyasi kariyerine temel olan akademik geçmişini kısaca sunmak istediğini dile getiren Başkan Saraç, "Dr. Ivanov Siyaset Biliminde, sivil toplum alanındaki çalışmaları ile yüksek lisans derecesi ve özellikle Makedonya'ya odaklanan demokrasi inşası çalışmaları ile de doktora derecesi sahibidir. Siyaset teorisi ve felsefesi alanında dersler veren Dr. Ivanov, Makedon Üniversitelerinin yeniden yapılanma sürecinde akademinin, yeni tartışmalar ve yeni yöntemlerle tanışmasında rol sahibi bir isimdir." ifadelerini kullandı.

Makedon Dili ve Edebiyatı Programı Türkiye'de Lisans Dersi Olarak Verilecek

İki ülke akademilerinin; yeniye açık, dünyanın değişimini yakalayan, bu değişimin insanlığın ortak değerlerine saygı duyarak olumlu olmasını sağlamak için çalışan bir yapıda olduğunu ifade eden YÖK Başkanı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "İşte bunun için farklı pencerelerden aynı coğrafyaya bakan, benzer sorunlarla mücadele eden ve ülkesi için daha iyiyi isteyen akademilerin üyeleri olarak üniversitelerimizin ortaklıkları çok kıymetlidir ve çok anlamlıdır. Bugün burada sayın rektörlerimizi, hocalarımızı, hepinizi, dost ülke Makedonya ile olan yükseköğretim alanındaki ilişkilerimizi desteklemeye çağırıyorum. Türkiye'nin en eski ve güçlü üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesinde lisans düzeyinde eğitim verecek olan Makedon Dili ve Edebiyatı programının karar süreci bu hafta tamamlanmıştır."

Makedonya Cumhurbaşkanı Sayın Gjorge Ivanov konuşmasının başında Makedonya Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, ancak her şeyin ötesinde bir üniversite profesörü olarak Türkiye'nin en önemli zihinlerinin içinde olmanın kendisi için gerçekten büyük bir onur olduğunu söyledi. Ivanov, gençlerin geleneksel olarak verilen derslerden ziyade, yeni çevrimiçi dersler ve uzaktan öğrenim ile ilgilendiğini, üniversite kütüphanelerinden ziyade, bilgi ve becerilerini küresel dijital kütüphane olan internetten daha sık edindiğini, uzun klasikleri okumak için daha az zaman harcayarak dikkatlerini, basit ve anlaşılır bir şekilde karmaşık teorik ve bilimsel kavramları açıklayan kısa ve popüler içeriklere odakladıklarını dile getiren Makedonya Cumhurbaşkanı, bu gibi durumlarda, eğitimin ve özellikle yükseköğretimin bir dönüm noktasında olduğunun altını çizdi.

Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti'ndeki yeni nesillerin nasıl bir eğitim almaları gerektiği konusuna değinerek: “Üniversitelerin dijital değişimi, 4. sanayi devrimi için kalifiye insanların yetiştirilmesine yardımcı olarak teknoloji parkları aracılığıyla gerçekleştirilen kişileştirilmiş çalışma programları için koşullar meydana getirmiştir. 4. Sanayi devrimi, nesillerin bir araya gelerek yeni bir dünyayı şekillendirebilmelerine imkân verecektir. Üniversitelerin sayısının artırılması yerine, bunları çoklu üniversitelere (multiversities) dönüştürmemiz gerekmektedir.” dedi.

Ivanov, “Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin, 21. ve 22. yüzyılda bütün potansiyelleriyle başarıyı yakalayabilmeleri için gençlere yardım edecek gerçek üniversiteler yapması gerekmektedir. Üniversiteler yeni, sürdürülebilir, dijitalleştirilmiş, enerji tasarruflu ve çevre dostu bir Europe 2.0 modelini yapabilecek inşalar yetiştirmelidir." şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov'a, kendisinin yayına hazırlamış olduğu, Osmanlı döneminde yaşamış ve dini ilimler, edebiyat, tarih, tıp, matematik, geometri, mimarlık, musiki gibi alanlarda eserler vermiş bilim insanlarını tanıtan Mehmet Tahir'in "Osmanlı Müellifleri" adlı üç ciltlik eseri hediye etti. Hediye takdimi sonrası, Makedonya Cumhurbaşkanı Sayın Gjorge  hazırlamış olduğu "Üçüncü Milenyumda, Yükseköğretime Yönelik Zorluklar, Fırsatlar" başlıklı konferansı sundu.

Paylaş
HABERLER