Miryakefalon Zaferinin 839. Yılı Kutlamaları Gerçekleştirildi

14.09.2015

Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında 1176’da gerçekleşen Miryokefalon Savaşı'nın yıl dönümü dolayısıyla Türk Tarih Kurumu, Isparta Valiliği, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi ve Gelendost Belediyesi işbirliği ile Eğirdir, Yalvaç ve Gelendost’da panellerle beraber savaş alanı gezisi düzenlendi.

Büyük zaferin yıl dönümü dolayısıyla bu yıl şenliksiz olarak gerçekletirilen kutlamalara Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile beraber; Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve Türkiye'nin değişik üniversitelerinden çok sayıda akademisyen ve vatandaşlar iştirak etti.

Malazgirt Savaşı, Miryokefalon Savaşı ve Sakarya Meydan Muharebesi Türk Tarihinin Önemli Mihenk Taşlarıdır

Etkinlikler kapsamında düzenlenen panellerde; Anadolu'nun kapılarını Türklere açan 1071 Malazgirt Savaşı, 1176 Miryokefalon Savaşı ve 1921 Sakarya Meydan Muharebesi’nin tarihin önemli mihenk taşları olduğuna dikkat çekildi. Akademisyenlerle beraber vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği panellerde; 1176'da Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Kılıç Arslan'ın ordusu ile Bizans imparatoru I. Manuel Komnenos'un ordusu arasındaki savaşın Anadolu Selçukluların galibiyetiyle sonuçlandığı ifade edildi. Ayrıca; Bizans'ın bu savaştaki amacının Müslüman Türkleri Anadolu'dan atarak tekrar bu topraklarda egemen olmak olduğunu, ancak bu amaca ulaşamadığı vurgulandı.

Miryokefalon Zaferi'nin 839. yıl dönümünde savaşın yaşandığı bölgede gerçekleştirilen gezide; ziyaretçiler tarihi adeta yerinde yaşamış oldu.

Paylaş
HABERLER