“Pir-i Türkistan Ahmet Yesevi” Konferansı Gerçekleştirildi

02.05.2018

Konya Büyükşehir Belediyesi ve üniversitemiz tarafından düzenlenen “Pir-i Türkistan Ahmet Yesevi” konferansında Uludağ Üniversitesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Ahmet Yesevi Hazretlerini anlattı.

İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen “Pir-i Türkistan Ahmet Yesevi" konferansının açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye'nin ata yurdu ve atalarından haberdar olma sürecinin biraz geciktiğini belirterek, “En kısa sürede mükemmel bir bilgi birikimi topluluğu olarak hiç olmazsa bizden sonraki kuşaklara sağlıklı bir ata yurdu bilgisi ve ilişkisi bırakmak hepimizin boynunun borcudur.” dedi.

Konferansa Türkistan'ın büyük bir coğrafyanın adı, Asya'nın kalbi ve Oğuz'un şehri olduğunu belirterek başlayan Uludağ Üniversitesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Türkistan'ın hem Oğuzların merkezi hem de bir ilim havzası olduğunun altını çizdi. Meşhur filozof Farabi'nin de Türkistanlı olduğunu aktaran Prof. Dr. Kemikli, “Farabi’yi, Türkçe'yi hakikat dili haline dönüştüren Ahmet Yesevi Hazretlerini yetiştirmiş bir medeniyetin sadece sözlü kültürle izah edilmesi yanlış bir davranıştır. Dolayısıyla Ahmet Yesevi Hazretlerinin, Piri Türkistan'ın ne anlama geldiğini anlamak açısından onun büyük bir ilim havzasının içerisinde yaşadığını ve orada eserler verdiğini bilmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Paylaş
HABERLER