Prof. Dr. Canan Karatay İle Sağlıklı Beslenmenin Sırları

24.11.2013

Üniversitemiz, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Sağlıklı Beslenmenin Sırları”  Şehir Konferansları serisi, Prof. Dr. Canan Karatay’ın sunumuyla Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr.Tahir Yüksek,Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, Konya Kültür ve Sosyal İşleri Şube Müdürü Hüseyin Alagöz, Konya Dış İlişkileri Daire Başkanı  Selim Yücel Güleç, basın mensupları ve vatandaşlarımız katıldı.

Selamla konuşmasında Rektör Yardımcımız Prof.Dr.Tahir Yüksek: “Son zamanlarda  popüler olan bir öğretim üyesi hocamız, yılların birikimini paylaşarak bazı sırlar vermeye çalışacak. Ben öyle tahmin ediyorum ki Profesör Karatay uzun yıllar kalp hastalıklarıyla ilgili hastalanıp gelen kişilerle uğraştı. Sonra da baktı ki bu uğraşma netice vermiyor. Buna bir çözüm bulma adına kardiyolojiyi bir kenara bırakarak daha büyük bir kitleye hitap etme adına özellikle görsel ve yazılı medyamızdan topluma yöneldi. Daha geniş kitlelere birtakım sırlar,öneriler vermeye başladı. Her şeyin ortası, ölçülüsü olacak. Yerken, içerken, uyurken, konuşurken de ölçülü olunacak. Bir de manevi beslenmenin sırları  var. İstediğiniz kadar ölçülü maddi beslenseniz bile manevi beslenmenizde problemleriniz varsa yine  sıkıntılar çıkar. Ölçüyü kaçırmadan hem madde hem manada ölçülü bir beslenme içerisinde olmanızı diler saygılar sunarım.”dedi.

Prof.Dr.Canan Karatay sunumunda: “Ben aslında diyetisyen değilim. Bir kardiyoloji profesörüyüm. Kalp hastası olmayasınız diye uğraşıyorum. Bu hastalıklardan korunmayı halkımıza ve öğrencilerimize öğretmek her hekimin görevidir. Kilo alma bugün bütün dünyada en önemli sorundur. En gelişmiş ülkelerde dahi en çok harcama hastalanmamak için yapılmaktadır. Genç ve ileri yaşlarda ortaya çıkan hastalıkların temelinde başta hareketsizlik, kilo almak ve yanlış beslenmek yatmaktadır. Bu hastalıklar ise hepinizin bildiği; tansiyon yüksekliği, kalp krizi, şeker hastalığı, kanser ,alzheimer, eklem ve kas ağrıları. Bütün bunların temelinde şişmanlık yatıyor. Bu hastalıklar genetik değildir. İbni Sina der ki; “İki öğün sağlıklıdır. Üç öğün hastalıktır. Yaşımız ilerledikçe hareketimiz artacak.”Hipokrat ise; “uzun yol yürüyen uzun yaşar.” der. Bu hastalıklardan mevcut yaşam tarzımızın değişmesi ve beslenme alışkanlıklarımızın doğala dönmesiyle kurtulabiliriz. Önlemek bizim elimizdedir. Peki ne yiyeceğiz? Doğal tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı, omega üç, Fındık-fıstık-ceviz, baklagiller ve doğal köy yumurtası ,peyniri, sütü, yoğurdu yiyeceğiz. Yani kısacası paketlenmiş, fabrikada işlenmiş gıdaları ve kızartma yemeyeceğiz. Doğal besleneceğiz ve hareket edeceğiz.”açıklamalarında bulundu.

Program sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Prof. Dr. Canan Karatay’a hediye takdim etti.

Paylaş
HABERLER