Prof. Dr. Caner Taslaman’dan “Allah’ın Varlığı Bilinebilir Mi ? ” Konulu Konferans

16.05.2014

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans salonunda Üniversitemiz Felsefe Topluluğu tarafından "Modern Bilim, Felsefe ve Tanrı" konusu üzerine "Allah'ın Varlığı Bilinebilir mi?" alt başlıklı konferans düzenlendi. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Caner Taslaman'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Bilal Mercan ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Birekul katıldı.

Prof. Dr. Caner Taslaman’ın özgeçmişi hakkında kısaca bilgi verilmesinin ardından Taslaman konuşmasında; Bilim, Felsefe ve Dinin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini söyleyerek: “ Bizler evrenin bir parçasıyız. Evren hakkındaki düşüncemiz kendimizle ilgili düşüncelerimizin de belirleyicisidir. Din felsefesinde iki görüş vardır. Bunlar; natüralizm ve teizmdir. Bu görüşlerden hangisinin doğru olacağı konusunda vereceğimiz karar bizim ne olacağımızı da ilgilendirdiği için çok önemli. Naturalist görüşte, buna ateizm de diyebiliriz, evren ve içindeki varlıklar tesadüfen oluşmuştur. Teizme göre ise, bu evrenin bir yaratıcısı vardır ve  hiç bir şey tesadüf değildir  görüşü hakimdir.” dedi.

Modern bilimin bugün ulaştığı noktada teizme destek sağlayıcı mahiyette çok zengin verilere sahip olduğunu ifade ederek: “Modern bilimin verileri ışığında formüle edilen “tasarım delili”nin perspektifiyle irdelediğimizde; teizm yaklaşımının ateist yaklaşımdan çok daha rasyonel ve tutarlı olduğu görülecektir.” dedi.

Evrenin var olması, evrende zaman ve canlılığın ortaya çıkması, doğa yasaları, Entropi yasası, evrim teorisi gibi birçok bilimsel ve felsefi konularına değinen Taslaman, katılan öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. En çok karşılaşılan sorunun, Evren’in mi yoksa Allah’ın mı ezeli oluşu hususunda ise, yapılan tüm araştırmalarda ulaşılan ağırlıklı sonucun Allah’ın ezeli oluşu noktası olduğunu aktardı. Matematiğin evrende ve insan yaşamındaki önemine de değinen Taslaman, Evrenle matematiğin uyumu sayesinde bugün uzaya araç gönderilebildiğini belirtirken günlük yaşantımızı nasıl etkilediğini ve kolaylaştırdığını verdiği örneklerle açıkladı.

Öğrencilerin de sordukları sorularla katkıda bulundukları konferansın sonunda Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Prof. Dr. Caner Taslaman’a teşekkür ederek plaket takdim etti.

Paylaş
HABERLER