Rektör Şeker, İnönü Üniversitesinde “TÜBA-Gıda Güvenliği Sempozyumu: Organik Ürünler ve Sağlık” Programına Katıldı

16.10.2017

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in de katıldığı TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu ve Kanser Çalışma Grubu’nun 12-14 Ekim tarihleri arasında ortaklaşa düzenlediği “Gıda Güvenliği Sempozyumu: Organik Ürünler ve Sağlık” konulu bilimsel toplantı, Malatya İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu’nun sempozyumun oluşturulmasında aktif olarak görev aldığını dile getiren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar; “Bilimsel, ekonomik ve sosyal gelişme için öncelikle istikrar ve güvenlik fazlasıyla belirleyicidir. Bu anlamda ülkemizin, güvenliğine ve bütünlüğüne sahip çıkmanın ilk görevimiz olduğunu unutmamak gerekiyor. Şu anda maalesef emperyalist odaklar tarafından hedef alındığı gözlenen bölgemizin ve Türkiye’mizin ciddi saldırılarla karşı karşıya olduğunu görmek zorundayız. Hepimizin mutluluğu için ve gelecek kuşaklara olan sorumluluğumuz açısından da bu konunun önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle bilim insanları, aydın kesim ve üniversitelerin bu konudaki sorumluluğunun daha fazla olduğunu ifade etmek isterim. Bilimi ve teknolojiyi kullanan değil üreten bir ülke olmalıyız bunun için de üniversitelerimizdeki niteliği, kaliteyi ve yenilikçilik performansını artırmak hayati bir önem taşıyor.” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay organik tarımın günümüzde yükselen bir değer olduğunu söyleyip şöyle devam etti: “Bilim insanlarımızdan çok kıymetli katkılar elde edeceğimize eminim. Bu sempozyumla hocalarımızın şehirdeki ilgili kuruluş ve birimlerle ortak bir şekilde araştırmaya ve buna yönelik çalışmalara başlamak uygun olur. Bu sempozyumdaki bildiriler, konuşmalar, bilimsel çalışmalarla ve saha çalışmalarıyla bu ve benzer sorularımıza cevap alacağız.”

TÜBA Konsey Üyesi ve Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Taner Demirer de, gıda güvenliği, kanser, kök hücre konularında ulusal ve uluslararası stratejiler geliştirmemiz gerektiğine vurgu yaptı.

TÜBA Asli Üyesi ve Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ise Türkiye’de gıda güvenliği kavramı ile ilişkili olarak “organik ürün” tanımı hakkında detaylı bilgiler vermek suretiyle, toplumda yerleşmiş yanlış algıların önüne geçerek ‘organik ürün’ tanımını gerçek anlamda insanların bilgisine sunmak olduğunu ifade etti.  

Prof. Şahin ayrıca, yapılan pek çok çalışmada organik ürünlerin besin madde bileşimi ile geleneksel veya konvansiyonel ürünlerin besin madde bileşimleri arasında genelde bir farklılık tespit edilmediğinin altını çizdi.

Sempozyumda Dünyada ve Ülkemizde Organik Tarımın durumu, Organik Tarım Girdileri, Organik Tarım Mevzuatı ve Denetimi, Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Alternatif Stratejiler, Hayvansal ve Bitkisel Üretim, Organik Gıda ve Beslenme, Gıda, Beslenme ve Kanserden Korunma konularında sunumlar gerçekleştirildi.

Paylaş
HABERLER