Rektör Şeker Orman ve Su İşleri Bakanlığında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Toplantısına Katıldı

23.02.2018

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun başkanlığında, ülkemizdeki tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomiye kazandırılması ve dünya üzerindeki ticaret hacminden ülkemizin hak ettiği payı gecikmeden alabilmesi için neler yapılabileceğinin konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Güzel Sanatlar Fakültemizin İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Ertekin, Mühendislik ve Mimarlık Fakültemizin Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ünver, Meram Meslek Yüksekokulumuzun Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akdağ katıldı.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan tıbbi ve aromatik bitkisel kökenli, tamamlayıcı veya destekleyici ürünlerin sayı itibariyle yetersiz olduğunu belirtti. Şeker ayrıca, bu ürünlerin insan sağlığını ilgilendirmesi nedeniyle genel tıbbi tetkik ve usullerden asla vazgeçilmemesini, ruhsatlandırma aşamalarında tüm dünyada kabul gören standartlardan taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Eroğlu Başarılı ve Verimli Geçen 2. Kongre İçin Rektör Şeker'e Teşekkür Etti

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da tıbbi aromatik bitkilerin dünya pazarındaki payının 115 milyar dolar civarında olduğunu ancak ülkemizin zengin bitkisel kaynaklara sahip olmasına rağmen bu pazardaki payımızın 600 milyon dolar olduğunu bu payın gecikilmeden 5 milyar dolar seviyesine çıkarılması gerektiğini söyledi. Eroğlu, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının birlikte hazırlayarak uygulamaya koyacağı ulusal eylem planı ile yıllardır çözülememiş problemlerin çözüleceğini; ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin bize sunduğu çok sayıda tıbbi ve aromatik bitkinin ürün olarak ülkemiz ekonomisine kazandırılacağını ve bunun milli bir görev olduğunu ifade etti. Ayrıca Bakan Eroğlu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda 2017 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Kongrenin 3 cilt bildiriler kitabının basıldığını; kongrenin son derece başarılı ve verimli olduğunu belirterek Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e teşekkür etti.

Toplantıda Türkiye’deki endemik türlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının gerekliliği vurgulandı. Tıbbi bitki konusunda veri portalı oluşturulması, tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracat değerini ortaya çıkaracak çalışmaların yapılması ve bu çalışmaların neticesinde ülke ekonomisine katkı sağlanmasının önemine dikkat çekilen toplantıda, birinci ve ikinci toplantıda alınan kararların da değerlendirilmesi yapıldı.

Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda geleceğe dönük olarak yeni ekim alanlarının oluşturulması, sertifikasyon ile ticari kayıt sicilinin yapılması ve ruhsatlandırma, eczanelerde tıbbi bitki satışı ile ilgili düzenlemeler, ticari değeri olan bitkilerin sınıflandırılması, standardizasyon ve ambalajlama, aktarların sertifikasyonu ve eğitimi gibi konularda atılacak adımların masaya yatırıldığı toplantıda tibbi ve aromatik bitki ihracatının artırılarak ülke gelirinin yükseltilmesinin önemine de dikkat çekildi. 

Paylaş
HABERLER