Rektör Şeker, Yabancı Öğrencilerle Bir Araya Geldi

26.12.2017

Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesine bağlı Uluslararası Öğrenci Topluluğu ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği Avrupa Türk Diasporası Gençlik ve Gelecek konulu tanışma programı ve seminer gerçekleşti.
Topluluk Danışmanı ve Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müşerref Yardım yaptığı konuşmada kendisinin de yurt dışından geldiğini ve Türkiye'de 4. yılında olduğunu bu anlamda programın kendisi açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş da toplantı vesilesiyle tüm yurtdışı akraba toplulukları temsilcileri ve öğrencilerin bir araya geldiğini kaydetti. Toplantıda mevcut sorunlar üzerine konuşma fırsatı yakalanacağını söyleyen Buluş, programa katılan ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Şuayıp Turhan yaptığı konuşmasına yabancı ülkelerden gelen misafirlere hoş geldiniz diyerek başladı. Yurtdışı Türkler ve Akraba topluluklar Başkanlığının 2010 yılında kurulduğunu söyleyen Turhan şöyle devam etti: “Başkanlığın 3 temel görevi var. Birincisi bizim gönül coğrafyası diye adlandırdığımız bölgelerdeki toplumlarla birlikte çalışmalar yapmak. İkincisi uluslararası öğrenciler meselesi. Şu anda Türkiye'de uluslararası öğrenci kapsamında 100 binden fazla öğrenci öğrenim görüyor. Türkiye'nin son dönemdeki dış politika açılımlarına paralel olarak yürüyen bu çalışmalar bizleri memnun ediyor. Bu politikalar sayesinde uluslararası bağlar elde ediliyor. Gönül bağımızın kuvvetli olduğu coğrafyalardan gelen öğrenci sayımızın ciddi oranda yüksek olduğunu görüyoruz. Üçüncüsü ise Türkiye'den yurtdışına gitmiş vatandaşlarımıza yönelik olarak bir daire var, benim sorumlu olduğum daire. Türkiye'nin Almanya ile başlayan bir göç serüveni var sonra farklı farklı ülkelerle devam etmiş. Şu an Türkiye'nin yurt dışında 6 milyondan fazla vatandaşı var, 5 milyondan fazlası Avrupa ülkelerinde yaşıyor. Yani Türkiye’nin yurt dışında ciddi bir diasporası var. Genç dinamik diaspora ülkemizde ciddi katkılar sağlıyor.”

En önemli şeylerden bir tanesi de şu anda oradaki toplumumuzun kendi içlerinden çıkan çocukların, oradaki topluma hizmet edecek meslek gruplarına dâhil olmaları olduğunu kaydeden Turhan; “Yurtdışında doğmuş büyümüş, orada üniversite eğitimi almış gençlerimizin yüksek lisans programı için Türkiye'ye gelerek burada okumalarını istiyoruz. Sizlerden isteğim lütfen geldiğiniz ülkelerde arkadaşlarınız varsa başkanlığımızı takip etmelerini isteyin. Bizim bütün programlarımız sosyal medya üzerinden takip edilebilir. Sürekli çalışmalarımızı zenginleştirme çalışıyoruz. Eğer devletimizin bir şey yapması gerekiyorsa bunu hep birlikte kurumlarımızla, akademimizle ve siz genç arkadaşlarımızla birlikte yapmak zorundayız. Bu anlamda elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.” diye konuştu.

Rektörümüz Profesör Doktor Muzaffer Şeker ise konuşmasına gençlerle bir arada olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek başladı. YTB’nin Türkiye'nin yurtdışındaki ilişkilerini geliştirmede önemli görevler üstlendiğini söyleyen Şeker; “Bu anlamda üniversitemizin YTB ile işbirliği içerisinde yürüttüğü projeler içerisinde, yabancılara Türkçe öğretme konusunda, yüksek lisans ve doktora programı açılma işlemleri YÖK’le görüşülerek başlatıldı. Sizlere ya da yurtdışındaki Türkçe bilmeyen arkadaşlara Türkçe öğretmek üzere profesyonel eğiticiler yetiştirilmesi konusunda özel bir lisansüstü programı gerçekleştirmiş olacağız. KONDİL üzerinden başarılı bir şekilde dil öğretimine destek veriyoruz. Kaliteli, nitelikli bir kadromuz var, bu konuda sistemimizin oturduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Farklı ülkelerden buraya gelmiş öğrencilerin bir araya gelerek geniş bir alana hitap edecek şekilde ilişki ağlarını genişletme fırsatı yakaladıklarını kaydeden Şeker şunları söyledi: “Bu arkadaşlarımızın birçoğu ülkelerine döndüklerinde bulundukları ülkelerde, söz sahibi noktalarda akademisyen, idareci veya özel sektörde ticaret erbabı olarak belirgin noktalara gelecek olan kişiler olacak. Bu anlamda burada yaşanan öğrencilik sürecinin sağladığı dayanışma, paylaşım ve birbirini destekleme, bir kültürü beraberce yaşayarak öğrenme ve bir dostluk şekillenmekte. Bunun da sizlere sadece güzel bir hatıra olarak kalmaması verimli bir şekilde geleceğinizi etkilemesi söz konusu. Elbette dil öğrenilirken, çalışma yaparken çekilen sıkıntılar mutlaka oluyor ama bunların sizin geleceğinize yön vermesi önemli.”

Hz. Mevlana’nın, “Bu topraklara sevgiden başka bir şey ekmedik” sözlerini öğrencilerle paylaşan Şeker; “Sevgiyle büyüyün, sevgiyle gelişin, sevgiyle kalın” diyerek sözlerini tamamladı.

Tanışma etkinliği ikramların ardından sona erdi.

Paylaş
HABERLER