Rektör Yardımcımız Aydın, Türkiye'de Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Araştırmaları Çalıştayına Katıldı

14.02.2018

Adıyaman Üniversitesinin ev sahipliğinde Türkiye'de Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Araştırmaları Çalıştayı yapıldı. Çalıştaya katılan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. M. Emin Aydın, "Çevre Mühendisliği Programlarının Tercih Edilirliğinin Azalmasındaki Sebepler" konusunda sunumlarını gerçekleştirdi.

Çalıştayda aynı zamanda Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir ve Prof. Dr. Hasan Solmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Töroz, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehiman Çiner, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Füsun Uysal, Adıyaman Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kamil Varınca, bölüm öğretim üyeleri, misafirler ve öğrenciler hazır bulundu.

Üniversiteler İline, Bölgesine, Ülkesine ve İnsanlığa Yol Gösterici Olmalıdır

Çalıştayın açılış konuşmasını Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü yaptı.

Prof. Dr. Gönüllü; “Türkiye’de çok sayıda üniversitede çevre mühendisliği bölümü var. Eğitim için fırsatlar verilmiş. Ancak eğitimi kısıtlayan durumlar da oluyor. Fırsat veriliyor, öğrenci tercihinde son zamanlarda farklı durumlar var. Eğitim için verilen fırsatlar geri çevrilmemeli. Bir üniversite sadece eğitim vermeye çalışıyorsa burada bir sorun vardır. Adıyaman Üniversitesi sadece eğitim vermeye şartlanırsa bunun adı akademi olmaz. Üniversiteler iline, bölgesine, ülkesine ve insanlığa yol gösterici olmalıdır” dedi.

Adıyaman Üniversitesi olarak mevcut şartların iyileşmesi için gerek fiziki gerekse de donanım anlamında her şeyin en iyisini yapmaya çalıştıklarını dile getiren Rektör Gönüllü, çalıştayın tüm ülkeye, bölgeye ve Adıyaman’a hayırlı olmasını diledi.

Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kamil Varınca açılış konuşmasında ülke genelindeki çevre sorunlarına değinerek, değişen ve çeşitlenen çevre sorunlarına karşı çevre mühendislerinin de kendilerini yenileyebilmeleri gerektiğini, değişime ve gelişime açık olmaları gerektiğini vurguladı.

Varınca; "Bildiğiniz üzere ülkemizin çözülmeyi bekleyen birçok çevre sorunu bulunmaktadır. Bizler bu çevre sorunlarının çözümüne en büyük katkının çevre mühendisleri tarafından verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Önümüzde çözüme kavuşturulması gereken birçok çevre sorunu varken bu sorunların kendiliğinden veya bir başkası tarafından çözülmesini beklemek yerine aksiyon almak durumunda olanların da yine çevre mühendisleri ve bu mühendisleri yetiştiren çevre mühendisliği bölümleri olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, çevre mühendisliği eğitimi ve araştırmaları üzerine bir çalıştay yapılmasının ancak yine çevre mühendisliği Bölümlerinin bir araya gelerek yapması gereken bir çalışma olduğunu düşündük ve bu sorumluluk bilinciyle bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Çalıştayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. M. Emin Aydın ise, çalıştayda son dönemlerde Türkiye genelinde öğrencilerin bazı Mühendislik Fakültelerini tercih etmemelerinin sebepleri, bunun nasıl çözüleceğine dair fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Aydın; “Çalıştayda Çevre Mühendisliği bölümlerinde ne tür eğitimler verildiği, bölümlerin kapasiteleri, kaç tane üniversitede ve ne şekilde eğitim verildiğine dair bilgiler aktarıldı. Genel olarak Mühendislik Fakültelerindeki bazı bölümlere öğrenci gelmeyişinin sebepleri değerlendirildi. Jeoloji, Maden Mühendisliği gibi özellikle Doğu Bölgelerimizde Gıda, Enerji Mühendisliği bölümlerine de öğrenci gelmediği gibi konular ele alınıp çözüm önerileri üzerinde konuşuldu” dedi.

Prof. Dr. M. Emin Aydın; “Çalıştayda Türkiye’de bu bölümlerde ihtiyacın üzerinde kontenjan açıldığı belirtildi. Bu kadar çok bölüm açılmışken, her birinin eğitim öğretimdeki niteliklerinin de aynı seviyede olmadığı, öğrencilerin de bu sebeplere bağlı olarak tercihlerinin azalabildiği değerlendirilmesinde bulunuldu. Çalıştayda örneğin Çevre Mühendisliği Bölümlerinde giderek çevre bilimleri ağırlık kazanırken, mühendislikle ilgili bilgilerin ikinci plana düştüğü tespiti yapıldı.  Bunun da tabii mezun olan öğrenciler bakımından, mühendislik hizmetlerini beklenilen şekilde yapamadıkları neticesini ortaya çıkardığı konuşuldu. Yine araştırma konularında herkesin belli bir hedef olmadan ülkenin, bölgenin ihtiyaçları dikkate alınmadan çalıştığı bu bağlamda herkesin hem ulusal hem uluslararası çapta hedefleri olması gerektiği ifade edildi.” diye konuştu.

Çalıştay raporunun ise en kısa sürede tamamlanıp kamuoyu ile paylaşılacağı açıklandı.

Paylaş
HABERLER