Rektörümüz Cumhurbaşkanlığı Himaseyinde "100. Yılında Kut'ül Amare Zaferi" Paneli’ne Katıldı

14.05.2016

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Konya’da gerçekleştirilen '100. Yılında Kut'ül Amare Zaferi' Paneli’ne Konya Valisi Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu açılış konuşmasında Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen '100. Yılında Kut'ül Amare Zaferi' panelinde, bu zaferin unutulan, unutturulan bir zafer olduğunu söyledi. Kut'ül Amare Zaferi'nin büyüklüğüyle ilgili söylenen bir kaç şey olduğunu belirten Turşucu, “Bunlardan biri, Çanakkale'nin zeyli, Plevne'nin kardeşi olması. Bir diğeri, İngiliz gururunun Irak çöllerine ve Dicle menderesine gömülmüş olmasıdır.” dedi.

Kut'ül Amare'nin unutturulmasında çeşitli nedenlerin olduğuna dikkati çeken Hamdi Turşucu, günümüze ve geleceğe dair bu zafer vesilesiyle çıkarılacak iz düşümleri olduğunu ifada etti. Turşucu: “Bu iz düşümlerinin biri askeri olabileceği gibi, bir diğeri sosyolojik, psikolojik ve uluslararası ilişkilerle alakalıdır.” dedi.

'Devlet zamanında üzerine düşen vazifeyi yapmamış'

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise kendisine yakın zamanda çoğu kişinin çekinerek, 'Hocam hayatımda Ku'tül Amare'yi duymadım' diyenler olduğunu dile getirdi.

Bunun normal bir durum olduğuna işaret eden Afyoncu, “Çünkü devlet, zamanında üzerine düşen vazifeyi yapmamış. Kendi tarihindeki önemli bir sayfayı halka, talebelere aktarmamış. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği, Cumhurbaşkanlığının da himayesiyle Kut'ül Amare, bu yıl sahip çıkılan ve devlet tarafından layıkıyla idrak edilen bir hadise olarak karşımıza çıktı. Devlet sahip çıktığı zaman, tarihteki önemli hadiseler topluma mal oluyor. Bu zafer de onlardan birisi oldu.” diye konuştu.

Panel kapsamında, Kut'ül Amare Zaferi abidesinin minyatürü, savaş günlükleri ve esaret hatıralarının bulunduğu serginin açılışı da yapıldı.

Paylaş
HABERLER