Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu: “Mış gibi değil, mis gibi yaptık”

19.01.2022
 

Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Üniversitemizde gerçekleşen basın toplantısında, gündemde olan farklı alanlardaki birçok projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi diplomasının cari hayattaki karşılığına önem verdiğini kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Paydaşlarımızın aidiyet duygusu, Necmettin Erbakan Üniversitesi diplomasının itibarı, bu iki tanımlama adeta faaliyetlerimizin özetini oluşturuyor. Tüm paydaşlarımıza, Necmettin Erbakan Üniversitesinin paydaşı olma ayrıcalığını yaşatma idealine sarılıp, ataleti kıran hamlelerle kurumsal bakış açımızı büyük ölçüde dönüştüren, Üniversitemizin marka değerini yükselten çalışmalara imza atıyoruz” dedi.



Üniversitemiz mezunlarının; işinin ehli, mesleğinin erbabı,  her alanda aranan, parmakla gösterilen, gıpta edilen, örnek gençler olmasını arzu ettiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, bu amaçla yürütülen eğitim öğretim uygulamalarını basın mensuplarıyla paylaştı.

Ülkemizin ve Konya’nın ihtiyacı olan öncelikli alanlara odaklanıldığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Daha önceki dönemlerde Üniversitemizi yatay genişletmeyeceğimizi, ihtiyaç duyduğumuz bir iki takviyenin dışında daha fazla fakülte açma niyetimizin olmadığını beyan etmiştik. Dikey büyüme politikamızın bir gereği olarak akademik birimlerimizde ihtiyacımız olan alanlarda yaptığımız küçük bir iki takviye ile hedeflediğimiz ideal noktada olduğumuzu ifade etmeliyim” şeklinde konuştu.

Akademik birim ve öğrenci sayısını stabil tutup, odağın; niteliği artıracak çalışmalara çevrildiğini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, konuşmasında şunları söyledi:
“Fakülte sayımız bir, meslek yüksekokulu sayımız iki arttı. Araştırma merkezi ve program sayımızdaki artış ise daha fazla oldu. Bu, dikey büyüme politikamızın, derinleşme ve uzmanlaşma çalışmalarımızın bir yansımasıdır. Biraz daha açmak gerekirse; şu kadar fakültemiz, şu kadar öğrencimiz var demenin ötesinde; kütüphane sayısı ki; kütüphanelerde ciddi yenilemeler, çalışmalar yaptık. Öğrenci başına düşen kitap ortalamasını 3 kat artırdık.  Laboratuvarların kapasitesi ve işlevi konusunda büyük yatırımlar yaptık. Kültür, spor tesislerindeki imkânlar, bu alanda da üniversitemizin sorunlarını çözüyoruz. Barınma imkanı açısından, KYK yurtları ile büyük oranda rahatladık. Ezcümle; rakamlar değişir, artar, düşer. Ancak ülke ekonomisine ve sosyal hayatına katkı sunacak nitelikli projeler geliştirmek, daha nitelikli eğitim imkânı sunmak bizim için daha elzem.

Hatırlarsanız geçen yıl eleştirel düşünce dersi ile bilim tarihi ve felsefesi derslerini zorunlu ortak ders haline getireceğimizi ifade etmiştik. Bunu uygulamaya aldık. Şahsiyetli ve özgüvenli bireyler yetiştirirken, düşünsel gelişim ve eleştirel bir ufkun kazanılması doğrultusunda önemli bir projeyi hayata geçirdik. Bahsettiğimiz mezun profiline ulaşmak için fevkalade kıymetli, önemli bir adımdı. Neticeleri zamanla daha iyi anlaşılacak inşallah…

NEP 4.2
Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencilerinin okudukları programlardaki eğitimle sınırlı kalmamalarını, mezunlarımızın, sadece kendi alanlarına hakim bireyler değil, dünyanın geri kalanıyla da ilgili, bilgili ve donanımlı bireyler olmalarını arzu ediyoruz. Bu amaçla başlatacağımız NEP 4.2 Platformu aracılığı ile farklı programlardaki hocaların derslerini takip etmek isteyen öğrencilerimize online ortamda ders alma fırsatı sunacağız. Böylelikle, mezun olurken ilgi duydukları bu farklı alanlardaki derslerle ilgili de sertifika ve transkripte sahip olacaklar.



“NESEF” Sosyal Etki Feneri
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Etki Feneri’nin kısaltması NESEF. Üniversitemizde, akademik yaşamın, eğitim öğretimin dışında kalan ve öğrenmenin devam ettiği kocaman bir sosyal hayat var.  Bununla ilgili olarak çok kıymetli gördüğümüz ikinci diploma yani; gelişmiş ülke ve üniversitelerde de örnekleri bulunan sosyal etkinlik diploması uygulamasını üniversitemize kazandırıyoruz. Öğrencilerimiz, kulüp faaliyetlerine, üniversite içinde ve dışında sosyal etkinliklere katıldıkça puan kazanacaklar ve eğitimlerini tamamladıklarında sosyal etkinlik diplomasına sahip olacaklar. Biz, bu bileziği de öğrencilerimize kazandıracağız. Bu diploma özellikle yurtdışında önemli bir geçer akçe. Titizlikle çalıştığımız bu projelerimizin, özgüvenli, kendini hayata hazır hisseden, sorumluluk alan, zorluklarla mücadele eden, ufku geniş, mesleki açıdan donanımlı, işinin ehli, mesleğinin erbabı mezunlar verme hedefimize, bizleri ulaştıracak önemli bir kaldıraç olacağını düşünüyoruz.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Proje Transfer Ünitesi: “NEPTÜN”
Üniversite büyük bir yapı. Sosyal bilimlerden sağlığa, mühendislikten sanata birçok kulvarda projeler yürütüyoruz. Neptün, sinerjinin gücüne inanarak bu projelerin bir arada toplandığı bir yapı. Ne yapıyoruz burada? Projelerimizin kapsamını, verimliliğini, sürekliliğini ve katma değerini artırıyor, ulusal ve uluslararası proje bağlantıları ve transferi sağlıyoruz. Hedefimiz; akademik birimlerimiz ve araştırmacılarımız arası sinerji, mükemmeliyetçiliği esas alan araştırma kültürünün tabana yayılması, daha fazla uluslararası proje, daha fazla patent ve tescil, daha fazla ve daha nitelikli toplumsal proje, daha donanımlı araştırmacılarla öncü araştırmalar, akademik üstünlük, hasılı; ülkemizin kalkınmasına, evrensel teknoloji ve bilime daha fazla katkı. Üniversitelerimiz içinde, yüksek katma değer üreten parmakla gösterilir bir kurum olma hayalimizi gerçekleştirmemize önemli katkılar sunacak bir araştırma geliştirme projesidir NEPTÜN.


 
Akademik Performans
Akademik alanda yaptığımız doğru hamlelerle üniversite sıralamalarında büyük atılımlar gerçekleştirdik. Bu atılımların içimizdeki potansiyeli henüz daha yeni uyandırdığını düşünüyorum. Kapasitemiz daha yüksek ve bu kapasiteyi, zorlayabildiğimiz kadar zorlayacağız.

Atama ve yükseltme kriterlerindeki dil ve diğer performans puanlarını artırdık. Eğer akademide başarı istiyorsak, yurtdışı ayağımızı, atıflarımızı güçlendirmemiz lazım. Bunun için de öncelikle hallolması gereken iş yabancı dil. Hazırlık sınıfında mesela; zorunlu olan haftalık 24 saatlik yabancı dil dersini, 30 saate çıkardık. Yüksek lisans girişinde dil puanı şartı koyduk. Yabancı dilde eğitim veren program sayımızı 9’dan 14’e yükselttik. Bütün bunlar bize sıçrama yaşattı.

URAP’a göre 2000 yılından sonra kurulmuş 108 üniversite içerisinden 4 sıra yükselerek 9.’luğa yerleştik. Genel sıralamada 10, devlet üniversiteleri sıralamasında 8 sıra birden yükseldik. Web of Science’a göre 217 üniversite arasında 2018 yılına kıyasla 25 sıra birden yükselerek 33. sırada yer aldık. Üniversite sıralamalarında önemli birer gösterge olan US News ve THE sıralamalarına ilk defa girdik ve bu listelere de ülkemizden giren en genç üniversite biz olduk. Bilmenizi isterim ki bu alanda birçok üniversiteye mentorlük yapıyoruz.

Nature ve Science dergileri, bilim dünyasındaki en saygın dergilerden. Bu dergilerde son 3 yılda Türkiye’den yapılan yayınlar içerisinde etki değeri en yüksek yayın yapan üniversite, biz olduk.

2020 yılında UNİKOP bölgesindeki 13 üniversite arasında ilk sıraya yerleştik; uluslararası iş birliği, akademi dışı iş birliği ve etki değeri hesaplamalarında. Bu hesaplamalar da yine üniversitelerimizin başarılarında dikkate alınan en kritik hesaplamalar. Bence bu da mis gibi bir başarı… Emeği geçen tüm arkadaşları tebrik ediyorum. Bu atılımların arkası gelecek inşallah. Ok yaydan çıktı, artık daha büyük başarılar Allah’ın izni ile kaçınılmaz. Necmettin Erbakan Üniversitesini bu gibi adımlarımızla marka haline getireceğiz. Mışlı mişli, yapılmalı edilmeli, yapsak pek güzel olur deyip bakarak değil, işimizi mis gibi yaparak…

Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı “NEVA”
NEVA, Üniversitemize nitelik kazandıracak önemli bir projeydi, kurulmasına öncülük ettik, hamdolsun hayata geçirdik. Vakfımız; geleceğimizi inşa edecek insan sermayesine koşulsuz destek sunacak. 2022 yılı itibari ile öğrencilerimize burs verme sürecini, NEVA’ya devrettik. NEVA himayesinde ve koordinesinde mevcut burs faaliyetimizi artırarak sürdürürken tematik burs faaliyetlerimizi de başlattık. TEKNOFEST, TÜBİTAK, yabancı dil eğitimi gibi nitelikli alanlarda çalışmalar yürüten öğrencilerimize odaklanarak, sağladığımız kaynağı daha aktif, katma değeri yüksek alanlara yönlendiriyoruz. Yurtdışından en başarılı öğrencileri üniversitemize kazandıracağımız bir çalışma yürütüyoruz. Hedef bölgeler belirledik, çalışmalarımıza başladık. NEVA ile Üniversitemizin en başarılı akademisyenlerinin ödüllendirildiği Necmettin Erbakan Academy Awards programına da destek olduk. Uluslararası iş birliği ile en fazla yayın yapan hocalarımızı birer “Gremse” altın ile destekledik. Güçlü bir sivil toplum hedefiyle kurulan Vakfımız, bu manada üniversitemizin akademik gelişiminde ön açıcı misyonunu sürdürmeye devam edecek inşallah.



Fiziki Alanlar
Son üç yılda 83 bin metrekare alan ürettik. Bunun, 70 bin metrekaresi hayırseverlerimizin katkısı ile olmuş. Bunun için çalmadığımız kapı, aşındırmadığımız eşik kalmadı. Duracak mıyız? Hayır. Akademik başarı bir taraftan ilerlerken bir taraftan da fiziki alanlarımızı tamamlayacağız. Yine kapıları çalacağız, yine eşikleri aşındıracağız, işimize sarılacak, bu üniversiteyi bu şehrin değil, bu bölgenin değil, bu ülkenin en iyilerinden biri yapacağız.

Araştırma geliştirme faaliyetlerimiz kapsamında, 2.500 metrekarelik Sağlık Araştırma Merkezi inşaatı için Selçuk Ecza Deposu ile anlaştık, yerini belirledik, projeyi çizdik, hafriyata başladık, en kısa zamanda bitiriyoruz.

Biyoeşdeğerlik, klinik uygulamalar, rejeneratif (kök hücre ve tüp bebek) alanında üstün nitelikli bir uygulama araştırma merkezi kuruyoruz.

Köyceğiz Yerleşkemizin en büyük sorunlarından biri olan peyzaj konusunu çözüyoruz. Proje tasarımımızı tamamlamak üzereyiz, çok yakında harekete geçiyor, Üniversitemize tematik bir peyzaj kazandırıyoruz.

Üniversitemize çok değerli katkıları olan Keleşoğlu Vakfı ile Merkezi Kütüphanemizin yapımı konusunda el sıkıştık. Mevcut projeyi revize ettik, hafriyat çalışmalarını tamamladık, kısa bir süre içerisinde temelimizi atacağız ve yapımını tamamlayarak hizmete açacağız.

Köyceğiz Yerleşkesi Camii inşaatı için dernek kurduk, yardım faaliyetleri çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Camimiz; kütüphanesi, sosyal donatıları, kafeleri, ticaret alanları ile öğrencilerimizin sadece ibadet ihtiyaçlarını değil, birçok ihtiyacı karşılayacak imkanlara sahip olacak. Bu açıdan, bir külliye özelliği taşıyacak.

Üniversitemizin en öncelikli ihtiyaçlarından biri olan Spor Kompleksi ve spor alanları sorununu çözdük. Gençlik Spor Bakanlığımızın destekleri ile 2 Adet halı saha, 22 adet pota, 2 adet basketbol sahası, 1 adet voleybol sahası, 1 adet tenis kortu, 6 kulvarlı atletizm pisti, orta çim alan, aydınlatma, 500 seyirci kapasiteli portatif tribün ve 4’lü tek tip soyunma odasını içeren spor yatırımını yapıyoruz.

Ereğli yerleşkemizde de kültür spor faaliyetlerimizi gerçekleştirmek üzere kapalı spor salonu ve öğrenci yaşam merkezi kazandırmak için hayırseverlerimizle görüştük, netice aldık, içerik ve kapsamını belirlediğimiz projemizi en kısa zamanda tamamlamak üzere çalışmalara başladık.

5 bin metrekarelik Ereğli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binası inşaatı için hayırsever Ali Talip Özdemir ile anlaştık, yerini belirledik, projeyi çizdik, başladık.

Köyceğiz Yerleşkemize 15 bin metrekarelik yeni fakülte binası inşaatı için bir hayırseverimizle görüşüyoruz.

10 bin metrekarelik Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi inşaatı için Keleşoğlu Vakfı ile anlaştık, inşaatına başlıyoruz.



“Necmettin Erbakan Müzesi”ni Hayata Geçiriyoruz
İsmini taşıdığımız Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın hatırasını yaşatmak maksadı ile ilk olarak 2014 yılında ortaya çıkan Necmettin Erbakan Müzesi fikrini hayata geçiriyoruz. Yürütülen istişareler neticesinde şehir merkezinde olması fikri ağırlık kazanan Necmettin Erbakan Müzesi projesi için Karatay Belediyesinden kültür vadisi üzerinde arsa tahsisini sağladık, inşası için teşebbüslerimiz devam ediyor. Müzemiz, Mevlana Müzesi'ne yaklaşık 1,9 km, Mevlana Kültür Merkezine 900 metre ve Konya Spor ve Kongre Merkezi'ne 500 metre mesafede yer almaktadır. Ayrıca yapımı planlanan metro hattı projesine göre 14 numaralı istasyonun bitişiği konumunda bulunmaktadır.

İş Birlikleri
100’ün üzerinde ikili iş birliğine imza attık. SEDEP, SOBE ve Alzheimer Merkezi projelerimiz hız kesmeden devam ederken yerel yönetimlerimizle iş birliği içerisinde yeni projeler meydana getirdik. Büyükşehir Belediyesiyle SİA’da, Karatay Belediyesi ile Sanat Merkezi’nde, Ereğli Belediyesi ile Psikolojik Danışma Merkezi’nde ve anaokulunda, Meram Belediyesi ile Mega’da, Selçuklu Belediyesi ile Sanat Akademisi’nde, güçlerimizi birleştirdik, topluma dokunan projelere imza attık.

Fizibilitesini yaptığımız ve planlama aşamasında olduğumuz, yapacağımız projelerimize de değinmek istiyorum.

Tıp Fakültesi Hastanemizin, eski yerleşkede kalan birimlerinin, hizmette aksamalara sebep olduğu için yeni hastane binasına taşınması için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Büyüme projemiz kapsamında ayrıca, hastanemizin otopark sorununu da gidermeyi hedefliyoruz.

Bilimsel ve kültür-sanat etkinliklerimizin icra edilmesi amacı ile ana yerleşkemiz konumundaki Köyceğiz Yerleşkemizde Kültür Sanat Merkezimiz henüz inşa edilememiştir. Öncelikli hedeflerimizden biri de bu yerleşkemize Kongre ve Kültür Merkezi kazandırmaktır.

Konya Sanayi Odası ile Organize Sanayi Bölgesine, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kurulması konusunda protokol imzaladık. Okulda eğitim gören öğrencilerin iş bulması, sanayiye ve üretime kazandırılması için çeşitli başlıklarda iş birlikleri yapacağız.

Üniversitemizde kurulu olan 250 kilovatlık santralimiz 2018’de Üniversitemiz öz kaynakları ve MEVKA desteğiyle tamamlanarak faaliyete geçmişti. Yıllık olarak ortalama 150 bin liralık elektrik sarfiyatına katkısı var. Yani üniversitemizin yıllık elektrik maliyetinin yüzde 1’ini karşılıyor. Yeni planladığımız güneş enerjisi santralinde ise hedefimiz 10 megavatlık bir kurulum sağlamak. Bunu hayata geçirdiğimizde üniversitemizin elektrik maliyetinin yaklaşık yüzde 90’ını karşılamış olacağız.

Tarım Hayvancılık Kompleksimiz, Ereğli ilçemizde konuşlanmış Veteriner ve Ziraat Fakültelerimizin uygulama ve üretim alanı olarak tasarlanmaktadır. Kompleksimiz, hem öğrencilerimizin uygulamalı eğitim alanı hem de ülkemizde katma değerli üretim gerçekleştirilebilecek niş alanlarda üretimler yapılacaktır. Bu çerçevede ortak iş birliği amacı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından projenin konuşlanacağı ilgili lokasyona Tarım Lisesi açılmıştır.

Ekonomik kalkınma ve istihdam için önemli bir organizasyon yapısı olan öğrenci kooperatifini de üniversitemize kazandıracağız.

Son olarak; artan öğrenci popülasyonu ile birlikte, Meram’ın ruhunu kaybetmeden gelişmesini sağlayacak, yerel yönetimle iş birliği içerisinde planlı ve organize bir dizi proje hayata geçireceğiz.

Göreve geldiğimizde Üniversitemiz bünyesinde elde edilen başarıları “NEÜ’nün Eseri” olarak adlandırmaya başladık. Elde ettiğimiz başarılar her sene artarak devam etti. Üç yıl içerisinde sayısız başarıya imza atan, işini mis gibi yapan öğrencilerimizi, hocalarımızı ve idari personelimizi gönülden tebrik ediyorum.
Paylaş
HABERLER