Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşilerine Katıldı

16.12.2015

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından 6.sı düzenlenen Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşilerine bu kez Konya’daki üniversite rektörleri konuşmacı olarak katıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de Hz. Mevlana’dan alınacak çok dersler olduğunu vurguladı.

Konya’nın Huzur Kenti Olmasında Hz. Mevlana’nın Katkısı Büyük

“Konya huzur kenti ise bunda en önemli katkı Hz. Mevlana’nın Konya’da bulunması ve kente yapmış olduğu manevi etkidir. Günümüz dünyasının en önemli sorunları eskilerin üniversite kapılarına yazdığı ‘edep ya hu’ kelimesini unutmamız veya çok önemsememizden kaynaklanıyor.” diyen Şeker; Mevlana’nın eserlerinde Kur-an’dan, Hz. Muhammed’den naklettiğini, temel İslami kaynaklardan beslenerek bize İslami düsturları kendisinin anladığı ve vatandaşın anlayacağı şekilde yenilediğini kaydetti. Şeker, Mevlana’nın bunun dışında kendisinden bir şey aktarıldığında bundan bizar olduğunu hatırlattı.

Hz. Mevlana Bize Sabrı Tavsiye Ediyor

Hz. Mevlana’nın: “Bir adam düşman bile olsa, ona iyilik etmek iyidir çünkü iyilik sayesinde birçok düşman dost olmuştur. Dost olmasa bile kini azalır. Çünkü iyilikte bulunmak düşmanlığın merhemidir.” öğütlerini hatırlatan Şeker, kötülük yapanlara karşı bile sabretmenin önemli olduğunu dile getirdi. “Dış görünüşe göre kişileri değerlendirmememiz noktasında da Hz. Pir bize uyarılarda bulunuyor.” diyen Şeker, Mevlana’nın ‘Bu topraklara biz sevgiden başka tohum ekmedik’ sözünü hatırlattı ve her işte sevgi esaslı davranmamız konusundaki uyarıyı dikkate alıp uygulamamız gerektiğini ifade etti.

Mevlana’dan Alınacak Çok Dersler Var

Mevlana’dan alınacak çok dersler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Muzaffer Şeker şunları söyledi: “Eğer şu anda IŞID belası varsa dünyada Mevlana’yı ve Mesneviyi bilmemelerinden tanımamalarından kaynaklanmaktadır. Bu anlamda bize düşen özel görevler bulunmaktadır. Eğitim sistemimizde Mevlana’ya daha fazla yer vermemiz gerekiyor ki hem müspet ilimler hem manevi anlamda daha nitelikli insanlar yetiştirebilelim. Bu anlamda Mevlana ve benzeri şahsiyetlerimizi genç kuşaklara aktarmakta fayda var.”

Hz. Pir’in Mesnevisini Hepimizin Okumasında Yarar Var

“İçinde yaşadığımız şehirde bulunmamıza rağmen elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz.” diyen Şeker, burada okuyup sonra memleketine gidenler arasında sema törenini seyretmeyenlerin olduğunu söyledi ve “Hz. Pir’in Mesnevisini hepimizin başvuru kaynağı olarak okumasında yarar var.” dedi.  

Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in yaptığı söyleşide KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz’ün sunumlarının ardından teşekkür plaketi takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle program sona erdi.  

Paylaş
HABERLER