Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker "Küresel Rekabet Ortamında Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı"na Katıldı

17.01.2018

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından Türkiye Yükseköğretim Sisteminin uluslararası arenada mevcut durumunun değerlendirildiği ve geleceğe yönelik planlamaların ele alındığı "Küresel Rekabet Ortamında Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı" düzenlendi.

İlk kez sahiplerini bulacak olan eşdeğer veya ayrı 24 alanda uluslararası rekabet edilebilirliği değerlendirilen 10 üniversiteye verilen "Alan Odaklı Başarı Ödülleri"nin açıklandığı toplantıya YÖK Üyeleri, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye'deki üniversitelerin rektörleri ve yurtdışındaki bazı üniversitelerden yöneticiler ile Quacquarelli Symonds (QS) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) yetkilileri katıldı.

Üniversitelerin uluslararası alanda rekabet edebildiği alanların tespitine yönelik QS yetkilileri ile yapılan çalışmanın neticelerinin değerlendirildiği toplantının açılışında YÖK Başkanı Saraç QS Türkiye Ülke Direktörlüğü yetkililerinin 46 alanda üniversitelerin çıktılarına bakarak üniversitelerin uluslararası düzeyde rekabet edebildiği alanları tespit ettiğini ve bu alanlarda faaliyet gösteren üniversiteleri belirlediğini vurguladı. Toplam 10 üniversitenin eşdeğer veya ayrı 24 alanda uluslararası rekabet edilebilirliğinin değerlendirildiğini dile getiren Saraç, ödüllerin bu bağlamda üniversitelere takdim edileceğini ifade etti.

Değişimin zor ama gerekli olduğunun altını çizen YÖK Başkanı Saraç, konuşmasına şu şekilde devem etti: "Yükseköğretimde planladığımız ve uygulamaya konulan bütün değişiklikler, yükseköğretimde kaliteli bir sıçramaya ihtiyaç duyduğumuz içindir. Bu nedenledir ki; gelecek beş yılda planlı, programlı ve inançla çalışarak 2023 hedeflerine ulaşacağız. Bildiğiniz gibi 2018'de üniversite sayımız 184'e ulaştı ve bunların %32'si İstanbul'da, %14'ü Ankara'nın doğusunda. İstanbul'daki öğretim elemanı sayımız 30 bin, Güneydoğuda bölgedeki 9 ildeki öğretim elemanı sayımız 7.500. Yapılan düzenlemelerde dikkat aldığımız önemli hususlardan biri de bu göstergelerdir.”

Açılış konuşmasının ardından program, Türk Yükseköğretim Sistemi'nin mevcut durumu ile küresel ortamda bulunduğu konum hakkında yapılacak sunumlara geçildi.

Toplantının sunumlar kısmında YÖK Genel Kurul Üyesi ve Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal "Küresel Akımlar, Zorluklar ve Fırsatlar: Türk Yükseköğretim Ekosistemi Değerlendirmesi (Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma)" başlıklı, Huddersfield Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. David Taylor "Üniversite Stratejisini Belirlemede Uluslararası Ölçütleri Kullanmak" başlıklı, QS Danışmanlık Birimi Yöneticisi Vekili Jacques De Champchesnel ise "Sürdürülebilir Ortaklık ve İşbirliği" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Toplantının ilk bölümünü oluşturan sunumların tamamlanmasının ardından "Küreselleşen Dünya'da Türk Üniversitelerinin Performansı Nasıl İyileştirilebilir?" başlıklı panel oturumuna geçildi.

Panelin ardından "Alan Odaklı Başarı Ödülü"nü almaya hak kazanan eşdeğer veya ayrı 24 alanda uluslararası rekabet edilebilirliği değerlendirilen 10 üniversitenin rektörüne, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından başarı ödülüne ilişkin sertifikaları takdim edildi. Buna göre Ankara, Bilkent, Boğaziçi, Ege, Hacettepe, İstanbul, İstanbul Teknik, Koç, Orta Doğu Teknik ve Sabancı Üniversiteleri, "Alan Odaklı Başarı Ödülleri"nin sahibi oldu.

Paylaş
HABERLER